Ion Aurel Titel (LPMVJ): ”Numai prin unitate, problemele pensionarilor mineri și cele ale oamenilor din Valea Jiului își pot găsi rezolvare !”

Home Stiri la zi Ion Aurel Titel (LPMVJ): ”Numai prin unitate, problemele pensionarilor mineri și cele ale oamenilor din Valea Jiului își pot găsi rezolvare !”
Ion Aurel Titel (LPMVJ): ”Numai prin unitate, problemele pensionarilor mineri și cele ale oamenilor din Valea Jiului își pot găsi rezolvare !”

Interviu cu ION AUREL TITEL, vicepreședintele Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului

– Domnule Ion Aurel Titel, sunteți cunoscut pentru calitatea pe care ați avut-o îm mișcarea sindicală din Valea Jiului, unde ați ocupat la un moment dat, și funcția de Președinte al LSMVJ. Reveniți acum în viața publică, în mișcarea sindicală, în structura Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, unde ați fost ales în funcția de vicepreședinte. De ce ?

– Este cât se poate de clar faptul că, în România timpului prezent, pensionarii ocupă un loc foarte important în viața socială a țării. În Valea Jiului avem, spre exemplu, mai mulți pensionari decât oameni activi în câmpul muncii. În același timp, problemele pensionarilor din toată România, dar mai ales cele ale pensionarilor din Valea Jiului sunt multiple și necesită o abordare chiar și pe structură sindicală. Înțelegând acest lucru, am venit în această echipă a Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului pentru a încerca, împreună, să facem ceva pentru oameni, să găsim cea mai bună formă de acțiune pentru a ne păstra drepturile noastre dobândite de-a lungul timpului și chiar să le îmbunătățim. Primul lucru pe care trebuie să-l facem acum este să ne unim, ca să fim puternici și vocea noastră să fie ascultată. Iată de ce, fac un apel către toate organizațiile de pensionari și către toți pensionarii, din Valea Jiului și nu numai, la unitate. Sunt convins că uniți și puternici vom putea face ceea ce trebuie făcut pentru a învinge vrajba și răutatea care s-a instaurat între categorii sociale, categorii profesionale și oameni, în general, în această țară.

– Cum ar trebui să acționeze, în acest sens, pensionarii ?

– Prin implicare și atuitudine. Eu îi invit să nu stea pe margine și să ”chibițeze” ca la meci, să intre în joc, să se alăture Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, să-și asume calitatea de membru activ al acestei asociații care, cu adevărat, îi reprezintă pe toți pensionarii și se preocupă de problemele reale ale acestora. Trebuie să ne unim și să oprim batjocura față de noi, pensionarii dar și față de copiii și nepoții noștri, față de cetățenii acestei țări.

– Cum puteți face acest lucru ?

– Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului are un singur țel și un singur interes: de a aduce în atenția factorilor de decizie propuneri concrete pentru îmbunătățirea vieții oamenilor din Vale și a pensionarilor, în mod special. Credem că, împreună cu reprezentanții autorităților publice locale, cu primarii și consilierii locali sau județeni, cu parlamentarii și politicienii de bună credință, putem acționa pentru a-i determina pe cei aflați la conducerea țării, să ne acorde atenția cuvenită și să nu ne priveze de depturile care ni se cuvin. Nu ne gândim însă numai la noi. Experiența noastră de o viață o putem pune la dispoziție pentru a cere, în numele copiilor și nepoților, ca regiunea Văii Jiului, pe care cei de la centru au distrus-o, să fie pusă în atenția Puterii, să fie ajutată să-și regăsească echilibrul economic, iar viața oamenilor să fie una mai bună. Vedem din păcate astăzi, cum după  de ani în care mineritul a fost supus unui ”experiment” care a înfundat această ramură economică în faliment și a adus mii de familii în disperare, încă nu se iau măsuri pentru a se pune ceva în locul acestuia sau măcar pentru a salva ceea ce se mai poate salva din industria mineră și energetică a județului Hunedoara. Este cât se poate de evident că aceia care ne reprezintă acum în forurile Puterii nu ne mai reprezintă pe noi, cetățenii, ci dar propriile lor interese. Dacă ne vom unii, dacă vom ști să acționăm așa cum trebuie, atunci avem șansa de a schimba această tristă realitate. Suntem numai aici, în Valea Jiului, circa 35.000 de pensionari. Depinde de fiecare dintre noi, așa cum depinde cel mai mult de felul în care știm și vrem să fim uniți și puternici. Dar împreună avem o șansă de a face ceva. Aceasta este esența apelului meu la unitate, și acesta este motivul pentru care am decis să revin în mișcarea sindicală, de pe poziția mea de pensionar.

