Mesajul lui Avram Iancu înaintea aventurii pe Marea Neagră

Home Stiri la zi Mesajul lui Avram Iancu înaintea aventurii pe Marea Neagră
Mesajul lui Avram Iancu înaintea aventurii pe Marea Neagră

Temerarul sportiv din Petroșani Avram Iancu anunță că duminică, 2 septembrie al Anului Centenar, începând cu ora 10, va lua startul de la kilometru zero al Dunării, din Sulina, într-o nouă aventură pe ape. De această dată, bibliotecarul din Petroșani și-a propus să înoate în Marea Neagra, până la Istanbul.

”Dedic întregul efort al celor 45 de zile de călătorie, întru amintirea marelui Constantin Brâncoveanu, domnitorul Țării Românești. Pericolele din valurile înspumate ale mării pălesc în fața sacrificiului și suplicilui la care a fost supus Brâncoveanu și cei 4 fii ai săi. Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic! Cât timp se va găsi în inima mea o fărâmă din credința ce se găsea în inima lui, voi reuși! Există, în lumea asta, valori pentru care merită să lupti și care transcend chiar și moartea!”, a declarat Avram Iancu. 

Acesta apreciază că este de datoria noastră, a celor vii, să ducem povestea mai departe. ”Noi avem obligația de a scrie povești de care copiii și nepoții noștri să fie mândri. Eu nu scriu poveștile cu stiloul ci cu brațele. Braț după braț, până la capăt! Înotam și marea! Nici chiar poveștile nu pot fi transpuse în realitate fără că ele să fie susținute„ a mai transmis ambițiosul sportiv petroșenean.

Pasionat de sport și, mai ales, de înot, Avram Iancu a reușit să consemneze în dreptul numelui său, deja unul cu valențe istorice puternice, o seamă de performanțe absolut notabile:
* Este primul roman care s-a încumetat să lupte cu apele “îngheţate” ale Canalului Mânecii, înotând fără întrerupere 12 h şi 25 de minute, aproximativ 40 de kilometri.
* Este primul român care a traversat Lacul Snagov, fără costum de protecție, în 7 h 54 minute.
* Este primul român care realizează traversarea înot a Canalului Mânecii, fără costum de neopren, sub directa supraveghere a Channel Swimming Association, după o luptă infernală; 62 de km parcurși în 17 h si 54 min.
* Este primul român care a reușit parcurgerea întregului curs al Dunării, de la izvoare la vărsare, 2860 km, în premieră mondială fără costum de neopren, în 89 de zile, în perioada 20 iunie – 16 septembrie 2017.