”Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, o nouă premieră la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură ”Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, o nouă premieră la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani
”Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, o nouă premieră la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Iubitorii Thaliei din regiunea Văii Jiului vor avea parte, la finalul acestei săptămâni, de o nouă premieră pusă în scenă de echipa de actori a Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Este vorba despre spectacolul ”Gabler. Hedda Gabler” după Henrik Ibsen, în viziunea regizorală a Antonellei Cornici.

Hedda Gabler este fiica unui general aristocrat de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tânăra soţie a unui universitar. Fosta iubită a unui istoric vizionar şi boem, rivalul soţului ei. Prietena interesată a femeii lui. Educaţia rigidă primită de la tatăl-general, prejudecăţile, conformismul, totul o blochează. Rămâne pasivă şi îi e imposibil să se rupă de trecut. În acelaşi timp o flacără periculos de aprinsă mocneşte sub aparenţa de răceala cinică. O femeie rea pentru că se teme să fie bună, înconjurată de oameni buni pentru că se tem să fie răi. O femeie care absoarbe toate viciile lumii din jur – laşitate, invidie, cinism – şi le duce până la ultimele lor consecinţe. Manipulatoare, vicleană, odioasă.

Piesa aduce în atenția iubitorilor de teatru unul dintre cele mai celebre personaje feminine ale lui Ibsen, interpretat în montajul scenic de la Petroșani de actrița Amelia Toaxen. Din distribuție mai fac parte actoii: Radu Tudosie, Cosmin Rădescu, Marian Politic, Corina Vișinescu, Irina Bodea-Radu, Oana Liciu Gogu, Dorin Ceagoreanu și Alessia Rădescu. Scenografia acestui spectacol este semnată de Alina Dincă Pușcașu, compoziția muzicală îi aparție lui Tibor Cari iar coregrafia Victoriei Bucum.

„Fără îndoială, Hedda este unul dintre personajele cele mai de limită, cele mai pe „muchie de cuțit” din istoria teatrului universal. Ea pare să comprime în sine, deopotrivă, feminități incandescente, dar și lucirile reci ale unei Lady Macbeth nordice, erotismul demn de o nouă Cântare a Cântărilor, dar și o formă de ascetism sexual pe care doar o bănuim, cantități imense de viață dar și straturi de moarte și neant… Mă tot întreb uneori dacă Hedda mai este posibilă azi, în secolul XXI. Dacă aș recunoaște-o într-un mall, într-un aeroport internațional, sau în ambiguul clar-obscur al vreunei săli de spectacole… Și dacă povestea ei este o afacere închisă dintr-o lume ibseniană sau, din contra, o poveste care mă privește și pe mine, cel de acum și aici. Mă tot întreb… „, se destăinuie criticul de teatru Călin Ciobotari în caietul-program al acestui spectacol.

Premiera spectacolului ”Gabler. Hedda Gabler” după H. Ibsen va avea loc la Petroșani, sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 19,00.

Biletele s-au pus în vânzare la agenția Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Prețul unui bilet este de 25 sau 30 de lei în funcție de categoria locului.