Școala petrileană, subiect al unei inedite monografii

Home Cultură Școala petrileană, subiect al unei inedite monografii
Școala petrileană, subiect al unei inedite monografii

Un eveniment de excepție în viața culturală petrileană s-a desfășurat miercuri, 10 octombrie 2018, la Clubul Copiilor din Petrila, gazdă a lansării cărții ”Școala noastră”, scrisă de dr. Dumitru Gălățan – Jieț și profesor Mihai Niculescu.

Onorabilă prezență la lansare a elitei școlii petrilene, personalități care au trecut pragul afirmării, având ca deschidere băncile școlii petrilene, iar aceștia nu au fost puțini, după cum evoca profesorul Niculescu în prezentarea cărții, cu emoția unui dascăl proaspăt venit la catedră, aflat în fața ”învățăceilor” în prima lor zi de curs.

Având o carieră de peste 40 de ani în învățământ, din care 26 de ani a condus școala pe care acum ne-o prezintă în această inedită apariție, profesorul Mihai Niculescu este cel care a păstrat un manuscris de o inestimabilă valoare, biblia învățământului petrilean, după cum chiar dumnealui o numește, în care apar primele notări despre învățământul din școlile din Petrila, în final Școala nr. 2, un manuscris caligrafic al învățătorului Gheorghe Itu, director al școlii petrilene după primul Război Mondial.

Apariția cărții, Școala noastră, în acest an al Centenarului României, este cu atât mai importantă întrucât revista manuscris a școlii petrilene are o datare de aproape o sută de ani, 1921, văzând acum lumina tiparului prin eforturile de convingere și redactare a dr. Dumitru Gălățan, fără aceste demersuri poate nimeni nu ar fi aflat despre acest mare dascăl al Petrilei, Gheorghe Itu.

”Cu sufletul deschis și cu multă dragoste am găzduit azi lansarea cărții Școala Noastră. Domnul doctor Dumitru Gălățan – Jieț și domnul profesor Mihai Niculescu au fost cei ce au scos la lumină o revistă școlară veche de aproape 100 ani. Școala Noastră e despre comunitate, despre școală, despre identitatea noastră națională, despre un oraș. Salutăm prezența dascălilor la eveniment și le spunem că astfel de realizări fac bine scolii petrilene în special și celei hunedorene în general”, a concluzionat prof Radu Chința, director Clubul Copiilor Petrila.