Ziua Minelor Deschise la Petrila / Programul complet al evenimentului

Home Cultură Ziua Minelor Deschise la Petrila / Programul complet al evenimentului
Ziua Minelor Deschise la Petrila / Programul complet al evenimentului

Proiectul cultural „Ziua Minelor Deschise”, organizat la Petrila în 1 Mai 2018, marchează o etapă importantă în procesul de clasare, salvare de la demolare și punere în valoare a patrimoniului tehnic industrial în România. Premisele pentru un viitor post-industrial al minei Petrila au fost stabilite în 2012, odată cu primele contacte dintre caricaturistul Ion Barbu și un grup de arhitecți pasionați de arhitectura industrială/implicați în salvarea obiectelor de arhitectură industrială. Ca urmare a eforturilor acestora, ansamblul protejat de arhitectură industrială Exploatarea Minieră Petrila a fost clasat ca monument istoric de importanță națională, grupa valorică A, în anul 2015, sistând operațiunile de demolare prevăzute prin Planul de închidere.

Urmând capitalul de imagine adus de documentarul Planeta Petrila regizat de Andrei Dăscălescu și profitând de oportunitatea preluării amplasamentului, diverși profesioniști, societatea civilă și administrația locală au decis înființarea Asociației Planeta Petrila, ce îi reunește pe toți cei interesați de dezvoltarea sustenabilă a Petrilei în jurul unui nou centru administrativ, cultural și economic – Mina Petrila. Această Asociație va coordona procesul de reconversie a sitului industrial și va susține implementarea de proiecte culturale care au un impact considerabil asupra dezvoltării orașului.

Evenimentul „Ziua Minelor Deschise” este propus de către ACV Petroşani în calitate de membru fondator al Asociaţiei Planeta Petrila (în curs de înființare) cu scopul de a facilita tranziția culturii locale de la cea minieră la cea post-industrială, odată cu trecerea ansamblului protejat de arhitectură industrială E. M. Petrila din patrimoniul Societăţii de Închideri de Mine Valea Jiului în patrimoniul Oraşului Petrila. Astfel, de ziua muncii ne imaginăm împreună un nou viitor pentru arealul minei, în care activitățile recreative se îmbină cu istoria locală, viața culturală a orașului se dezvoltă și atrage public nou, iar vizitatorii din alte orașe sunt tot mai numeroși.

Programul complet al activităţilor Zilei Minelor Deschise de la Petrila – 1 mai 2018:

La mină:

