Doi muzicieni de excepție întră în galeria ”Cetățenilor de onoare ai municipiului Petroșani”

Home Cultură Doi muzicieni de excepție întră în galeria ”Cetățenilor de onoare ai municipiului Petroșani”
Doi muzicieni de excepție întră în galeria  ”Cetățenilor de onoare ai municipiului Petroșani”

Galeria ”Cetățenilor de onoare ai municipiului Petroșani” s-a îmbogățit cu două noi nume, după ce Consiliul local a adoptat propunerile făcute de primarul Tiberiu Iacob Ridzi care a propus pentru înobilarea cu această calitate doi muzicieni de excepție. Este vorba despre pasionatul profesor de muzică Adina Stan de la Secția de muzică a Școlii Gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani, respectiv Iosef Kappl, apreciatul chitarist al celebrei trupe rock Phoenix.

De activitatea profesorului Adina Stan se leagă succesul unor tineri artiști care, sub atenta coordonare a acesteia, s-au remarcat pe scena culturală românească și internațională. Absolventă a Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, Adina Stan și-a dedicat, cu pasiune, întreaga activitate didactică, din 1982 încoace, muzicii și formării tinerilor muzicieni în Valea Jiului, în prezent fiind șeful Catedrei Școlii de Muzică de la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani. Și tot de numele său se leagă inițierea și dezvoltarea unui apreciat festival-concurs de muzică clasică din țara noastră, ”Klavier Art”, devenit un reper important în sprijinirea celor ce studiază acest gen muzical și care se îndreaptă către o viitoare carieră în acest domeniu.

”Toate aceste performanțe notabile, obținute de doamna prof. Adina Stan, pentru sau împreună cu elevii săi deosebiți, au adus un plus de imagine comunității noastre și municipiului Petroșani. De aceea, în semn de apreciere pentru întreaga sa activitate profesională, prin care a reușit să promoveze, cu multă pasiune, tinerii talentați din Petroșani și din toată Valea Jiului, aducându-i mai aproape de visul de a deveni artiști, am propus Consiliului local să-i atribuim distinsei noastre concitadine titlul de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani și le mulțumesc consilierilor locali că au subscris acestui proiect”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În ceea ce privește cel de-al doilea titlu de Cetățean de onoare, pe care Consilul local a decis, la finalul lunii ianuarie, să-l atribuie reputatului muzician Iosef Kappl, acesta vine ca urmare a unei inițiative semnate de primarul Tiberiu Iacob Ridzi și consilierul local Mihai Barbu.

Admiratorii fomației rock ”Phoenix” știu că Iosef (Ioji) Kappl, chitaristul celebrei trupe, s-a născut în orașul Petrila, dar și-a început cariera muzicală la Casa de cultură din Petroșani și Clubul studențesc din Valea Jiului. Mai întâi a cântat alături de formația ”Color”, cu care a efectuat zeci de turnee în țară, alături de marile nume ale scenei muzicale românești din anii 70. După finalizarea studiilor liceale de la Petrila, Kappl a plecat la Timișoara, unde a urmat Conservatorul de muzică. Aici a intrat, mai întâi, în formația ”Clasic XXI” după care a fost cooptat în legendara formație rock ”Phoenix”. De altfel, Ioji Kappl este cel care a compus o bună parte din succesele muzicale din repertoriul ”Phoenix”, fiind autor al primei opere românești de rock simfonic, intitulată ”Meșterul Manole”, a cărei premieră a avut loc în 2015 la Filarmonica ”Banatul” din Timișoara. De-a lungul carierei sale muzicale de excepție, Iosef Kappl a fost desemnat, în repetate rânduri, cel mai bun chitarist bass din România.

”Mulți dintre noi am crescut fredonând piesele celor de la Phoenix, care sunt și astăzi sursă de inspirație pentru iubitorii culturii muzicale românești. Faptul că în CV-ul chitaristului trupei, Iosef Kappl, Petroșaniul este consemnat la loc de cinste în debutul carierei sale artistice, este pentru noi toți, o deosebită onoare. Am considerat că este firesc să întoarcem această onoare apreciatului artist Iosef Kappl, conferindu-i oficial acest titlu pe care, de altfel, îl deține deja de multă vreme, în inimile noastre. Și le mulțumesc colegilor consilieri pentru că au răspuns pozitiv și acestei propuneri”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Cele două noi titluri de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”, acordate muzicienilor Iosef Kappl și prof. Adina Stan, le vor fi conferite acestora, în cadru festiv, într-un eveniment public organizat în acest scop de Primăria municipiului Petroșani.