”Planeta Petrila” acumulează experiență din zonele cu proiecte similare de succes din Belgia

Home Cultură ”Planeta Petrila” acumulează experiență din zonele cu proiecte similare de succes din Belgia
”Planeta Petrila” acumulează experiență din zonele cu proiecte similare de succes din Belgia

Asociatia ”Planeta Petrila”, constituită în orașul Petrila, cu scopul de a salva și valorifica patrimoniul fostei Mine Petrila în scop cultural și turistic, documentează în mod permanent realizările și experiențele altor regiuni miniere, în care proiecte similare au fost încununate de succes.

Astfel, reprezentanți ai Asociației ”Platena Petrila” au fost prezenți la Mining Heritage Weekend, eveniment ce a avut loc între 13 si 15 aprilie, în cadrul Lunii Patrimoniului Minier, 2018 fiind Anul European al Patrimoniului Cultural. Evenimentul a avut loc la C-mine în Genk şi la be-Mine, în Beringen (ambele în Belgia), două dintre cele câteva mine de cărbune care au fost transformate în centre cu programe mixte incluzând și activităti culturale, muzeale dar şi funcţiuni dedicate localnicilor.

În cadrul evenimentului, primarul oraşului Genk, Wim Dries, în vârstă de 46 de ani, a prezentat proiectul transformării C-mine, Winterslag, în care este implicat din anul 2000, de pe când era în poziţia de vice-primar, dorindu-şi ca localnicii să vadă acest proiect ca unul ce le aparţine. Din cele trei mine ce se găsesc în oraşul Genk, închise în anii ’80, fiecare proiect a abordat o tematică diferită. C-Mine s-a orientat către economia creativă, educaţie, creaţie artistică şi recreaţie creativă. Astăzi au fost create 500 de locuri de munca în cele trei foste mine.

Și reprzentanții Planetei Petrila au făcut o prezentare a proiectului prin care se dorește valorificarea patrimoniului fostei Mine Petrila, în scop cultural și turistic. În urma prezentării acestei inițiative, membrii conducerii ”Monumentenzorg Beringen” şi-au exprimat intenţia de a sprijini acest proiect, în eventualitatea deschiderii unui dialog sau chiar al unui demers de înfrățire intre asociaţii.

Foto: facebook/Planeta Petrila