Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări, la Vulcan, că Guvernul vrea să asigure tot ceea ce e necesar pentru dezvoltarea Văii Jiului

Home Administrație Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări, la Vulcan, că Guvernul vrea să asigure tot ceea ce e necesar pentru dezvoltarea Văii Jiului
Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări, la Vulcan, că Guvernul vrea să asigure tot ceea ce e necesar pentru dezvoltarea Văii Jiului

Doi miniștrii ai Cabinetului Dăncilă au fost prezenți astăzi în Valea Jiului, pentru a evalua modul în care sunt utilizate în regiune fondurile europene și, mai ales, pentru a afla direct de la reprezentanții comunităților locale care sunt posibilitățile prin care statul poate sprijini relansarea economico-socială a zonei.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero (care este și deputat de Hunedoara) au fost prezenți astăzi, împreună cu parlamentarii social-democrați din județul Hunedoara, respectiv senatorul Cristian Resmeriță și deputații Laurențiu Nistor, Sorin Marica și Ilie Toma, la Vulcan, acolo unde au avut o importantă rundă de discuții cu primarii din Valea Jiului.

“Am discutat cu toți primarii din Valea Jiului pentru că vrem să identificăm soluțiile necesare dezvoltării și să ajutăm din punct de vedere economic și social tot ceea ce este nevoie aici. La începutul acestui an, de la Comisia Europeană, România a primit invitația de a participa la o platformă privind sprijinirea regiunilor carbonifere în tranziție. Valea Jiului este regiunea din România care va fi parte a acestei platforme. Vrem ca această coeziune să și existe și facem în așa fel încât nicio regiune să nu fie mai puțin dezvoltată decât cealaltă sau, cel puțin, să reducem decalajele dintre regiunile dezvoltate și mai puțin dezvoltate. Acesta este scopul celei mai puternice politici investiționale la nivelul Uniunii Europene și de aceea Valea Jiului este o prioritate în ceea ce privește dezvoltarea unei regiuni pe principiul european “No region left behind””,  a declarat, la Vulcan, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Autoritățile locale din Valea Jiului au termen ca până în data de 25 mai să definească și să contureze prioritățile pe care le întrevăd din punct de vedere investițional ca fiind necesare și oportune, astfel încât potrivit ministrului Rovana Plumb, “Valea Jiului să poată să devină, în următorii ani un pol de dezvoltare în zonă”.

Ministrul Fondurilor Europene apreciază că, în această perspectivă, Valea Jiului are deja o experiență pozitivă, în derularea programelor de investiții europene pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare. Aceasta a evidențiat acest lucru în cadrul unei reuniuni a Asociației Române a Apei care a avut loc astăzi la sediul Apa Serv de la Petroșani, acolo unde delegația oficialilor de la București a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții ARA și cu conducerea Apa Serv Valea Jiului. La întâlnirea de la Apa Serv au participat și directorii Autorităților de Management coordonate de MFE – Cătălin Gheran, director general AM POIM, Constantin Saragea, director general AM POAT, Vladimir Rovințescu, directorul general AM POCU și Mircea Cârlan, director general adjunct AM POC. Discuțiile au vizat pregătirea proiectelor pentru investițiile din fonduri europene, realizate prin (POIM). Ministrul Rovana Plumb a arătat că numai în județul Hunedoara infrastructura de apă presupune investiții de 94,4 milioane euro, bani cu care vor fi realizate 6 sisteme zonale de apă în localitățile Brad, Orlea-Deva, Baniu- Dobra, Hunedoara, Simeria și Zam. În același timp, 62,3 milioane euro vor fi atase pentru dezvoltarea infrastructurii de apă uzată în localitățile Brad, Călan, Certeju de Sus, Deva, Dobra, Geoagiu, Silvașu de Sus, Hunedoara, Ghelari, Ilia, Sântămăria Orlea, Simeria și în Hațeg.

