Sărbătoare de suflet, cu ceremonii, discursuri și distincții, dar și cu muzică românească de calitate și bucate tradiționale, la Centenarul Uricaniului

Home Cultură Sărbătoare de suflet, cu ceremonii, discursuri și distincții, dar și cu muzică românească de calitate și bucate tradiționale, la Centenarul Uricaniului
Sărbătoare de suflet, cu ceremonii, discursuri și distincții, dar și cu muzică românească de calitate și bucate tradiționale, la Centenarul Uricaniului

Vremea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a adus bucurie și cuvenită sărbătoare în comunitatea locală a orașului Uricani. Peste o mie de oameni au răspuns aici invitației lansate de adminstrația publică locală și au participat, cu mic cu mare, cu inimile deschise, la cele două zile de ceremonii și spectacole care au marcat aici Ziua Națională a României, în cadrul unui amplu proiect cultural-artistic realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului ”Centenar”. Casa de cultură din orașul Uricani s-a dovedit astfel a fi neîncăpătoare pentru toți cei care au dorit să sărbătorească această zi importantă, împreună.

Pe scena Casei de cultură au urcat zeci de artiști, de la cei mai talentați soliști și dansatori ai Ansamblului local ”Floare colț” (coordonat de Andrei Bușcă) și până la invitați cu nume de rezonanță ai scenei artistice românești, precum Doru Poșoș, Cătălin Crișan, Gabriel Dorobanțu, Denisa Mureșan, Adela Jurchescu, Alisa Toma, Valentina Fătu, Vasile Moraru sau Ansamblul folcloric Gugulani. Pe lângă acest concert-maraton, desfășurat timp de souă seri la Uricani, administrația locală a pregătit peste 1500 de porții de fasole cu ciolan, care au fost distribuite celor prezenți la manifestările Centenarului, împreună cu o frumoasă revistă, editată special în cinstea acestui eveniment, cuprinzând date relevante despre orașul Uricani în vremea  Centenarului.

De o emoție aparte s-a bucurat și evenimentul central al manifestărilor organizate la Uricani în cinstea Centenarului Marii Uniri, respectiv Conferința desfășurată sub genericul ”Centenarul Marii Uniri la Uricani”. În cadrul acesteia, pe scena Casei de cultură din Uricani au conferențiat pe marginea acestui subiect prof.univ.dr. Ion Hirghiduș (consilier județean și cetățean de onoare al orașului Uricani) și prof.univ.dr. Mircea Baron (reputat istoric) care și-a prezentat excelenta lucrare ”Drumul Văii Jiului spre Alba Iulia”, o adevărată frescă a evenimentelor care au avut loc în Valea Jiului în anul 1918.

Tot în cadrul acestui eveniment, despre vremea Centenarului și rolul presei în înfăptuirea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 dar și în istoria contemporană a Văii Jiului, au vorbit câțiva dintre reprezentanții de seamă ai presei locale: Gheorghe Olteanu (decanul de vârstă al jurnaliștilor în activitate din Valea Jiului), Cătălin Docea (directorului cotidianului ”Ziarul Văii Jiului”), Nicu Tașcă (directorul publicației ”Jurnalul Văii Jiului” și președinte al Asociației pentru tineret Niloran) și Tiberiu Vințan (director al Grupului de presă Exclusiv).

Un succint, dar relevant discurs, despre trecutul, prezentul și provocările viitorului comunității uricănene a rostit primarul localității, Dănuț Buhăescu. Acesta a arătat că sărbătoarea Centenarului României Mari, pe care o celebrăm cu toții acum, la 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, este și pentru cetățenii orașului Uricani, nu doar un eveniment cu valoare de simbol, ci constituie prilejul de a rememora faptele bravilor înaintași, care au scris prin jertfă și credință, această pagină de aur din istoria națiunii române.

”Centenarul României Mari ne găsește la Uricani mândri de trecutul nostru și uniți pentru viitor. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața sutelor de eroi care, în urmă cu mai bine de un secol, pe frontul de luptă al Marelui Război al Reîntregirii (1916-1918) de pe linia Carpaților, și-au vărsat sângele în bătăliile de pe Muntele Tulișa. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața zecilor de uricăneni care, în anii grei ai Războiului, n-au pregetat, în ciuda opresiunii și chinurilor la care au fost supuși de puterea ocupantă, să creadă în idealul Unirii, să militeze pentru păstrarea identității naționale a românilor de pe aceste meleaguri. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața celor care, odată cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au decis ca așezările din satele și cătunele din vestul Văii Jiului să se unească la rândul lor, semnând astfel actul de naștere al viitorului oraș Uricani. Pentru toți acești bravi înaintași ai noștri încă ne rugăm ca bunul Dumnezeu să-i odihnească la dreapta Sa și să le binecuvinteze faptele lor ce vor rămâne înscrise în cartea de aur a orașului Uricani”, a spus primarul Dănuț Buhăescu.

În discursul său, acesta a mai arătat că Centenarul Marii Uniri găsește comunitatea din Uricani în fața unui nou moment de cumpănă. ”Avem datoria, pentru generațiile de astăzi, dar mai ales pentru generațiile de mâine, să găsim o nouă identitate economică pentru orașul nostru, greu încercat de închiderea sectorului minier. Iar pentru a face acest lucru avem nevoie de voință, de chibzuință, de pricepere și de unitate. Am demonstrat de-a lungul istoriei că putem fi puternici în fața oricărori încercări și, cu credință în ajutorul bunului Dumnezeu, acționând împreună, cu încredere și pricepere, dar mai ales cu unitate, vom putea pune în valoare alte resurse naturale, sociale și culturale, pentru a defini un viitor bun pentru comunitatea noastră”, a punctat Dănuț Buhăescu.

