Petronela Baldovin, pas cu pas spre aniversarea unei jumătăți de secol în slujba scenei și culturii artistice

Home Cultură Petronela Baldovin, pas cu pas spre aniversarea unei jumătăți de secol în slujba scenei și culturii artistice
Petronela Baldovin, pas cu pas spre aniversarea unei jumătăți de secol în slujba scenei și culturii artistice

Numele Petronelei Baldovin este deja pentru locuitorii din Lupeni și Valea Jiului, în mod special al celor care iubesc cultura și arta, unul sinonim cu spectacolul artistic de calitate. Puțini știu însă că, dacă povestea inimoasei șlefuitoare de talente a început la Lupeni doar în urmă cu 7 ani, debutul activităților de scenă care definesc întreaga viață a Petronelei Baldovin atinge anul acesta ”vârsta de aur”.

Asemenea multor artiști ai României de dinainte de 1989, Petronela Baldovin și-a început activitatea profesională ca… desenator tehnic la un institut de proiectări din Iași. Asta cu toate că, după 8 ani de studiu al vioarei și alți 3 al chitarei clasice, Petronela Baldovin a obținut recunoașterea calității de instrumentist, atestată prin diploma primită pentru studiul chitarei clasice. A insistat însă în a-și găsi un drum la catedră, pentru a-i coordona pe copiii talentați ai Iașiului în drumul lor spre scenă și spre cariera artistică și, în cele din urmă, a reușit să ocupe un post de profesor corepetitor la Palatul Copiilor din Iași, unde a activat până la ieșirea la pensie.

La Palatul Copiilor din Iași, Petronela Baldovin a înființat ”Studioul Tinereții”. Aici au făcut primii pași pe scenă copii și tineri care au ajuns astăzi la statutul de vedete. Nume precum Simona Gherghe (realizator de emisiuni la Antena 1), Julia Mayaya (câştigătoare a trofeului ”Vocea României”), Andrei Leonte (câştigător al trofeului ”X Factor”, Mădălina Lefter (colaborator în spectacolele lui Ştefan Bănică) sau Gina Lăcrămioara (balerină la Teatrul de Operă şi Balet din Iaşi), sunt doar câțiva dintre cei care au descoperit scena sub îndrumarea prof. Petronela Baldovin.

Dincolo de cariera de îndrumător al tinerilor artiști, Petronela Baldovin a avut propriile sale succese pe scenă, ca solist folk sau împreună cu grupul folk ”Estudiantina”, cu care a cules laurii la aproape toate concursurile de gen din țară la care au participat și alături de care a realizat înregistrări în fototeca de aur a Studioului TVR Iași.Tot de numele Petronelei Baldovin se leagă activitatea Cenaclului cultural-artistic ”Pas cu pas”, înființat la Iași în anul 1992. Mai apoi, timp de 4 ani, Petronela Baldovin a activat, ca organizator de evenimente artistice și coordonator al unor grupe de tineri artiști, în Grecia, unde a primit binemeritate aplauze din partea publicului, ba chiar și admirația patriarhului Spartei, care o considera un șlefuitor de talente de nota zece.

Cărările vieții au adus-o, în urmă cu 7 ani, pe doamna Petronela Baldovin în Valea Jiului, la Lupeni. Aici s-a implicat cu dedicație și infinită pasiune în modelarea unor copii talentați care, fie în muzică, fie în actorie, și-au demonstrat de fiecare dată talentul în festivalurile și concursurile de gen, organizate în plan local, regional sau național.  De altfel, Cenaclul ”Pas cu pas” își continuă activitatea cu succes, în Lupeni, sub bagheta inimosului artist și dascăl care i-a dat viață.

Poate cea mai mare satisfacție din viața Petronelei Baldovin este însă aceea că, cei doi băieți ai săi, sunt astăzi nume cu rezonanță ale scenei artistice, Jul Baldovin fiind un apreciat cantautor și instrumentist de excepție, prezent în spectacolele folk din întreaga țară, iar George Alexandru Baldovin este un binecunoscut balerin al Operei din Zagreb (Croația) precum și un apreciat profesor de balet.

Toate acestea încununează activitatea artistică și didactică, ajunsă la jumătate de secol, a Petronelei Baldovin. Evident, momentul va fi marcat printr-un eveniment artistic de excepție, organizat de Cenaclul ”Pas cu pas” de la Lupeni cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni. Acesta va avea loc în data de 1 februarie 2019, la Palatul Cultural din Lupeni, începând cu ora 17,30 unde toți cei care admiră munca pe scena artei spectacolului depusă de Petronela Baldovin și talentații săi elevi, vor putea fi prezenți, spectacolul fiind oferit gratuit de către organizatori. Pe scenă, alături de Petronela Baldovin și de membrii Cenaclului ”Pas cu pas” (Alexandra Suciu, Yannis Fugaru, Bianca Drugea, Ioana Mospanic, Alexia Vizi, Denisa Bradu, Șerban Tofan, Patricia Timar, Alma Mospanic, Robert Badea) vor urca invitați tineri, dar deja cunoscuți artiști, precum Luminița Donisa, Monica Țugulea, Raluca Ion, Diana Roman, Ancuța Rotaru, Jessica Leahu dar și invitați de onoare precum Jul Baldovin, Cornel Bucșă Bivolar, Carmen Macavei sau Marianna Peptenaru.

Anticipăm, desigur, că spectacolul artistic va fi unul pe măsura aniversării celor 50 de ani de carieră artistică ai unui om pentru care scena s-a dovedit a fi casă, profesie, pasiune și viață: Petronela Baldovin.

La (încă) mulți ani înainte și la cât mai mult succes, doamnă Petronela Baldovin !