Bugetul pentru anul 2019, un buget care asigură fonduri de dezvoltare și comunităților mici, așa cum sunt orașele și municipiile din Valea Jiului

Home Economie Bugetul pentru anul 2019, un buget care asigură fonduri de dezvoltare și comunităților mici, așa cum sunt orașele și municipiile din Valea Jiului
Bugetul pentru anul 2019, un buget care asigură fonduri de dezvoltare și comunităților mici, așa cum sunt orașele și municipiile din Valea Jiului

Bugetul pentru anul 2019 a fost adoptat de Executiv, în ședința de vineri, 8 februarie, iar senatorul hunedorean al PSD, Cristian Resmeriță este de părere că acest buget va asigura o dezvoltare echitabilă tuturor regiunilor și tuturor sferelor de activitate.

Senatorul PSD Cristian Resmeriță apreciază că bugetul anului 2019 a fost în așa fel construit încât primăriile de municipii, orașe și comune să aibă asigurate resursele bugetare pentru funcționare și dezvoltare.

”Dincolo de toate discuțiie care au avut loc în perioada de dezbatere a Bugetului de Stat pentru anul 2019, la Asociația Municipiilor și cu primarii din întreaga țară, vreau să vă spun că acest buget va asigura, în mod echitabil, distribuția veniturilor bugetare către toate UAT-urile din România. Soluția adoptată de Guvern prin care se atribuie fiecărei localități un buget minim de la care pornesc toate calculele este cea mai bună și ea asigură un potențial de dezvoltare nu doar pentru marile orașe, ci și pentru localități mai puțin dezvoltate economic, așa cum sunt și cele 3 municipii și 3 orașe din Valea Jiului”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta explică faptul că autoritățile locale vor păstra la nivel local 60% din Impozitele pe Venit colectate. În plus, Guvernul va aloca și o sumă de minim 12 milioane de lei (adică cu 7 milioane de lei mai mult decât în anul precedent) pentru primăriile de municipii, în timp ce primăriile orășenești vor beneficia de un plafon minim de 6 milioane de lei (dublu față de anul 2018), pentru a-și asigura cheltuielile de funcționare. Mai mult, în localitățile în care autoritățile locale se confruntă cu probleme de natură economică și socială, vor fi acordate în plus fonduri din cotele defalcate de TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Senatorul Cristian Resmeriță arată că, pe formula de calcul propusă de primarii marilor orașe, doar marile centre economice din țară ar fi avut de câștigat. ”În România sunt astăzi 102 municipii. Dacă analizăm veniturile bugetare ale acestora doar din perspectiva cotelor din impozitul pe venit, municipii precum Vulcanul sau Lupeniul se află pe ultimele locuri, pentru că sectorul economic este aici unul redus. Spre exemplu, la Timișoara, IVG-ul este de 3330 miliarde, iar la Vulcan acest indicator nu depășește 30-35 de miliarde de lei. Ori, în viziunea PSD, formula de repartizare a veniturilor bugetare face în așa fel încât și localitățile mai mici și mai sărace să poată avea fonduri pentru dezvoltare”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului Asigurărilor Sociale, adoptate de Guvern, vor fi trimise la Parlament pentru dezbatere și aprobare. În opinia senatorului Cristian Resmeriță, procedura parlamentară pe acest proiect legislativ se va derula rapid, astfel încât undeva la jumătatea lunii februarie, România să aibă un buget aprobat.