O nouă noapte magică la Biblioteca județeană ”Ovid Densușeanu”

Home Cultură O nouă noapte magică la Biblioteca județeană ”Ovid Densușeanu”
O nouă noapte magică la Biblioteca județeană ”Ovid Densușeanu”

Fiecare început de octombrie ne aduce, deja de opt ani, un eveniment cultural pe care prietenii noștri îl așteaptă cu bucurie și curiozitate, pentru că Noaptea Bibliotecilor a devenit cu adevărat o noapte magică, plină de surprize plăcute.

Și în acest an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și-a deschis larg porțile pentru a-și primi așa cum se cuvine prietenii fideli, tot mai mulți de la un an la altul. În seara zilei de 6 octombrie 2018 s-a dat startul noii ediții a Nopții Bibliotecilor, iar programul cu care ne-am întâmpinat prietenii a fost pe măsura așteptărilor acestora.

Anul acesta, anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, am inclus în program momente speciale dedicate acestui eveniment. Încă de la intrarea pe poarta Bibliotecii, vizitatorii au putut vedea un amplu panou ilustrat având ca subiect „Contribuția hunedorenilor la Marea Unire”. De asemenea, la Sala de Lectură a fost amenajată o expoziție cu tema „Marea Unire în documentele vremii”, cuprinzând publicații editate în anul 1918, puse cu amabilitate la dispoziția noastră de către Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și Biblioteca ASTRA din Sibiu, publicații ce conțin articole referitoare la Unirea de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă ziarul „Libertatea” din Orăștie, au putut fi răsfoite ziare din Arad, Brașov, București, Caransebeș, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava și Timișoara, toate conținând articole ce reflectă atmosfera de excepțional entuziasm generat de acest moment de importanță epocală în istoria românilor.

Publicul a putut să vadă și numeroase documente autentice provenite de la Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale, documente de epocă legate de marele eveniment istoric pe care îl marcăm în acest an.

Pe cei mai tineri prieteni ai noștri i-am întâmpinat cu îndrăgita poveste „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum, spectacol de teatru pentru copii susținut de Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, după care a urmat o atractivă sesiune de pictură pe față și o amuzantă petrecere cu clown. Toate aceste momente au fost primite cu mult entuziasm.

Momentul de mare atracție al serii a fost concertul îndrăgitului și veșnic tânărului cantautor Mircea Baniciu, care a încântat multe generații cu cântecele sale devenite șlagăre. Publicul a trăit clipe unice și a savurat fiecare piesă a artistului.

Și în acest an, un spectaculos foc de artificii a încheiat partea de spectacol a Nopții Bibliotecilor.

Pentru cei interesați de aspectele economice, financiare, de actualitate, s-a organizat un atelier de educație financiară intitulat „Bani IQ și Bani pe Net”, foarte bine primit de cei prezenți.

Oaspeții au fost invitați să viziteze secțiile, birourile și depozitele bibliotecii, unde au primit explicații de la bibliotecari. Aceștia le-au vorbit vizitatorilor despre organizarea bibliotecii, despre profesia de bibliotecar și despre drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care intră în bibliotecă și până când ajunge în mâna cititorului.

Noaptea s-a încheiat cu proiecții de filme istorice românești în curtea bibliotecii și la Sala de Lectură.

Oaspeții bibliotecii au putut vizita standul de carte cu vânzare al Editurii Curtea Veche din București, la Secția de Artă și Carte Franceză.

Și în acest an, biblioteca a fost „indulgentă” cu utilizatorii care au întârziat să returneze documentele împrumutate, astfel că, prin Noaptea iertării, ei au putut restitui aceste documente fără nicio penalizare. Iar cei care au dorit să se înscrie la bibliotecă, au putut să facă acest lucru în mod gratuit.

Așa cum am sperat, și în acest an la Noaptea Bibliotecilor am avut un număr foarte mare de vizitatori, noi și vechi, a căror prezență ne-a bucurat.

 Manager,

Ioan Sebastian Bara