– Există multe asociații de pensionari la nivelul Văii Jiului. De ce credeți că LPMVJ e cea mai bună dintre acestea ?

– În primul rând pentru că a dovedit, în repetate rânduri, că este preocupată în mod real de problemele pensionarilor. Prin demersurile făcute, prin dezbaterile inițiate, prin întâlnirile cu factorii de decizie au fost prezentate problemele cu care se confruntă pensionarii și au fost prezentate soluții de rezolvare a acestora. În al doilea rând, pentru că LPMVJ nu funcționează sub nici o umbrelă politică. Eu nu înțeleg, de altfel, de ce trebuie pensionarii să acționeze în cadrul unor organizații ale PSD sau ale vreunui alt partid. Partidele pot fi partenerii noștri, atâta timp cât ne respectă drepturile și nu vor doar să ne manipuleze pentru a ne mai ”fura” o dată votul. Știm că votul nostru este ”vânat” de partide, dar trebuie să înțelegem cu toții acest lucru și să nu ne mai lăsăm amăgiți de unii sau de alții. Vrem fapte, nu vorbe goale ! La Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului avem o astfel de abordare și pot să vă spun că eu sunt un garant al libertății de opinie politică în aceast organizație. Dar și colegii mei, din conducere, îmi împărtășesc viziunea. Eu trăiesc cu speranța că oamenii se vor trezi la realitate, că pensionarii vor înțelege rolul important pentru care îl au încă în viața comuntății, și vor acționa ca atare.

– Domnule Titel, dar și în structura de conducere a LPMVJ există oameni care provin din zona politică. Domnul Hortopan, spre exemplu, a fost deputat PRM…

– Haideți să lămurim și chestiunea aceasta cu domnul președinte Hortopan. Știu că sunt mulți care-l arată cu degetul și spun că nu e bun pentru funcția pe care o are la Ligă. Eu vreau să vă spun un lucru pe care l-am consatat personal: domnul Ion Hortopan a fost cel care nu doar că a pus bazele acestei organizații, dar este și cel care a făcut zeci, poate sute de demersuri oficiale, bine documentate, pentru a aduce în atenția factorilor decidenți, problemele tuturor pensionarilor din România. Experiența pe care a acumulat-o în perioada în care a fost parlamentar ne este tuturor de mare ajutor. Trebuie să știe pensionarii că echipa aceasta condusă de Ion Hortopan a făcut demersurile necesare și legale pentru a convinge guvernanții și politicienii că au o datorie morală față de oamenii Văii Jiului. Câți dintre cei care-l critică, l-au sprijinit? Câți au fost alături de noi la mitingurile pe care le-am organizat pentru a cere drepturile tuturor, nu doar ale lui Ion Hortopan sau ale mele ? Sigur că, așa cum s-a întâmplat și cu mișcarea sindicală, mulți sunt cei care ”bagă strîmbe” ca să ne dezbine și să ne învrăjbească. Vreau să rețineți însă că singurul nostru interes este acela de a sprijini orice fel de acțiune care vine în ajutorul oamenilor, care poate să rezolve problemele pensionarilor și nu numai.

– Se spune că pensionarii Văii Jiului au deja destul de multe drepturi și pensii destul de mari. 

– Asta este o altă formă de manipulare a celor care vor să ne dezbine, să creeze o prăpastie între noi, pensionarii și generațiile tinere. Noi, pensionarii, ne-am făcut datoria în câmpul muncii, la vremea noastră. Și trebuie să fim respectați pentru asta, așa cum trebuie să ne primim pensiile corecte, pe măsura muncii pe care am depus-o la vremea noastră. În același timp însă, eu cred că tot nouă ne revine misiunea să facem tot ceea ce putem pentru ca generațiile tinere, copiii noștri, nepoții noștri, să aibă parte de un loc de muncă, de venituri corecte, de un viitor, aici, acasă, în Valea Jiului și nu la mii de kilometri de părinți și bunici, sclavi în cine știe ce țară a Europei sau a lumii. Iar acest lucru face parte de asemenea din ”misiunea” Ligii noastre. Dar ca să putem realiza ceva concret și în această direcție, avem nevoie de unitate. Pentru că, după cum se știe din istorie, doar Unirea face Puterea. Iar noi, la Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului suntem deschiși tuturor și deciși să facem Unirea. Pentru că știm că, odată cu aceasta, va veni și Puterea de a face ceea ce trebuie, ceea ce așteaptă oamenii, ceea ce merită să aibă parte, ceea ce trebuie.

– Domnule Titel, vă doresc mult succes !