Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, gazdă bună pentru un grup de profesori francezi de la Liceul ”Fernand Renaudeau” din Chole

Home Educație Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, gazdă bună pentru un grup de profesori francezi de la Liceul ”Fernand Renaudeau” din Chole
Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, gazdă bună pentru un grup de profesori francezi de la Liceul ”Fernand Renaudeau” din Chole

Un grup de patru cadre didactice de la Liceul ”Fernand Renaudeau” din localitatea Chole de pe Valea Loarei au fost, în această săptămână, oaspeți ai Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan. Profesorii Viviane Audureau (matematică), Elielte Sireau-lesot (istorie), Jocelyb Benaud(chimie) și Guillaume Pluchon (sport) au fost prezenți la Vulcan, în cadrul unor program european care vizează schimbul de experiență în cadrele didactice de la colegiile și liceele din diverse state europene.

Directorul Liceului Tehnolgic ”Mihai Viteazu” din Vulcan, prof. Malvine Socaci spune că acest program european de mobilități care, în premieră, este destinat cadrelor didactice completează cu succes seria programelor de mobilități pentru elevi Erasmus+ la care și liceul din Vulcan a subscris de mai mulți ani.

În cadrul schimbului de experiență dintre liceele ”Mihai Viteazu” din Vulcan și ”Fernand Renaudeau” din Chole (Franța), cei patru profesori francezi au avut posibilitatea de a asista la lecțiile deschise de matematică, istoria, chimie și sport, prezentate de elevii unității de învățământ liceal din Vulcan care, pentru acest eveniment, s-au pregătit în limba engleză. ”Colegii noștri din Franța s-au declarat încântați de prestația elevilor noștri, de cunoștințele pe care aceștia le au în domeniu dar și de felul în care au știut să le prezinte materialele didactice învățate în limba engleză”, spune prof. Malvine Socaci.

Nu doar programul educațional a fost pe agenda activităților de care profesorii din Franța au avut parte în schimbul de experiență derulat la Vulcan. În cele 5 zile pe care aceștia le-au petrecut în țara noastră, gazdele le-au creionat și un inedit circuit turistic, care a inclus vizite la ansamblul monumental al sculptorului Constantin Brâncuși de la Tg. Jiu, Cetatea Devei, Castelul de la Hunedoara, dar și stațiunea turistică Pasul Vîlcan.

Tot pentru oaspeții din Franța, profesori și elevi ai Liceului ”Mihai Viteazu”, reuniți în Ansamblul folcloric ”Floare de colț” (coordonat de prof. Aurora Istratie) au prezentat un moment artistic apreciat la justa valoare, spectacolul relevând câteva dintre cele mai frumoase cântece și dansuri populare românești, dar și o prezentare a frumoaselor costume naționale ale momârlanilor din Valea Jiului pe care le-au îmbrăcat, cu acest prilej, nu doar elevii și profesorii liceului vulcănean, ci chiar și primarul orașului, Gheorghe Ile, care a însoțit grupul la mai multe activități derulate la Vulcan.

”Le-am mulțumit musafirilor din Franța pentru prezența lor la Vulcan și pentru modul în care au apreciat relațiile interculturale româno-franceze prezentate de elevii liceului din Vulcan. Elevii au pregătit și un amplu program artistic, inspirat din folclorul și tradițiile principalelor zone ale României. Reprizele solistice susținute de elevele talentate ale liceului și prezentarea sub aspectul tradițiilor, al obiectivelor turistice și gastronomiei din fiecare regiune a țării, cred că a oferit invitaților din Franța o imagine amplă despre Vulcan și, în general despre România noastră – Colț de Rai”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

În cursul acestui an, un grup de 4 profesori de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan le vor întoarce vizita celor din Chole, unde vor vizita liceul ”Fernand Renaudeau”.