Pensionarii din Valea Jiului se tem că legea 221/2018 este un cadou otrăvit și cheamă Guvernul la dialog

Home Economie Pensionarii din Valea Jiului se tem că legea 221/2018 este un cadou otrăvit și cheamă Guvernul la dialog
Pensionarii din Valea Jiului se tem că legea 221/2018 este un cadou otrăvit și cheamă Guvernul la dialog

Mai mulți pensionari din Valea Jiului au remarcat, după semnalul de alarmă tras de pensionarul miner Petre Lungoci, că noile prevederi privind pensiile cuvenite celor care au lucrat în grupele speciale de muncă (Legea 221/2018) ar putea fi un cadou otrăvit oferit de actuala guvernare pensionarilor din Valea Jiului și nu numai. Petre Lungoci explică faptul că formula de calcul cu aplicabilitate din anul 2021 din noua lege este nedreaptă, chiar discriminatorie, scopul adoptării ei fiind evident acela de a elimina grupele de muncă, (vizând în principal pensionarii din grupa I/condiții speciale de muncă), pentru că cifra 25 folosită la împărțirea valorii punctului de pensie (1875 lei val. pct. de pensie prevăzut pentru 2021) pentru obținerea valorii punctului de referință (v.p.r.), nu corespunde în aceeași măsură și la calculul pensiilor celor care au muncit în condiții speciale.

”Explicația nu este greu de înțeles deoarece, pentru pensionarii grupei I/condiții speciale, punctajul obținut prin utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 20 ani nu se va mai utiliza la calculul pensiei din cauza aplicării noii formule de calcul prin care se va utiliza un alt stagiul de cotizare mai mare, unul de 25 ani, având ca și consecință diminuarea pensiilor singurei categorii de pensionari, respectiv celor din grupa I/ condiții speciale”, arară pensionarul Petre Lungoci.

La întrebarea de ce atâta ostilitate vis-a-vis de pensionarii care și-au desfășurat activitatea în grupa I de muncă/condiții speciale, Petre Lungoci arată următoarele:

”Legea 221/2018 cu aplicabilitate de la 01.10. 2018 timp de 12 luni, se pare că va avea o istorie asemănătoare legii 192/2015. Spun asta pentru că deja a început să apară motive din cauza cărora această lege 221/2018 nu poate fi pusă în aplicare.

Unul din motivele invocate, chiar de către Ministrul Muncii, este acela al suspendării ședinței CSAT de către președintele României, fapt care pune în imposibilitate efectuarea plăți pensiilor celor care au lucrat în condiții speciale, conform Legii 221/2018, lege despre care se spune că nu se știa la sfârșitul anului 2017 pentru a fi prevăzuți bani în buget în vederea punerii ei în aplicare.

Păi, cum nu se știa ? Sigur, se știa! Dacă privim în urmă cu ceva timp Legea 192/2015, prevedea ca recalcularea pensiilor grupelor de muncă să se efectueze în termen de 24 luni, calculat de la data de 01.01.2016. Guvernul Cioloș nu și-a asumat responsabilitatea și nu a recalculat nicio pensie, lăsând în mod deliberat aplicarea acestei legii în sarcina următorului guvern condus de dl. Grindeanu (guvern PSD-ALDE), guvern care în mod voit, tacit și iresponsabil a emis HG 291/05/2017 prin care cei aproximativ 100.000 de pensionari nu au beneficiat de majorările pensiilor începând cu 01.01. 2016, înlăturând orice recalculare a pensiilor în baza legii 192/2015.”

Pensionarul din Valea Jiului arată, de asemenea, că în ciuda faptului că HG 291/2017 este semnată și de către Doamna Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii, cea care vorbește de înlăturarea inechităților, tocmai aceasta a împiedicat punerea în aplicare a legii 192/2015, menținând în continuare inechitățile asupra pensionarilor care au muncit în condiții speciale.

”Guvernul PSD-ALDE bazându-se că problema a fost rezolvată și totul va fi îngropat în tăcere, surprizele au început să apară (potrivit vorbei din popor „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg) începând cu 2018, când pensionarii afectați de HG 291/2017 au început să-și caute dreptatea în instanțele de judecată prin acțiuni care au fost admise prin hotărâri judecătorești, obligând casele de pensii să emită decizii de recalculare a drepturilor pensionarilor, cu plata retroactivă a diferențelor de bani începând cu 01.01.2016. Situația devenind destul de apăsătoare pentru perdanți, aceștia, pentru a opri valul de acțiuni din instanțele de judecată, printr-o demagogie populistă, invocând din nou eliminarea inechităților pe care tocmai ei le generau, au elaborat legea 221/2018 cu aplicare de la 01.10. 2018, lege care aduce doar parțial recalculări reparatorii pensionarilor nedreptățiți. Se poate clar observa faptul că emiterea acestei legi este mai degrabă un soi de răzbunare în sensul de a mai păcăli încă odată pensionarii, scopul fiind neplata retroactivă a diferențelor de bani începând cu data de 01. 01. 2016”, explică Petre Lungoci.

Acesta mai aratăcă fermentul răzbunării nu se oprește aici pentru că această lege va fi transformată  într-un cadou otrăvit cu efect întârziat începând cu anul 2021 când, potrivit expresiei din popor referitoare la a-și scoate pârleala, s-a inventat imediat o nouă formulă de calcul a pensiilor, formulă prin aplicarea căreia singura categorie de pensionari (din ce în ce mai puțini) care nu vor beneficia de nicio majorare a pensiilor vor fi cei care și-au desfășurat activitatea în grupa I/condiții speciale.

Pentru a atrage atenția asupra acestei situații dar și asupra altor inadvertențe, incoerențe și incertitudini din proiectul noii legi a pensiilor, Petre Lungoci a transmis o serie de scrisori deschise în care atrage atenția asupra acestor lucruri atât ministrului de resort, Lia Olguța Vasilescu, cât și Primului Ministru Viorica Dăncilă și chiar Președintelui Klaus Iohannis. Demersul lui Petre Lungoci este susținut și de pensionarii afilialți Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului. primvicepreședintele acestei organizații reprezentative a pensonarilor mineri din Valea Jiului, Ion Aurel Titel este de părere că Guvernul României trebuie să ia act de aceste probleme semnalate și să corecteze legislația în domeniul pensiilor în favoarea oamenilor care au muncit în grupele speciale de muncă și nu împotriva acestora. ”Solicităm ministrului Muncii, Primului Ministru, Parlamntului și chiar Președintelui României să ia în calcul observațiile noastre și să țină cont de acestea în elaborarea formei finale a vitoarei Legi a Pensiilor. În ceea ce ne privește, ne oferim disponibilitatea de a avea un dialog deschis pe aceste subiect cu factorii responsabili. Până la urmă, cei care conduc trebuie să înțeleagă că nu vrem nimic mai mult decât ceea ce ni se cuvine după anii de muncă pe care i-am prestat în adâncul pământului, în condiții grele de muncă”, spune Ion Aurel Titel, care este și purtător de cuvânt al Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului.

 

Petre LUNGOCI,

Petroșani