Zece români de succes din Spania, premiați la Madrid de MRP, în cadrul galei ”100 pentru România”

Home Stiri la zi Zece români de succes din Spania, premiați la Madrid de MRP, în cadrul galei ”100 pentru România”
Zece români de succes din Spania, premiați la Madrid de MRP, în cadrul galei ”100 pentru România”

Capitala Spaniei, Madrid a găzduit, în data de 19 iulie a.c., un nou episod din Gala „100 pentru Centenar”, un proiect al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni care își dorește să premieze 100 de români de pretutindeni cu activități deosebite, promotori ai elitelor românești.

Această inițiativă este dedicată Anului Centenar și își propune să promoveze excelența românească și recunoașterea meritelor și a valorii aduse de membrii comunității românești din Spania.

Evenimentul a avut loc la Palatul Bauer (Sediul Școlii Superioare de Canto din Madrid), în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, doamna Natalia-Elena Intotero, a ministrului pentru politici sociale și familie din guvernul Comunității autonome Madrid, doamna Maria Dolores Moreno Molino, a ministrului fondurilor europene, doamna Rovana Plumb și a doamnei Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania, alături de reprezentanții misiunii diplomatice românești, reprezentanții autorităților centrale, regionale și locale, ai mediului asociativ românesc, membrii clerului român, precum și mass-media în limba română din teritoriu.

„Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara țarii care ne amintesc, acum la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi – ca un popor de oameni harnici, inteligenți, cu putere creatoare, care oferă comunității în care trăiesc rodul muncii, minții și talentului lor.  O astfel de comunitate de români muncitori și valoroși regăsim și aici în Spania ”, a subliniat ministrul Intotero.

Participanții la eveniment s-au bucurat de recitalul pianistei Mihaela Duma.

Vă prezentăm lista laureaților și biografiile acestora:

Dan Munteanu Colán-Doctor în filologie, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, bursier al MAE spaniol, profesor invitat la Universitatea din Oviedo. Este autor a peste 70 de volume de specialitate şi traduceri literare din spaniolă, portugheză şi română şi a circa 400 de titluri (articole/studii de specialitate, gramatici, dicţionare, capitole de carte, note şi recenzii). Domenii de cercetare: lingvistică (fonologie romanică comparată, lexic romanic, geneza limbilor romanice, contact lingvistic, spaniola din America, limbi creole –  papiamentu, chamorro – lingvistică textuală, paremiologie) şi critică literară (Bernal Díaz de Castillo, Luis de Góngora, José María de Pereda, José Ortega y Gasset, Antonio Buero Vallejo, Jorge Isaacs, Lisandro Otero, Julio Mauricio, Ernesto Sábato, Gabriel García Márquez, Manuel Mújica Láinez, Alejo Carpentier, Luis Borges, Elvio Romero, Mario Vargas Llosa, Emile Gaboriau, Jorge Amado, Bram Stoker şi alţii). A ţinut peste 60 de cursuri, conferinţe şi comunicări la congrese internaţionale şi naţionale (Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Filipine, Germania, Italia, Marea Britanie, Maroc, Mexic, Portugalia, România, Spania şi altele). A obţinut următoarele premii: Premiul „Centenario de la Academia Mexicana: Lingüística Hispánica”, 1976; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti de traducere, 1981; Premio Nacional de Traducción al Ministerului Culturii din Spania, 1984; Premiul Uniuni Scriitorilor din România de traducere, 1984. Este inclus în Who’s Who in the World, 2011 şi 2012; Great Minds of the 21st Century, 2011; 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century, 2013, între altele.

Martin Mezin –A ajuns în Spania în anul 2000, împreună cu soţia, Daniela Nicoleta, şi cei trei fii. După doar un an, şi-a deschis propria firmă, la fel ca nenumăraţi alţi români din Spania, şi a dezvoltat-o împreună cu soţia. Astfel, firma respectivă, cunoscută sub numele de Carmangeria Românească, este o afacere de familie, înfiinţată, crescută şi deţinută în întregime de români. Compania este bazată pe o reţea proprie de magazine, cu vânzători români, în oraşele cu comunităţi mari de români, precum şi pe înfiinţarea propriei fabrici de mezeluri tradiţionale româneşti în Zaragoza. Fabrica a fost înfiinţată în iunie 2014 şi reprezintă cea mai mare astfel de fabrică a unui român din diasporă, având la deschidere o capacitate de producţie de 10 tone pe zi. Numele de Carmangeria Românească a ajuns o marcă cunoscută pentru foarte mulţi români din Spania, poate chiar pentru majoritatea acestora, pentru că răspunde unei cereri de produse tradiţionale româneşti, iar producţia locală evită nevoia transporturilor internaţionale îndelungate. Mai mult, aceste produse au început să fie apreciate şi de populaţia spaniolă, prin intermediul prietenilor români, expunând astfel societatea-gazdă la o latură importantă a gastronomiei româneşti. Succesul acestei afaceri 100% româneşti reprezintă un model de urmat pentru orice antreprenor şi o dovadă faţă de mediul de afaceri din Spania a abilităţilor unui întreprinzător român.

