Piesa lui Valeriu Butulescu, ”Insula femeilor” în fața unei noi premiere

Home Cultură Piesa lui Valeriu Butulescu, ”Insula femeilor” în fața unei noi premiere
Piesa lui Valeriu Butulescu, ”Insula femeilor” în fața unei noi premiere

O nouă premieră a piesei de teatru ”Insula femeilor” scrisă de Valeriu Butulescu va fi pusă în scenă, pe 21 martie 2019, la Bucureşti, unde trupa de teatru Andantino montează această piesă într-o variantă eminamente feminină! Pentru a face posibil acest lucru, regizorul Ştefan Iordache, beneficiind de permisiunea autorului, a eliminat din acţiune cuplul homosexual. În aceste condiţii, ”Insula femeilor ”va fi, preţ de o oră, un domeniu exclusiv al femeilor, animat de 4 doamne, pe care un destin nedrept le-a transformat în amazoane. Este vorba de actrițele Adriana Klein, Andreea Prodea, Mihaela Iordache, Laura Ioniţă.

La premiera de la București va fi prezent și autorul acesteia, scriitorul și dramaturgul petroșenean Valeriu Butulescu. ”În ultimii zece ani, ca autor, am fost invitat şi am participat la mai multe premiere ale acestei piese. De fiecare dată, regizorii au dat aripi scenice noi textului. Iar publicul a răspuns bine. Pe hârtie, lucrurile decurg logic şi firesc. Şi cred că aşa va fi şi pe scenă. Succes, doamnelor!”, ne-a declarat Valeriu Butulelescu.

Acesta mai arată că piesa ”Insula femeilor”, scrisă în 2009 a fost laureată a premiului 1 la Festivalul Comediei Româneşti FESTCO 2009.

”Piesa de teatru este o comedie erotică îndrăzneaţă, dar curată. Exprimarea aluzivă se opreşte de fiecare dată la timp. Se râde mult, fără să se cadă în derizoriu. Textul e liber, fără a fi frivol. Gata cu erotismul de tip comunist. Vrem şi noi dragoste capitalistă! Din piesă transpare emoţia integrării noastre europene, inclusiv în plan sexual. Patru femei, în plină erupţie hormonală, naufragiază pe o insulă pustie, Ani la rând scrutează orizontul cu binoclul, în speranţa că va veni un vas cu ceva echipaj masculin. Dar simbolul masculine întârzie prea mult. În imaginaţia femeilor, bărbatul capătă dimensiuni cosmice. Problema este dusă în plan metafizic. Femeile se roagă să se producă o invazie a bărbaţilor. Rugăciunile lor sunt parţial ascultate. Un cuter de pescari se zdrobeşte de insulă. Din epavă femeile recuperează preţioasa încărcătură: doi marinari răniţi. Din păcate, tensiunea erotică a femeilor insulare creşte. Cei doi bărbaţi alcătuiesc un parteneriat homosexual legal. Au toate hârtiile necesare, semnate şi parafate la Bruxelles”, explică Valeriu Butulescu, pe scurt, subiectul acestei creații dramaturgice.