Profesori universitari de la Petroșani, la catedră în marile universități ale Europei

Home Educație Profesori universitari de la Petroșani, la catedră în marile universități ale Europei
Profesori universitari de la Petroșani, la catedră în marile universități ale Europei

Mai multe cadre didactice de la Universitatea din Petroșani urmează să predea anul acesta la catedrele de specialitate similară celor pentru care sunt titulari la Petroșani, în cadrul unor universități din Uniunea Europeană cu care instituția academică din Valea Jiului are încheiate, în acest sens, acorduri de reciprocitate. În același timp, o serie de profesori de la universitățile partenere din Europa vor veni la Petroșani, unde vor susține cursuri în baza programului de mobilități europene Erasmus+.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai informează că, acest schimb de experiență la nivelul cadrelor didactice va debuta în cursul lunii mai. ”Noi avem în cadrul Programului european Erasmus+ mai multe astfel de schimburi de experiență destinate cadrelor didactice. Spre exemplu, în baza unei astfel de mobilități, colegul nostru conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța, de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, va fi prezent în luna mai în Austria. Aici va preda la Universitatea Tehnică din Viena, cu care noi colaborăm de ceva vreme. În contrapartidă, un profesor de la Viena va preda la universitatea noastră, rămâne doar să vedem dacă tot în luna mai sau într-o altă perioadă a acestui an. Mai avem, în mod similar, tot pe predare, un colectiv de cadre didacice de la Universitatea din Petroșani, care vor preda anul acesta în Germania, la Universitatea din Freiberg. Este vorba despre prof.univ.dr.ing. Maria Lazăr, împreună cu conf.univ.dr.ing. Maria Dobrițoiu și prof.univ.dr. Wilhelm Kecs, care vor fi prezenți în Germania, undeva tot în luna mai”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai.

De asemenea, tot în cursul lunii mai, o echipă de profesori de la Academia de Mine și Metalurgie din Cracovia vor veni la Petroșani pentru a preda la Facultatea de Mine. ”Evident, pe bază de reciprocitate, probabil că vom avea și noi unul sau doi colegi care vor preda la Cracovia în această toamnă. De altfel, cu această academie din Polonia, noi avem un parteneriat mai vechi, am fost și eu acolo de mai multe ori, împreună cu domnul prof. Iosif Andras, și am predat în cadrul Departamentului de Mașini și Echipamente Miniere, pentru studenți masteranzi dar și pentru doctoranzi”, spune rectorul Radu Sorin.

Acesta apreciază că acest schimb de experiență între cadrele didactice de la diverse universități europene, schimb realizat în cadrul programului Erasmus+ căruia și Universitatea din Petroșani i-a subscris cu succes în ultimii ani, constituite un foarte bun prilej pentru cadrele didactice de la Petroșani de a se familiariza cu modul de predare de la alte universități europene de prestigiu, cu atât mai mult cu cât internaționalizarea ofertei academice constituie o preocupare din ce în ce mai pregnantă și pentru Universitatea din Petroșani. ”Ne propunem să aducem la Petroșani studenți nu doar din țară și din Republica Moldova (unde oferta noastră academică este una foarte bine primită de studenți și masteranzi), ci și studenți din alte state europene și nu numai. În acest context, pe de o parte experiența pe care o acumulează colegii noștri care vor preda la universități prestigioase din Europa este de foarte bun augur, iar în același timp prezența la Petroșani a unor profesori universitari din Austria, Germania, Polonia sau Franța este un câștig real și pentru studenții noștri”, spune rectorul Radu Sorin.

În opinia acestuia, oportunitățile de mobilități destinate cadrelor didactice prin programul Erasmus+ sunt binevenite, iar conducerea Universității din Petroșani și-a propus să încurajeze mai ales cadrele didactice care doresc să aplice pe secțiunea de predare a acestui program și nu doar pe partea de documentare.