Preasfinţia sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei-Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a propăşit în cei peste 10 ani sub păstorirea Preasfinţiei sale Timotei, ajungând să aibă 132 de parohii, 20 filii şi 3 mănăstiri ortodoxe în Spania și Portugalia. În noiembrie 2017 a avut loc prima Sfântă Liturghie în Catedrala Ortodoxă Română din Madrid, piatra de temelie fiind pusă în 2010. Pentru românii din diasporă, biserica este cel mai adesea primul şi cel mai important punct de întâlnire, iar românii din Spania nu fac excepţie. De aceea, biserica românească joacă un rol esenţial în menţinerea identităţii româneşti pentru cei din străinătate, iar Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei acordă întreaga atenţie acestei laturi a  misiunii sale. Parohiile şi mănăstirile ortodoxe româneşti din Spania se implică în menţinerea credinței ortodoxe, a tradițiilor românești, precum și a identităţii lingvistice şi culturale a copiilor români prin şcoli parohiale, tabere, excursii şi alte activităţi, prin acţiuni proprii, precum și prin conlucrare cu reprezentații statului român, ai ambasadelor și consulatelor Românei şi cu reprezentanții autorităţilor centrale, regionale și locale ale statului gazdă și ai Bisericii catolice, precum și cu alte organizații și asociaţii.

Preasfinţia sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, deţine doctorat în Teologie, cu tema Ortodoxie și erezie în Biserica Primară. Învățăminte pentru azi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

Cornelia Coman-S-a specializat în Matematică Economică la Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care a urmat diferite cursuri de administrare a afacerilor în Europa şi Statele Unite ale Americii. În 1998, a fost angajată ca actuar la ING Asigurări de Viaţă România. După doar trei ani, a devenit şefa Departamentului de Actuariat, după alţi cinci ani a fost numită vice-CEO, iar la zece ani de la angajare a devenit CEO al companiei. Perioada la conducerea companiei a coincis cu criza financiară, iar abilităţile demonstrate în această perioadă au recomandat-o pentru numirea ca CEO al Nationale Nederlanden Ungaria în 2012. După expirarea celor patru ani de mandat, a preluat conducerea, în calitate de CEO, a Nationale Nederlanden Spania, precum şi preşedinţia Consiliului de Supraveghere al firmei. În ultimii 10 ani a fost şi membră a Consiliului de Supraveghere a NN Asigurări de Viaţă România, NN Pensii România, NN Asigurări Ungaria şi NN Asigurări Bulgaria. În acest timp, a fost şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România şi vice-preşedinte al Asociaţiei Brokerilor de Asigurări şi Reasigurări. De asemenea, este unul din membrii fondatori ai Asociaţiei de Actuari din România, pe care a condus-o între 2002 şi 2003.

Raluca Oancea Ionescu-A obținut licența în Medicină şi Chirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din București în 2001, după care s-a specializat în Analize Clinice, la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid până în 2007. În acelaşi an a urmat cursurile de Expert Universitar în Genetică Clinică, la Universitatea din Alcalá de Henares. A obținut titlul de doctor cu distincția “Cum Laude” cu teza de doctorat “Evoluția diagnosticului genetic prenatal. Aplicații ale studiului de ADN fetal în sângele matern “, la Universitatea Complutense din Madrid, imediat după finalizarea programului de cercetare științifică, între 2003 şi 2007.

În prezent îşi desfăşoară activitatea ca medic specialist în Secţia de Genetică Clinică, Serviciu de Analize Clinice din Spitalul Clinic San Carlos, din Madrid, cu o experienţă de 11 ani. Este membru al Societăţii Europene de Genetica Umană şi membru a Asociației Spaniole de Genetică Umană. De asemenea, este responsabila actuală a Comisiei Didactice şi de Popularizare Științifică a acestei asociații. Din 2007 până în prezent desfăşoară o activitate didactică, predând cursuri de genetică în programe de masterat ale Facultăţii de Farmacie şi ale Facultăţii de Psihologie  de la Universitatea Complutense din Madrid. Din 2011 promovează formarea unui grup al românilor cu profesiuni liberale, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul spaniol. În acest sens, a format şi administrează grupul LinkedIn „Licenciados Rumanos en España”, axat pe stabilirea unor relaţii profesionale între participanţi. De asemenea, încurajează relaţiile comerciale româno-spaniole, cât şi pe cele dintre românii de pretutindeni. Din 2004, promovează turismul spaniol în Romania prin intermediul paginii web www.rumania-viajes.com.

Cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească din Spania-Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească reprezintă principala modalitate prin care Guvernul României asigură pentru copiii români din sistemul şcolar spaniol accesul la educaţie în limba română, la cunoştinţe despre istoria şi geografia României şi la cultura românească în general.

Predarea unui curs atât de amplu către copii crescuţi în străinătate, adesea chiar născuţi în afara României, reprezintă o provocare profesională extraordinară pentru orice dascăl. De aceea, cadrele didactice ale Cursului fac eforturi constante de a cultiva în rândul micilor români din Spania nu doar limba, cultura şi civilizaţia românească, ci însăşi identitatea românească. La 11 ani de la demararea sa în Spania, cursul a ajuns să includă marea majoritate a comunităților autonome din Spania. În anul şcolar 2017-2018, cele circa 70 de cadre didactice au predat săptămânal cursul la peste 500 de grupe, din aproape 400 de şcoli, aflate în 170 de localităţi din toată Spania. Cursul se adresează tuturor nivelurilor (primar, gimnazial şi liceal). Curricula cursului,  manualele precum şi alte materiale didactice suport sunt asigurate de Institutul Limbii Române din România. Cursul este predat de învăţători/institutori, profesori cu diploma de licenţă în domeniul ştiinţelor umaniste, iar selectarea şi plata acestora este asigurată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Institutul Limbii Române. Proiectul nu ar putea avea loc fără cooperarea autorităţilor educaţionale centrale, regionale şi locale din Spania şi fără găzduirea unităţilor de învăţământ din Spania, care asigură buna funcţionare a proiectului punând la dispoziţie sălile de curs şi infrastructura necesară.

Anca Moldovan- În calitatea sa de deputată în parlamentul Comunităţii Madrid, este primul membru de origine română a unei adunări legislative de comunitate autonomă din Spania. Interesul şi eforturile sale faţă de situaţia comunităţii româneşti şi a rezidenţilor străini în general au fost evidente încă de la începutul activităţii sale atât în cadrul Partidului Popular, cât şi în cadrul autorităţilor spaniole. Astfel, de 10 ani face parte din Consiliul de Conducere Regional pentru Madrid al Partidului Popular, unde este responsabilă de temele imigrării şi integrării, iar anterior a lucrat în cadrul Comunităţii Madrid, în domenii precum imigrare şi servicii sociale. De asemenea, a predat clase despre România pentru copii români din Spania, pentru ca aceştia să menţină legăturile cu ţara de origine.

Acordă o atenţie specială relaţiilor dintre România şi Spania, cu accent pe domenii care pot fi în beneficiul comunităţii româneşti, precum înfrăţirile de localităţi, şi luptă mereu pentru o reprezentare corectă a comunităţii româneşti în percepţia publică din Spania. Unul din obiectivele sale este o mai mare participare a românilor la alegerile locale şi regionale din Spania şi o mai mare implicare a acestora în viaţa politică a societăţii-gazdă spaniole.

O altă latură fundamentală a Ankăi Moldovan este cea artistică, exprimându-se prin pictură. Cariera sa de pictoriţă numără deja expoziţii multiple în Spania şi în mari oraşe ale lumii, a fost recunoscută cu premii naţionale şi internaţionale şi a fost subiectul a diverse reportaje şi articole în presă de interes general şi cea de specialitate.

