Lansare de carte / Ioachim Lazăr: „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”

Home Cultură Lansare de carte / Ioachim Lazăr: „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”
Lansare de carte / Ioachim Lazăr: „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Emia din Deva, organizează în ziua de 26 noiembrie 2018, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment editorial de excepție dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri: istoricul Ioachim Lazăr vine în fața publicului iubitor de istorie, iubitor de țară, cu noul său volum intitulat „Delegați hunedoreni participanți la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”.

Istoric de prestigiu, dascăl, cercetător științific, director de muzeu, autor a zeci de cărți de istorie și monografii ale localităților hunedorene, Ioachim Lazăr și-a construit în peste cinci decenii de activitate un profil profesional demn de respect și prețuire din partea confraților istorici, dar și din partea publicului iubitor de istorie. Preocupările sale ca istoric acoperă o arie extrem de vastă, cu abordarea unor subiecte inedite, nestudiate sau prea puțin studiate, din domeniul culturii, al învăţământului şi al vieţii spirituale a românilor trăitori pe meleagurile hunedorene.

”Un loc important în opera de istoric a domnului Ioachim Lazăr îl ocupă tematica Unirii de la 1918 şi contribuţia hunedorenilor la Marea Unire. Astfel, în colaborare cu avocatul Victor Şuiaga, patriot de excepţie şi participant la evenimentele din iarna anului 1918, Ioachim Lazăr a contribuit în calitate de redactor de volum la două lucrări de mare valoare ştiinţifică şi patriotică:  „Hunedorenii la Marea Unire. 1 Decembrie 1918” (1993) şi „Consiliul Naţional Român din Deva” (1994). Ambele volume aduc informaţii inedite legate de participarea hunedorenilor la acest important eveniment al istoriei noastre naţionale. Volumul pe care îl lansează acum, în pragul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, este dovada interesului cu totul special cu care istoricul Ioachim Lazăr s-a aplecat asupra acestui punct de cotitură din istoria românilor, fiind evidențiată cu limpezime participarea românilor hunedoreni la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Conform celor mai recente cercetări ştiinţifice, judeţul Hunedoara a fost reprezentat la acest eveniment de un număr de 174 delegaţi aleşi din diferitele pături sociale din localităţile judeţului Hunedoara. Cercetările surselor documentare precum şi a publicaţiilor dedicate Marii Uniri au reușit să aducă noi date privind numărul comunelor și al adeziunilor exprimate: 169 de comune cu 31.071 de adeziuni.

Lucrarea prof. Ioachim Lazăr se dorește a fi un omagiu adus participanților hunedoreni, care au contribuit la realizarea mărețului eveniment național, fiind prezenți la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918. În cadrul evenimentului, istoricul Ioachim Lazăr va vorbi asistenței despre cartea sa, despre semnificația participării hunedorenilor la Adunarea de la Alba Iulia, va dialoga cu publicul și va oferi autografe pe volumul său dedicat mărețului eveniment.