Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a semnat proiecte ce aduc 1,2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din Petroșani

Home Administrație Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a semnat proiecte ce aduc 1,2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din Petroșani
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a semnat proiecte ce aduc 1,2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din Petroșani

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a semnat miercuri, 6 martie 2019 la Deva, două contracte de finanțare care aduc fonduri nerambursabile de 1.200.000 de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din municipiul Petroșani. Contactele de finanțare vizează un număr de 5 blocuri de locuințe, respectiv blocul 3 de pe Aleea Poporului, blocul 19 de pe strada G-ral Vasile Milea, blocul B de pe str. Constructorul, precum și blocul 2 de pe strada Păcii și blocul 1B de pe strada Șt.O.Iosif.

Primele trei obiective sunt cuprinse în cadrul proiectului intitulat ”Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Petroșani”, a cărui valoare totală este de 3.598.945,21 lei din care valoarea finanțării nerambursabile se cifrează la 1.471.560,42 lei. Cu acești bani, vor fi efectuate o serie de investiții care au ca scop creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2, pentru care vor fi executate următoarele tipuri de lucrări: izolarea termică a fațadei, termoizolarea plăcii peste ultimul nivel, închiderea balcoanelor, izolarea termică a plăcii pe subsol, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune, înlocuirea sau repararea învelitorii, înlocuirea instalației de distribuție a apei reci și a colectoarelor de canalizare apă menajeră și pluvială din subsolul blocurilor, achiziția și montarea de elevatoare pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Investițiile trebuie realizate într-un interval de cel mult 38 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Cel de-al doilea proiect de acest fel pentru care primarul Tiberiu Iacob Ridzi și directorul ADR vest Timișoara au semnat contractul de finanțare vizează alte două blocuri de locuințe (blocul 2 de pe strada Păcii și blocul 1B de pe strada Șt.O.Iosif). Valoarea totală a acestui proiect este de 2.348.036,70 lei din care componenta de finanțare nerambursabilă primită în cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 –  Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe. Operațiunea A – Clădiri rezidenţiale, este de 1.140.675,80 lei. Cu acești bani vor fi executate următoarele lucrări: izolare termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a plăcii pste subsol, termoizolarea plăcii peste ultimul nivel, construirea de acoperiș tip șarpantă, înlocuire curpuri de iluminat din spațiile comune, montare elevator pentru persoanele cu dizabilități. Pentru finalizarea lucrărilor, a fost fixat un termen de 38 de luni de la data semnării contractului.

În opinia primarului Tiberiu Iacob Ridzi, dincolo de creșterea gradului de confort pentru cele peste 200 de familii care locuiesc în aceste blocuri, cel mai important avantaj al acestor investiții constă în scăderea semnificativă a consumului de energie, fapt care se va reflecta pozitiv în cheltuielile acestor familii. ”Din punctul meu de vedere, acest tip de proiecte, fie ele europene sau guvernamentale, care vizează anveloparea sau creștera eficienței energetice a blocurilor de locuințe, au cel mai mare beneficiu pe care-l resimt, în mod direct, oamenii. Pe de o parte, în urma acestor lucrări de anvelopare scade factura la încălzire, ceea ce este un beneficiu direct pentru proprietari. Pe de altă parte, o dată cu aceste investiții se dezvoltă industria de construcții, inclusiv cea privind comerțul cu materiale de construcții, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru comunitatea noastră. În fine, un alt aspect, care nu este de neglijat, constă în schimbarea imaginii orașelor în care se fac astfel de investiții”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, la conferința de presă care a urmat semnării acestor contracte de finanțare.

Primarul Petroșaniului a mai precizat că acestea sunt primele 5 blocuri de locuințe pentru care s-a obținut finanțarea pentru acest tip de investiții, pentru alte 8 blocuri de locuințe fiind depuse deja documentațiile pentru aprobarea finanțării, iar semnarea contractelor urmează să aibă loc în perioada imediat umătoare.

Ceremonia de semnare a acestor contracte s-a făcut la Deva, în prezența directorul ADR Vest, Sorin Maxim, la eveniment participând alți primari din 3 localități hunedorene, care beneficiază de proiecte similare pentru care s-a aprobat finanțarea. Valoarea totală a contractelor de finanțare semnate pe 6 martie la Deva este, potrivit precizărilor făcute de Sorin Maxim, de peste 5 milioane de euro.