Gorunul Centenarului Marii Uniri, sădit în Panteonul Moților de la Țebea

Home Stiri la zi Gorunul Centenarului Marii Uniri, sădit în Panteonul Moților de la Țebea
Gorunul Centenarului Marii Uniri, sădit în Panteonul Moților de la Țebea

De Ziua Armatei, Consiliul Județean Hunedoara împreună cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara a organizat evenimentul festiv intitulat ”Eroi în Panteonul Moților de la Țebea – 100 de ani de la Marea Unire”.

Festivitatea a fost dedicată, în principal, eroilor căzuți în Războiul de Reîntregire a țării, care-și dorm somnul de veci în cimitirul din Țebea, dar și tuturor eroilor României care au luptat cu arma în mână pentru apărarea pământului strămoșesc. Ceremonia a îmbracat și un aer de sărbătoare, s-au aniversat Ziua Armatei și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

La invitația Consiliului Județean, la ceremonie au participat parlamentari de Hunedoara, subprefectul județului Hunedoara, Dorel Bretean, primari din zona Bradului și de pe Valea Mureșului dar și primarul Petroșaniului, împreună cu mai mulți consilieri județeni, reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Batalionului 26 Cercetare – Supraveghere Montană ”Avram Iancu” din Brad, reprezentanți ai instituțiilor subordonate CJ Hunedoara, ai altor instituții din județul Hunedoara.

În cadrul evenimentului a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor militari ar la mormintele acestora din Cimitirul Eroilor de la Țebea au fost depuse ghivece de crizanteme în așa fel încât să formeze culorile steagului național. Au mai fost aduse jerbe și coroane de flori.

”Am revenit, cu aceeași emoție ca de fiecare dată, în Pantheonul Eroilor de la Țebea, unde Consiliul județean a marcat astăzi într-un mod deosebit Ziua Armatei Române. Alături de conducerea Consiliului județean Hunedoara și de primarii din Țara Moților am depus câte o floare la mormântul fiecăruia dintre cei 96 de bravi ostași români căzuți în luptele din Marele Război al Reîntregirii, care odihnesc în acest pământ sfânt pentru care și-au dat viața, alături de Crăișorul Munților, bravul patriot român Avram Iancu. Cred că, în anul în care marcăm Centenarul Unirii, celebrarea Zilei Armatei Române într-un loc cu atât de mare încărcătură istorică și sufletească pentru noi toți, sub gorunul lui Horea, lângă altarul Iancului și între mormintele eroilor care și-au dat viața pentru acest ideal sfânt, am putut, toți cei ce am fost prezenți astăzi la Țebea, să îndeplinim o datorie de onoare. La mulți ani, Armatei Române ! Odihnă veșnică Eroilor militari ai patriei din toate timpurile !”, a declarat Costel Avram, administratorul pblic al județului Hunedoara, prezent la rândul său la această manifestare.

Un moment pe cât de inedit, pe atât de așteptat al festivității de la Țebea a fost acela al plantării unui gorun în apropierea mormântului lui Avram Iancu. Întrega conducere a CJ Hunedoara dar și toți cei care au dorit, au pus o mână de pamânt la rădăcina gorunului, iar copiii îmbrăcați în costume populare l-au udat din belșug cu apă.

Festivitatea s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice oferite de cunoscuți interpreți hunedoreni, acompaniați de Ansamblul Profesionist ”Drăgan Muntean”.