Înotătorul Avram Iancu pornește într-o nouă aventură, pe urmele eroilor din cărțile lui Mark Twain

Home Stiri la zi Înotătorul Avram Iancu pornește într-o nouă aventură, pe urmele eroilor din cărțile lui Mark Twain
Înotătorul Avram Iancu pornește într-o nouă aventură, pe urmele eroilor din cărțile lui Mark Twain

După succesul reputat anul trecut de înotătorul Avram Iancu, cel care a parcurs înpt întregul traseu al Dunării de la izvore și până la vărsarea marelui fluviu european în Marea Neagră, americanii de la World Open Water Swimming Association cu sediul în California, au făcut o nominalizare istorică pentru România: Avram Iancu “Man of the year ” la înotul mondial în ape deschise.

Impulsionat de această nominalizare, dar și după ce, printre lecturile reluate în activitatea sa cotidiană de la Biblioteca Municipală din Petroșani, a redescoperit ”Aventurile lui Huckleberry Finn” din faimoasa carte a lui Mark Twain, Avram Iancu și-a propus pentru aventura spotivă a acestui an o incusiune inedită pe fluviul Mississippi din SUA.

”Dacă anul trecut am mers pe urmele Pilotului de pe Dunare a lui Jules Verne, de această dată doresc să mergem împreună cu generația tânără, pe urmele Aventurilor lui Huckleberry Finn al lui Mark Twain. Și de această dată mult mai greu: nu cu pluta ci… înot. Din postura de bibliotecar vă invit să citim aceste aventuri ale copilariei și în același timp să urmăriți live, prin intermediul GPS-ului, evoluția deplasării mele. Doresc să străbat înot cele zece State UNITE ale Americii și să facem, împreună, o punte de legătură peste ocean. Să arătăm, încă odată în plus, lumii întregi și partenerilor noștri strategici că ADN-ul poporului nostru milenar, este PUTERNIC! Sărbătorim, împreună, în cele mai inedite moduri UNIREA Principatelor noastre întru făurirea României moderne. Să atrag atenția asupra nivelului alarmant de poluare care se înregistrează pe Fluviul Mississippi”, spune curajosul sportiv Avram Iancu.

Cel mai cunoscut fluviu al Americii, Mississippy are 3730 km, este cu 1000 de km mai lung decât Dunărea, iar dificultatea acestora nici nu se poate compara cu parcursul Dunării, fie și dacă avem în vedere foar următoatele aspecte:  Mississippy are un debit de apă cu mult mai mare, curenții rezultați sunt cu mult mai puternici, mai imprevizibili și mai periculoși, pe apă înoată șerpii veninoși, aligatori și rechini adaptați la apă dulce care urcă pe fluviu, apa are un trafic extrem de intens cu nave extrem de mari iar poluarea fluviului care atinge cote alarmante. Cu toate acestea, Avram Iancu se declara pregătit pentru a înfrunta această nouă provocare.

Interesant este că, de-a lungul timpului, doar doi oameni au străbătut înot acest fluviu, amândoi folosindu-se de costumul de neopren și de labele de înot. Este vorba despre Martin Strel, în anul 2002 (în 68 de zile) și Chris Ring (în 181 de zile). Avram iancu va încerca o nouă premieră mondială, respectiv străbaterea aceluiași curs doar ÎN SLIP și FĂRĂ labe de înot, în aproximativ 120 de zile, în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2018.

”Nu va fi deloc ușor! Însă, cu CREDINȚĂ în Dumnezeu, cu CREDINȚA în forțele mele și ale echipei, cu CREDINȚA în forță ADN-ului ROMÂNESC, cu CREDINȚA în energia voastră pe care mi-ați oferit-o, cu drag, de fiecare dată, ESTE POSIBIL!”, a mai declarat Avram Iancu.