”Trebuie să recunosc că am primit cu mare bucurie cuvintele frumoase pe care ni le-a transmis astăzi la Petroșani, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de aprecieri, domnia sa consideră că exemplul Apa Serv în accesarea fondurilor europene este nu doar unul demn de apreciat, ci unul care se cere a fi multiplicat și în rândul celorlalți operatori din România. Sunt mândru că am ajuns să fim un astfel de exemplu și cred că acest lucru se datorează întregii echipe de la Apa Serv, cărora le mulțumesc astăzi din nou. Le mulțumesc totodată tuturor celor care au fost astăzi alături de noi la Conferința ARA de la Petroșani: doamnelor ministru Rovana Plumb și Natalia Intotero, parlamentarilor de Hunedoara Cristian Resmeriță, Sorin Marica, Ilie Toma și, mai ales, deputatului Laurențiu Nistor, președintelui Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora, vicepreședintelui Sorin Vasilescu și prefectului Tiberiu Kiszely dar și colegilor directori de la ceilalți operatori de servicii din țară”, a declarat Costel Avram, director general al Apa Serv.

La întrevederea delegației guvernamentale și parlamentare cu primarii din regiune, edilii din Valea Jiului au pus pe tapet toate problemele cu care se confruntă zonă. Au solicitat fonduri pentru continuarea proiectelor începute și nefinalizate, dar și fonduri pentru realizarea unor noi investiții.

Astfel, primarii solicită investiții pentru infrastructura de transport, respectiv: drumul de la Câmpul la Neag la Herculane, drumul care face conexiunea între județul Vâlcea și județul Hunedoara și drumul național 66A, legătura orașelor din Valea Jiului.

“Infrastructura turistică: turismul trebuie să devină o prioritate în ceea ce privește programele investiționale și avem în vedere, iar pentru Valea Jiului s-a solicitat un proiect integrat pentru infrastructura unui domeniu schiabil de la est la vest: Petrila – Petroșani – Vulcan – Lupeni; dar șI un complex turistic muzeal de agrement, de sport – poarta de intrare în Parcul Național Retezat, care ține de Uricani. În ceea ce privește, crearea de locuri de muncă, în ceea ce privește susținerea întreprinderilor mici șI mijlocii șI nu numai s-au solicitat proiecte pentru toate localitățile din Valea Jiului pentru susținerea organizării, înființării unui sau unor parcuri industriale și tot ceea ce înseamnă investiții în resursele zonei, adică investiții în zona de resurse minerale și bazinul carbonifer de aici. Acestea sunt în atenția Guvernului. Cărbunele rămâne un contributor sau o componentă în cadrul mixului energetic al României”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.  

Un alt subiect adus în discuție vizează reabilitarea magistralei de termoficare. “S-a mai solicitat să se pună accent pe proiectele de eficiență energetică ale Văii Jiului, adică investiții în sistemul de termoficare. Există surse de finanțare. Există sursă de finanțare, rămâne la nivelul deciziei Consiliului Județean Hunedoara, a autorităților locale dacă și cum vor aborda problema termoficării”, a  mai subliniat Rovana Plumb.

În ceea ce privește sprijinirea mediului privat din Valea Jiului, reprezentanții Văii Jiului au propus ca finanțările să vizeze domeniile pretabile zonei, în special pe zona de turism, reabilitare sau construire de pensiuni, cu o cofinanțare de 2%, agroturism, linii de finanțare pentru prelucrarea lânii, laptelui, fructelor de pădure, cărnii, ciuperci, lemn; finanțări de start-up și scheme de ajutor de stat.

”În ceea ce privește infrastructura mică, fiecare localitate să aibă străzi, trotuare, parcuri, școli; reabilitare clădiri din domeniul public, inclusiv, cele rămase din industria minieră și abandonate. S-a discutat de asemenea despre reabilitarea blocurilor de locuințe și s-a subliniat nivelul scăzut al posibilității de cofinanțare din partea asociațiilor de proprietari din Valea Jiului, fapt pentru care am preluat problema și o să o discutăm la București”, a mai spus ministrul Rovana Plumb.

În perioada imediat următoare doamna ministru Rovana Plumb va merge la Bruxelles însoțită de o delegație a Văii Jiului condusă de primarul Vulcanului – Gheorghe ILE, pentru discuții tehnice legate de proiectele stabilite de comun acord la întâlnirea de astăzi. ”Mulțumesc în numele tuturor Vulcănenilor, al tuturor locuitorilor Văii Jiului- alături de ceilalți primari, doamnei ministru Rovana Plumb, tuturor reprezentanților legislativului și executivului prezenți astăzi la Vulcan- pentru atenția și determinarea de care avem atâta nevoie în dorința noastră, unanimă, de promovare a proiectelor atât de importante pentru noi toți”, a subliniat, la rîndul său, primarul Vulcanului, ing. Gheorghe Ile, gazda importantei reuniuni care a avut loc astăzi la Primăria din Vulcan.