Ministrul Natalia Intotero promotor al valorilor României, în Austria, la Viena

Home Stiri la zi Ministrul Natalia Intotero promotor al valorilor României, în Austria, la Viena
Ministrul Natalia Intotero promotor al valorilor României, în Austria, la Viena
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit vineri, 16 iunie a.c., cu primarul Vienei, domnul Michael Ludwig, și cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Austria.
În discuția cu primarul capitalei austriece, Natalia-Elena Intotero i-a mulțumit acestuia pentru sprijinul și deschiderea pe care le manifestă față de membrii comunității românești, o comunitate bine integrată în viața economică și socială. De asemenea, demnitarul român a salutat relația bilaterală excelentă dintre cele două țări, o relație care a cunoscut un nou prilej de dezvoltare prin faptul că România va prelua de la Austria președinția Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mediului asociativ, ministrul Intotero a prezentat proiectele MRP, referindu-se atât de liniile de finanțare nerambursabilă pentru proiecte de care pot beneficia românii de pretutindeni, cât și la programe și acțiuni proprii, precum taberele ARC. Demnitarul le-a transmis membrilor asociațiilor românești că acest program de tabere este o oportunitate de care ar trebui să beneficieze cât mai mulți copii ai românilor de peste hotare. De asemenea, s-a făcut referire la suporturile de curs pe care MRP le poate oferi, la cerere, solicitanților de peste hotare și la amendarea Codului Administrativ astfel încât românii din diaspora să fie informați constant cu privire la oportunitățile și evoluțiile din țară.
”În deplasrea de la finalul săptămânii trecute, la Viena, am avut o întrevedere cu primarul Vienei, Michael Ludwig, în cadrul căreia am discutat chestiuni aplicate legate de comunitatea românilor din capitala Austriei. Ulterior, m-am întâlnit cu reprezentanții asociațiilor de români cu care am avut ocazia să discutăm aplicat despre proiecte și programe derulate de MRP. Încurajez de fiecare dată asociațiile să aplice pentru proiecte și să ne fie sprijin în a fi cât mai aproape de românii noștri. Numai printr-o legătură strânsă între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, misiunile diplomatice și asociații putem realiza cât mai multe lucruri bune pentru românii de peste hotare”, a declarat ministrul Natalia Intotero.
Aceasta a participat și la un eveniment cultural de excepție, prilejuit de concertul festiv al Orchestrei ”Teleradio-Moldova”, pe versurile marelui poet Mihai Eminescu. ”Concertul, dedicat Centenarului, a fost o declarație de iubire față de tot ce înseamnă valoare. Și avem nevoie să ne raportăm necontenit la valoare, la cultură, pentru că ele sunt drumul nostru către libertate. Libertatea de a gândi frumos, de a acționa pe măsură și de a fi un om împlinit sufletește. Felicitări minunatei Orchestre Teleradio-Moldova din Chișinău! Felicitări pentru organizarea acestui eveniment Ambasadei Republicii Moldova în Austria, Institutului Cultural Român, Asociației Mihai Eminescu”, a spus Natalia Intotero.
Vizita ministrului Românilor de Pretutindeni în capitala Austriei s-a incheiat cu evenimentul ”România salută Viena”. În cadrul acestui eveniment, trei judete din România, respectiv Suceava, Satu Mare și Maramureș au prezentat publicului, chiar în inima capitatei Viena, tradițiile și obiceiurile românești, într-un spectacol stradal care s-a bucurat de o atenție deosebită.
Participanții la întâlnirile cu ministrul Natalia Intotero au abordat și tema Congresului românilor de pretutindeni. În acest context, ministrul Natalia Intotero a adus în discuție elaborarea unui Statut al românilor de pretutindeni. Demnitarul a menționat că pentru un astfel de demers este nevoie de aportul românilor de peste hotare și i-a încurajat pe reprezentanții asociațiilor să se implice și să vină cu propuneri.