Sisteme de ghidare pentru turiștii care vizitează Cetatea Devei

Home Reportaj Sisteme de ghidare pentru turiștii care vizitează Cetatea Devei
Sisteme de ghidare pentru turiștii care vizitează Cetatea Devei

Începând din luna iunie 2018, turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare: audio și vizual.

Primul sistem este un MP3 cu căști care poate fi obținut gratuit, doar în baza actului de identitate și a unui proces verbal de predare-primire de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Deva (aflat la poalele Cetății). Acest sistem de ghidare audio este disponibil în trei limbi: română, engleză și maghiară și conține informații despre 13 obiective aflate în Cetate: Telecabină, Poarta I, Poarta II, Drumul de strajă, Scările exterioare care leagă Incinta  1 de Incinta 2, Platforma Artilerie Vest, Platforma Artilerie Est, Bastionul Sud-Estic, Bastionul  Bethlen, Camera de Artilerie, Poarta Cezarului, Podul mobil și Zona Cuptoarelor. Angajații Centrului Național de Informare și Promovare Turistică le vor face vizitatorilor un instructaj de folosire a acestui sistem. La ora actuală, există peste 100 de aparate  MP3 care pot fi folosite de turiști.

Al doilea sistem de ghidare este pentru Smartphone, atât cu sistem de operare android cât și iOS.   Pentru android, aplicația se poate descărca de pe telefon din Magazin Play, iar pentru iOS din Appstore. În zona Telecabinei, turistul beneficiază de acces gratuit la internet și poate descărca acolo aplicația. Odată descărcată, aceasta poate fi accesată prin bluetooth, fără să mai fie necesară conexiunea la internet. Și acest sistem de ghidare este în limbile română, engleză și maghiară și conține informații tot despre cele 13 obiective din incinta monumentului istoric, menționate mai sus. Turistul poate consulta la alegere secțiunea despre obiectivul pe care îl preferă. De asemenea, el are la dispoziție și un buton de Feedback, unde la final, poate să își exprime părerea despre Cetatea Deva sau despre aplicație.

Cele două sisteme de informare au fost implementate de Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva, pentru ca cei care vizitează monumentul istoric să poată afla cât mai ușor și mai în detaliu, povestea fortificației medievale care datează din secolul al XIII-lea.