Un deceniu de activitate la Casa Pollicino din Petroșani

Home Stiri la zi Un deceniu de activitate la Casa Pollicino din Petroșani
Un deceniu de activitate la Casa Pollicino din Petroșani

”Astăzi, 4 octombrie 2018 “Casa Pollicino”  din Petroșani împlineste 10 ani. Zece ani de zâmbete și copii fericiți. le mulțumesc tuturor celor ce au făcut ca aceste zâmbete să fie aievea ! “ La mulți ani, Pollicino!”. Mesajul de mai sus, simplu, dar rostit din toată inima de cea care s-a dedicat trup și suflet acestui generos proiect social, Florentina Presecan – administratorul Casei Pollicino și președintele asociației care-i coordonează activitatea, marchează poate una dintre cele mai frumoase sărbători pentru comunitatea locală din Petroșani, dar și pentru comunitatea din Ponte nelle Alpi, orașul italian de unde a pornit de fapt ideea acestui generos proiect.

În urmă cu 10 ani, doi inimoși promotori ai actelor social-caritabile din Italia, Francesco Collarin și Morena Pavei reușeau să mobilizeze zeci de firme sau asociaţii umanitare italiene, printre acestea numărându-se Fundaţia Cariverona, Assindustria Belluno – secţia construcţii sau Centrul de servicii pentru voluntari Belluno ori inimoșii voluntari ai Asociației Alpinilor Italieni pentru a strânge cei 500.000 de euro necesari pentru construcția unui centru destinat copiilor cu dizabilităţi sau celor proveniţi din familii cu probleme materiale sau sociale din Petroșani și din Valea Jiului. Tot ei sunt cei care au ”botezat” acest centru cu numele ”Casa Pollicino”.

În tot acest timp, zeci de copii cu nevoi speciale au trecut prin acest centru în fiecare an, cu toţii declarându-se mulţumiţi de ceea le oferă ”Casa Pollicino”. Acestui proiect i s-a alăturat, de la bun început, administrația locală din Petroșani, iar astăzi, Casa Pollicino este nu doar un centru social și educațional model pentru România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană.

Printre voluntarii care desfășoară aici, cu regularitate activități cu copiii se numără și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Eu merg la Casa Pollicino în mod special în preajma sărbătorilor, dar și cu alte ocazii, ori de câte ori programul îmi permite acest lucru. Îmi place să lucrez la pregătirea mesei pentru copii, îmi place să mă joc cu copiii și să le fiu în preajmă, mă bucur când îi văd mulțumiți și fericiți în orele pe care le petrec cu ei la Casa Pollicino. Sincer, nu mi-am imaginat că poți trăi momente de maximă emoție atunci când lucrezi pentru și cu acești copii speciali”, recunoaște primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta apreciază că, în cei 10 ani de activitate, Casa Pollicino a devenit nu doar un adăpost de nădejde pentru cei care au nevoie de sprijinul semenilor, ci şi un etalon în ceea ce priveşte voluntariatul de înaltă calitate din România. Din acest motiv, frumoasa poveste a Casei Pollicino va fi consemnată la loc de cinste în istoria Petroșaniului și va continua atâta timp cât va fi nevoie, cu aceeași dăruire și cu aceleași bune rezultate.