În cadrul acestui eveniment, în semn de omagiu față de toți cei care au făcut posibil drumul acestei comunități spre Unirea cu Patria-Mamă, în cadrul unei emoționante solemnități, delegatului uricănenilor la Marea Unire de la Alba Iulia, plugarul Trifu Maxeri, i-a fost conferit post mortem, titlul de cetățean de onoare al orașului Uricani. Distincția a fost înmânată de către primarul orașului Uricani nepoatei acestui brav român, doamna Chivuța Pătrășcoiu.

De altfel, Consiliul local și Primăria orașului Uricani au acordat cu acest prilej, o serie de distincții omagiale unor personalități publice din comunitatea locală. Mai întâi au fost premiați, în aplauzele asistenței, cetățenii de onoare ai orașului Uricani, respectiv Corneliu Braia, Petre Udrea, Violeta Mojoatcă, Cornel
Todea, Petru Făgaș, Corneliu Bololoi, Gheorghe Suciu, Emil Manolescu, Emil Ilie Părău, Olimpiu Olaru, Albert Piekny, Petrache Crețu, Daniel-Nicolae Gărgan, Adrian Nagy, Dumitru Băloi, Ion Hirghiduș, Pantelimon Hamz, Ioan Șandru, Dorin Roman, Vasile Pătrășcoiu, Nicolae Stoi, Gheorghe Niculescu, Bogdan-Florin Murgu, Nicolae Loza, Alin Boroghină, Claudiu Scarlet, Gheorghe Huruban, Constantin Todea și Ion Bușiu.

De asemenea, au fost acordate o serie de diplome de excelență pentru activitatea lor în folosul comunității locale, următorilor uricăneni: Ion Moța, Constantin Pătrășcoiu, Vasile Oatu, Ștefan Olaru, Nicolae Pavel, Alexandru Pușcaș, Ion Raica, Iordache Tudor, Nicolae Doica, Dănuț Gârjoabă, Daniel Mihai Gapșea, Constantin Curea, Ion Dosan, Arpad Szatmari, Rodica Eșiu, Săndel Radu, Mia Roșu, Mariana Caragea, Constantin Topală, Ștefan Olaru, Florin Năstase, Sabin Scaete și Nelu Dănuț Flori.

Toate evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri de la Uricani au fost posibile datorită implicării active în organizarea acestora nu doar a autorităților locale, ci și a unui simbolic dar activ ”Comitet al celor 100
pentru Centenar”, constituit din membri ai comunității locale, în baza unei hotărâri emise de Consiliul local Uricani încă din anul 2017. Membrii acestui comitet au fost la rândul lor premiați în cadrul ceremoniei desfășurate pe 1 Decembrie la Uricani. Aceștia sunt: Dănuț Buhăescu, Corneliu Braia, Ionel Daniil Pătrășcoiu, Cornelia Sanda, Vasile Dreghici Pavel, Petrache Crețu, Adrian Nagy, Ioan Hirghiduș, Claudiu Scarlet, Vasile Pătrășcoiu, Francisk Farkas, Cristian Ciurea, Alexandru Ababei, Ioan Amza, Gabriela Adina Apetrei, Mariana Apostu, Cătălin Asavinei, Frusinica Băluță, Nicolae Beacă, Petre Bogojel, Gheorghe Boroi (post mortem), Cristian Brăilă, Adriana Buhăescu, Andra Kibedi, Andrei Bușcă, Marcel Bușiu, Ionel Călinoiu, Andrei Calotă, Camelia Cîmpeanu, Mirabela Ciurea, Vera Ciurea, Gheorghe Clipici, Constantin-Bogdan Coandreș, Mihai Coandreș, Dan Costea, Ciprian Crețu, Ion Crișan, Liliana Cureș, Bogdan Danciu, Sorin Danciu, Ioan Dănesc, Adam Dinea, Nicolae Dobîrcean, Oana Dobîrcean, Costin Dobrescu, Rădița Faraon, Sorin Fedeleș, Ion Firiza, Vasile Firizoiu, Miron Fluieraș, Daniel Gărgan, Laurențiu Gheojan, Constantin Gherman, Olenca Ghețău, Sorin Ghimici, Alina Ghitea, Camelia Grigoriu, Aurel Hamz, Aurelia Hirghiduș, Dinea Cristian Iacobescu, Sorin Inel, Tudor Iordache, Necula Leoancă, Emil Manolescu, Pantelimon Manulesc, Florina Markus, Dana Meroneac, Miruna Belgun Modîlcă, Violeta Mojoatcă, Vasile Daniel Moraru, Claudiu Nedelcu, Maria Nicolcescu, Gheorghe Niculescu, Ana Paiu, Ilie
Pârvan, Ion Pavel, Grecu Marian Pavelonesc, Daniela Pop, Ion Popescu, Anda Pricob, Florin Radeș, Daniel Rebeleș, Dorin Roman, Nicolae Sanda, Ioan Șandru, Dumitru Sârbușcă, Silvia Sidorov, Jenica Stanci, Constantin Stancu, Ion Stănescu, Nicolae Stoi, Augustin Țanca, Ion Țigantele, Cornel Todea,
Sabina Todea, Petre Udrea, Adriana Ursu, Georgeta Văgăun, Emil Vulea, Constantin Zaharia.

Fără alte cuvinte, este cât se poate de evident faptul că sărbătoarea Centenarului și a Zilei Naționale a României a fost, la Uricani, o sărbătoare a întregii comunități.