Bulgarii din Bansko intenționează să construiască un sistem medical de urgență după modelul UPU-SMURD de la Spitalul de Urgență din Petroșani

Home Administrație Bulgarii din Bansko intenționează să construiască un sistem medical de urgență după modelul UPU-SMURD de la Spitalul de Urgență din Petroșani
Bulgarii din Bansko intenționează să construiască un sistem medical de urgență după modelul UPU-SMURD de la Spitalul de Urgență din Petroșani

Deși poate părea greu de crezut, celebra stațiune turistică Bansko din orașul bulgar înfrățit cu Petroșaniul, nu are un sistem medical de urgență de anvergura celui existent în Valea Jiului. Acesta este și motivul pentru care autoritățile administrației publice locale din Bansko și un grup de medici promotori ai construcției unui sistem local de urgență în celebra stațiune montană și-au propus să importe know-how de la Petroșani.

În acest sens, bulgarii vor implementa, prin intermediul unui proiect european, dezvoltat în parteneiat cu municipalitatea din Petroșani și Spitalul de Urgență Petroșani, o serie de soluții privind transferul de inovație în domeniul sănătății, inspirate chiar din experiența UPU-SMURD a Spitalului de Urgență din Petroșani. Prima sesiune de lucru efectivă din cadrul proiectului, intitulat ”Transferul inovațiilor în domeniul sănătății” a avut loc vineri, 15 iunie 2018 la sediul Spitalului de Urgență din Petroșani.

Evenimentul a fost precedat de primirea oficială a delegației din Bansko la sediul Primăriei municipiului Petroșani, de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi. La întâlnirea oficială au participat, de asemenea, viceprimarul Nicolae Florin, consilierul de Relații Europene al primarului din Petroșani – Eduard Wersanski, directorul Spitalului de Urgență din Petroșani – dr. Alin Vasilescu, directorul economic al SUP – ec. Angela Brașoveanu, șeful Serviciului de Relații Externe al Primăriei Petroșani – Elisabeta Wersanski și funcționarul public Carol Ambrus (care a asigurat serviciul de traducere). De partea cealaltă, delegația din Bansko a fost reprezentată de șeful Cabinetului primarului – Magdalena Boyanova, directorul Departamentului de Investiții de la Primăria din Bansko – Tanya Stancheva și experții medicali prof.dr. Rumen Pandev, Albena Atanasova, Emil Velchovski și Borislav Giorgiev Dimov.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi sa arătat încântat de interesul autorităților locale din Bulgaria față de sistemul medical și sistemul social din Petroșani, exprimându-și convingerea că, la rândul său, municipalitatea din Petroșani își propune să acumuleze know-haw din succesul pe care-l înregistrează, la nivel european, activitatea de turism montan din regiunea Bansko. ”Evident, mă bucur că experiența noastră în sistemul medical este un model pentru partenerii noștri bulgari. Este onorant faptul că modul în care funcționează serviciile de urgență și serviciile sociale de la noi, reprezintă un reper și un studiu de caz pentru cei din Bansko. În perioada următoare, mai mulți experți și medici bulgari doresc să cunoască și să aprofundeze funcționarea serviciilor UPU și SMURD, să cunoască prin bune practici modelele inovative în domeniul medical și nu numai. Acest proiect, în care suntem parteneri, va dezvolta și eficiența relației de înfrățire deja existentă dintre cele două municipii și salut inițiativa partenerilor noștr bulgari care ne-au cooptat în acest program european pe care l-au accesat și pe care-l administrează în totalitate”, a declarat primarul municipiului Petroșani.

Dacă în această primă vizită de documentare la Petroșani, corpul experților medicali din Bansko au vizitat Spitalul de Urgență din Petroșani, unde au participat la un workshop alături de conducerea SUP, în perioada imediat următoare ei vor reveni la Petroșani, de data aceasta pentru a activa direct, ca voluntari, în cadrul Serviciului de Urgență de la Spitalul din Petroșani și pentru a învăța de la colegii români cum funcționează și cum se manageriază un serviciu public de urgență, dar și pentru a afla care sunt protocoalele de intervenție în cazul unor accidente din zonele montane. “Știm că noi avem partea turistică bine dezvoltată, dar la fel știm că aici, în România,  aveți un serviciu medical foarte bun și încercăm să obținem cât mai multe informații, iar apoi, dacă este posibil, să implementăm un sistem similar la noi în țară, la Bansko. Acesta este motivul pentru care ne aflăm aici și suntem foarte bucuroși că avem oportunitatea de a vizita spitalul, mai ales partea de urgență. Suntem interesați să vedem cum funcționează”, a declarat prof. Rumen Pandev, conducătorul grupului de experți medicali din Bansko.

În semn de recunoștință pentru acceptul municipalității din Petroșani de fi parte a acestui important proiect european, acesta i-a înmânat primarului Tiberu Iacob Ridzi, o plachetă de onoare a comunității din Bansko.

Proiectul ce vizează parteneriatul Petroșani-Bansko se va derula, în cele două localități, pe tot parcursul anului, urmând ca rezultatele finale ale acestuia să fie prezentat, în luna noiembrie.