Silvia Marcu- s-a stabilit în Spania, la Madrid, în 1992. Este Cercetător Titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei. Este licenţiată în Geografie – Franceză la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1989) şi are doctorat în Geografie şi Istorie la Universitatea Complutense Madrid (2000). În ultimii 25 de ani a creat punţi de legătură între România şi Spania, promovând şi protejând imaginea României în ţara de reşedinţă, prin intermediul cercetării ştiinţifice în domeniul relaţiilor internaţionale, geopoliticii şi mobilităţii umane. A fost bursieră postdoctorală la NATO şi a obţinut un masterat în politicile Uniunii Europene (Şcoala Diplomatică a Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Spaniei). A realizat stagii ştiinţifice postdoctorale la Universitatea George Washington, la Institutul pentru Studii Europene, Ruseşti şi Eurasiatice (Washington D.C.) şi la Academia de Ştiinţe din Moscova. A obţinut contractul “Ramón y Cajal” de excelenţă şi talent în cercetare (2010-2015) conferit de Ministerul pentru Ştiinţă şi Inovare din Spania, în regim de concurenţă. A fost profesoară de relaţii internaţionale la Universitatea Americană şi  Universitatea George Washington (SUA) şi la Universitatea Antonio de Nebrija din Madrid. A coordonat diverse proiecte de cercetare şi, în prezent, coordonează proiectul “Re-conceptualizarea mobilităţii umane în secolul XXI: impact şi strategii de mobilitate ale  europenilor de Est în Spania – Ministerul de Ştiinţă, Inovare şi Universităţi. A publicat 6 cărţi şi peste 60 de articole ştiinţifice în reviste de specialitate cu impact internaţional. În toate publicaţiile sale, România, societatea sa şi relaţiile cu Spania ocupă un loc central. Prin intermediul activităţii sale ştiinţifice, contribuie la formarea unei noi generații de cercetători români în domeniul științelor sociale. De asemenea, promovează şi contribuie atât la întărirea relațiilor științifice dintre România şi Spania, cât şi la cercetarea mobilităţii umane în secolul XXI.

Sebastian Hulub şi Ani Dumitru –Librăria PUNCT din Barcelona este o marcă RoBarna, realizată de Sebastian Hulub şi Ani Dumitru. Revista RoBarna este nucleul socialului comunitar românesc din Barcelona care include proiectul Centrul Cultural Robarna (CCRB) și Librăria PUNCT. Această librărie este locul în care Ana Blandiana a recitat pentru românii din diasporă, un fotograf catalan și-a lansat albumul de fotografie despre România, a fost prezentată prima traducere în catalană din Mircea Cărtărescu, a fost susținută prima disertație în română a unui catalan despre asociativitate în comunităţi, au avut loc deja patru lansări de carte românească şi cinci manifestări cu şi pentru copii români de vârstă şcolară din Barcelona. Nu în ultimul rând, este locul în care comunitatea de limbă română provenită de peste Prut a găsit un spațiu de exprimare coerent şi prietenos. Librăria PUNCT înseamnă peste 2.000 de titluri în română, de la manuale şcolare la beletristică, traduceri din spaniolă şi catalană şi autori români în limbile locale. Pe lângă librărie şi spaţiu de evenimente pentru comunitate, PUNCT reprezintă şi o vitrină în Barcelona pentru artizanatul şi meşteşugul popular românesc, cu peste 5.000 de piese expuse şi vândute din raft sau la numeroasele manifestări comunitare organizate sau promovate de RoBarna. De asemenea, a găzduit pentru comunitatea românească, în fiecare săptămână, câte o şedinţă de asistenţă contabilă gratuită şi o şedinţă oferită de un psiholog de consilier gratuită. Într-un singur an de funcționare PUNCT a stabilit o marcă identitară familiară românilor din comunitate, a devenit un punct de întâlnire pentru interesul în creştere, al românilor şi al străinilor din Barcelona, faţă de limba, cultura, tradiţiile şi civilizaţia românească.

Flori Cuţitaru- În vârstă de doar 14 ani la momentul la care a început procesul de selecţie pentru La Voz Kids, cel mai cunoscut concurs televizat de tinere talente muzicale din Spania, Flori Cuţitaru a ajuns în finală după mai multe etape de selecţie regionale şi naţionale, care au inclus 15.000 de copii. În etapa televizată a fost aleasă pentru a face parte din una din cele trei echipe finaliste, constând fiecare din câte trei copii, iar apoi a cântat în finala mare, alături de doar doi alţi copii, fiecare reprezentând câte una din echipe. S-a clasat pe locul doi din cei trei finalişti, primind laude extraordinare de la juriu. Astfel, cei aproape trei milioane şi jumătate de telespectatori ai finalei (peste un sfert din audienţa de televiziune din Spania din acea seară) au văzut cu proprii ochi talentul unei tinere românce şi disciplina de care aceasta a fost capabilă pentru a şi-l pune în valoare. Prin prezenţa sa în concurs şi ascensiunea până în finală, Flori Cuţitaru a devenit pentru locuitorii din Spania –români, spanioli sau de alte naţionalităţi – un simbol al integrării, al ospitalităţii societăţii-gazdă şi al contribuţiei româneşti la ţara în care trăiesc. Flori Cuţitaru locuieşte de mai mulţi ani în Spania, în localitatea Almonte (provincia Huelva), unde părinţii ei lucrează amândoi pentru a-i oferi oportunităţile meritate de un astfel de talent. La frageda vârstă de 15 ani, în prezent, a lansat primul său album şi primul videoclip, pe care le-a promovat într-un tur de succes în mai multe oraşe mari din Spania.