  • ora 10:00, la scena din faţa centrului Pompadou: festivitate de deschidere cu imnul minerilor, discursuri inaugurale şi Fanfara Petrila;
  • ora 10:30, în clădirea administrativă, sala Ladislau Schmidt: vernisajul expoziţieiShrinkingCities in Romania. Acțiunea va artăta potențialul clădirii administrative de a găzduievenimente artistice, itinerându-seexpoziţia prezentată la MNAC Bucuresti. Proiectul ShrinkingCities in Romania prezintă o expoziție dedicată contracției orașelor românești. Petrila se remarcă în expoziţie prin reziliența caracteristică tacticilor de supraviețuire care au în centrul lor personalitatea multilaterală a lui Ion Barbu – caricaturist, performer, artist conceptual, activist politic și formator de renume național.
  • ora 11:00, la scenă, punct de plecare pentru turul ghidat de ing. Bujor Bogdan, fost director al minei Petrila care a lucrat în minerit din 1966 până în 1990.
  • ora 13:00, la scenă, punct de plecare pentru turul ghidat de ing. Sergiu Crișan, fost inginer șef producție, topograf, cefelist și șef sector aeraj al minei Petrila, care a lucrat la mină din 1989 până în 2016;
  • ora 14:00, la scenă, punct de plecare pentru turul ghidat de Elisabeta Moga, fost lăcătuș la mina Petrila, cunoscută ca doamna de la Lămpărie, care a lucrat la mină din 1991 până în 2015;
  • ora 15:00, la scenă, punct de plecare pentru turul ghidat de Samir Straja, fost șef sector general al minei Petrila, fost electromecanic, lăcătuș și cefelist, care a lucrat la mină din 1990 până în 2015;
  • ora 16:00, la scenă, punct de plecare pentru turul ghidat de Cătălin Cenuşă, fost brigadier (șef schimb brigadă) , care a lucrat la mină din 1990 până în 2015;
  • ora 17:00, în Centrul Pompadou – Adunarea Generală a nou-înființatei Asociații Planeta Petrila. Cu ocazia acestei întâlniri sunt invitați toți cei interesați să se alăture proiectului de reconversie a Minei Petrila și cei care doresc să participe în asociație, pentru a deveni membri activi sau cel puțin simpatizanți. De asemenea, atunci se va decide structura noii asociații și vor fi apreciați cei care au muncit, de-a lungul timpului, pentru Petrila.
  • ora 19:30, în Centrul Pompadou: nu am putea sărbători Ziua Minelor Deschise fără filmul care a ilustrat salvarea minei şi a deschis calea pentru Asociaţia Planeta Petrila. Andrei Dascalescu proiectează din nou Planeta Petrila în Valea Jiului. După avanpremiera de succes de anul trecut, documentarul vine să confirme ceea ce a concluzionat în secvenţele finale: există viaţă după minerit, prin Mină. Revedem acasă documentarul câștigător al unor prestigioase premii naționale și internaționale.
  • ora 21:00, la scena din faţaCentrului Pompadou: concert cu solista Ana Dubyk, acompaniată la chitară de Andy Ava. La Ziua Minelor Deschise, Ana vine să interpreteze inclusiv cântecul scris de ea – „Silence in Petrila” – parte din „Planeta Petrila”.
  • ora 22:00, la scena din faţaCentrului Pompadou: lansare lampioane și închidere eveniment;

Pe Strada Minei:

  • ora 11:00 – plecare în Tur de arhitectură în Petrila şi Lonea, pe biciclete -ghidat de arh. Gabriela Paşcu (Asociaţia pentru Patrimoniu Activ PACT).
  • ora 12:00 – picnic muncitoresc;
  • ora 13:00 – competiţii sportive: atletism (Sabina-Nadia Buică) şi badminton (Adrian Adochiţei);
  • ora 15:00 – intrarea în blocul 34: inaugurarea muzeului Galeria Viitorului deschis de fostul salvator Dorel Brebinaru;
  • ora 16:00 – spectacol de teatru: Copiii transformă strada în scenă de teatru pentru a juca Hansel şiGretel, piesă cu care au atras sute de spectatori pe pietonala din Petroșani și cu care au participat la Festivalul Internațional de Teatru, Muzică si Dans „Neghiniță” de la Bacău  – Trupa de teatru Ana Colda, Asociaţia Culturală LesAmis de la France;
  • ora 17:00, în grădina Casei Memoriale Ion D. Sîrbu – vechile povestiri minerești recitate de mici actori vor fi acompaniate la pian de Timea Leonte şi Radu Török. Copiii, părinții și bunicii animă din nou Casa Memorială, epicentrul Coloniei Literare Petrila.

Evenimentul este susținut de: Ordinul Arhitecților din România, Orașul Petrila – Primăria și Consiliul Local, Total Toolss.r.l, Policolor s.a., Verde pentru Biciclete, Profi Rom Foods.r.l.

Parteneri: Asociația Culturală Condiţia Română, Ordinul Arhitecților din România filiala Timiş, Ordinul Arhitecților din România filiala Hunedoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism – Universitatea Politehnica Timișoara, Asociaţia pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociaţia Culturală LesAmis de la France, Asociația Ideilagram, San Montan, Clubul Inter Petrila, BCL Prafu’ Lonea.