La 75 de ani de viață și 45 de carieră în arta fotografică, artistul Francisc Nemeth a fost omagiat în orașul său natal, Cluj

Home Cultură La 75 de ani de viață și 45 de carieră în arta fotografică, artistul Francisc Nemeth a fost omagiat în orașul său natal, Cluj
La 75 de ani de viață și 45 de carieră în arta fotografică, artistul Francisc Nemeth a fost omagiat în orașul său natal, Cluj

Biblioteca judeţeană din Cluj a găzduit, pe data de 3 februarie 2019, în impozantul său foaier, vernisajul unei noi expoziții personale absolut speciale semnată de artistul fotograf Francisc Nemeth, din Valea Jiului. Zeci de oameni care au ales să participe la acest eveniment cultural au putut astfel admira, în premieră, 45 de lucrări ale maestrului Nemeth, o cifră ce reprezintă de altfel numărul anilor care au trecut de când apreciatul artist a fost cuprins de fascinaţia creaţiei fotografice. Mai trebuie precizat și faptul că, în afară de două lucrări noi, care încă nu au fost prezentate la expoziţiile internaționale la care artistul este invitat cu regularitate, toate celelalte 43 de lucrări de artă fotografică au fost deja expuse în saloane internaţionale din mai multe ţări ale lumii, fiind deci confirmate la acest nivel ca veritabile opere de artă, de altfel un număr de 14 dintre acestea fiind și premiate.

Expoziția de la Cluj a lui Francisc Nemeth, intitulată ”Pași în umbră” poartă și amprenta altui eveniment important din viața artistului, și anume aniversarea vârstei de 75 de ani a acestuia. ”Am sosit pe Terra în urmă cu 75 ani în oraşul Cluj, pe atunci un oraş trist care sângera şi ardea sub bombardament. Iar acum, după trei sferturi de veac, același oraș m-a invitat şi m-a cinstit de ziua mea, cum nici nu am putut visa”, ne-a declarat, cu firească emoție, Francisc Nemeth.

La reușita acestui eveniment cultural, care s-a dovedit deosebit de apreciat de publicul clujean, și-au dat concursul o seamă de prieteni în ale artei fotografice ai lui Francisc Nemeth. Spre exemplu, principal organizator a fost Asociația ArtImage condusă de un alt pasionat fotograf, ing. Mircea Albu, artist AFIAP. Prezentarea din perspectiva criticului de artă a lucrărilor expuse la această expoziție a fost făcută de prof.univ. dr. Dorel Găină, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj. Ca un binemeritat cadou adus artisului sărbătorit de comunitatea culturală clujeană, a venit și recitalul de excepție al unui muzician de excepție,  Nucu Pandrea, artistul care știe să facă frunza copacilor să… cânte. La vernisajul expoziției semnate Francisc Nemeth, Nucu Pandrea și-a început recitalul cu un firesc ”Mulți ani trăiască !”, urmat de o piesă de Vivaldi, un șlagăr maghiar și încheind apoteotic cu ”Oda Bucuriei” din Simfonia a IX-a de Beethowen.

Merită remarcat faptul că la expoziția aniversară ”Pași în umbră”, alături de artistul Francisc Nemeth au fost prezenți, pe lângă familia acestuia, oaspeți de seamă, veterani ai artei fotografice din România, inclusiv decanul de vârstă al artiștilor fotografi din Cluj, dl. Szabo Tamas, în vârstă de 86 ani. O frumnoasă surpriză pentru întreaga asistență a fost și prezenţa la vernisaj a Excelenţei Sale Kecskés Tíbor, Consulul General al Ungariei la Cluj Napoca. ”Excelenţa Sa fiind pasionat de fotografie a ţinut să mă onoreze la vernisajul aceastei expoziţii aniversare deoarece îmi cunoştea palmaresul din expunerile de pe internet. A rostit şi câteva cuvinte la microfon pe care eu am încercat să le traduc, chiar dacă emoţiile momentului nu m-au ajutat prea mult”, a precizat Francisc Nemeth.

Expoziția de artă fotografică ”Pași în umbră”semnată de Francisc Nemeth va mai rămâne pe simezele din foaierul Bibliotecii județene din Cluj până la finalul acestei luni, după care, suntem siguri, va poposi și în orașul căruia Francisc Nemeth i-a dăruit aproape întreaga sa viață și carieră profesională și artistică, la Vulcan. Și unde poate și noi, comunitatea Văii Jiului, vom reuși să-l răsplătim pe măsura personalității sale, a devotamentului său pentru această regiune și, mai ales, pentru inegalabilul său talent artistic.

Până atunci, cu privilegiul de a ne bucura de statutul de prieten al distinsului artist vulcănean, îi transmitem acestuia o simplă dar cuprinzătoare urare: ”La mulți ani !”

Fotografii de Helen Nemeth