Asociația Niloran și Primăria Lupeni au început proiectul ”Lupeni -municipiul tinerilor”

Home Administrație Asociația Niloran și Primăria Lupeni au început proiectul ”Lupeni -municipiul tinerilor”
Asociația Niloran și Primăria Lupeni au început proiectul ”Lupeni -municipiul tinerilor”

Cel mai important proiect de tineret din Valea Jiului, derulat în partaneriat de Primăria municipiului Lupeni și Asociația Niloran și intitulat ”Lupeni- Municipiul Tinerilor”, a demarat în această săptămână, odată cu prezentarea publică a obiectivelor acestuia, în cadrul unei conferințe de presă susținute de primarul municipiului Lupeni – Lucian Resmeriță și președintele Asociaței Niloran, Nicu Tașcă, la care au participat și o parte din profesorii de la școilile de învățmânt din Lupeni, partenere. Proiectul ”Lupeni – Municipiul Tinerilor” se va derula pe parcursul acestei luni și va cuprinde minim șase sesiuni de training.

”Vreau să scot în evidență că noi în Municipiul Lupeni ținem foarte mult la tineri. Poate și faptul că eu sunt mai tânăr, că am lucrat cu tinerii toată viața mea, din 2004, când am început meseria și până în ziua de astăzi. Tin foarte mult la tineri și am considerat că ar fi normal să alocăm o sumă de bani și pentru tineri și pentru a avea niște proiecte bune și foarte bune pentru ei. Un astfel de proiect am reușit să îl inițiem cu un om care se pregătește și care știe ce face în acest domeniu. Vrem să dezvoltăm tinerii, vrem să dezvoltăm capacitățile lor de a comunica cu comunitatea, cu primăria, între ei, de a reuși să identificăm oamenii care vor să se implice mai mult în comunitate. De multe ori este foarte greu să facem acest salt și să trecem în politică, în administrație, să trecem în orice domeniu. (…) Este nevoie de mai multă consiliere. Noi asta vrem să facem. Vrem să-I consiliem să îi ajutăm pe tineri. De aceea am considerat, în urma unei colaborări – avem o colaborare foarte strânsă – că este necesar să demarăm acest proiect în care sunt implicați peste 150 de copii. Este un număr foarte mare de liceeni care vor intra și sunt convins că vom obține rezultate”, a declarat, cu acest prilej, primarul Lucian Resmeriță.

la rândul său, președintele Asociației Niloran, jurnalistul Nicu Tașcă a făcut o succintă prezentare a proiectului. ”Este vorba despre un număr de 150 de elevi din municipiu care vor fi pregătiți în cadrul proiectului nostru. Proiectul se numește ”Lupeni- Municipiul Tinerilor”, deoarece noi, la Asociația Niloran, am considerat că trebuie să se acorde o atenție deosebită tinerilor, astfel încât ei să fie aproape atât de comunitate, atât de administrația publică locală, cât și de societate în ansamblu. Pe acestă linie mergem de mai mulți ani și sperăm să mergem și în continuare, întrucât participarea publică, tema noastră favorită, este destul de săracă în România, ca să nu spun că este aproape inexistentă. Scopul proiectului nostru este să dezvoltăm tinerii din Municipiul Lupeni prin educația non-formală, iar obiectivele noastre sunt să-i apropriem pe tineri de comunitatea locală și să creștem competențele tinerilor din Lupeni și creșterea ratei de angajare a acestora. Noi credem că, un tânăr care își încarcă cât mai mult ”valiza de competențe, chiar cu intrumente ale educației non-formale, își crește șansele de angajare. Este un proiect de educație civică, este un proiect prin care vrem să le arătăm tinerilor că pe lângă alternativa destul de uzitată de a pleca din oraș spre alte centre sau chiar în afara țării, există și această posibilitate de a lucra pe zona educației civice, de a fi un partener al administrației  locale, astfel încât să se creeze o punte de dialog între tineri și administrația publică locală. Îmi place să cred că proiectul pe care îl deschidem astăzi este un punct de plecare în colaborarea cu administrația publică locală. Nu este primul proiect pe care îl facem la Lupeni și sper să nu fie nici ultimul ”, a declarat Nicu Tașcă.