Petroșani și Várpalota (Ungaria), parteneri în Europa de peste 20 de ani

Home Administrație Petroșani și Várpalota (Ungaria), parteneri în Europa de peste 20 de ani
Petroșani și Várpalota (Ungaria), parteneri în Europa de peste 20 de ani

Amânate din motive obiective, manifestările prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la debutul relațiilor de înfrățire dintre localitățile Petroșani (România) și Várpalota (Ungaria) au debutat, la începutul acestei săptămâni, la Petroșani. Pentru acest eveniment, comunitatea din Petroșani a fost gazda unei numeroase delegații sosite din orașul înfrățit, delegația maghiară fiind condusă chiar de către primarul orașului Várpalota, Marta Talaber Campanari.

În cadrul întâlnirii oficiale a administrațiilor locale din cele două orașe înfrățite, eveniment la care au participat primarii Marta Talaber Campanari și Tiberiu Iacob Ridzi, viceprimarii celor două localități, dar și consilieri locali și funcționari publici ai celor două administrații locale, au fost rememorate câteva dintre momentele care au marcat semnarea documentului de înfrățire dintre cele două orașe, în urmă cu deja aproape 21 de ani, dar și o serie de momente din evoluția relațiilor de parteneriat dintre cele două comunități locale. Parteneriatul dintre Petroșani și Varpalota a fost semnat în 28 august 1998, în localitatea din Ungaria, după ce acesta a fost validat la Petroșani, prin Hotărârea de Consilu local nr. 28/23.04.1998. De acest moment și-au amintit atât primarul Tiberiu Iacob Ridzi (la vremea respectivă acesta participând la acest eveniment ca și consilier local), dar și actualii consilieri locali Milu Vladislav (în 1998, vicepimar al Petroșaniului) și Mihai Barbu (în 1998, ziarist în echipa cotidianului local ”Matinal”) sau consilierul pe probleme de relații externe al primarului din Petroșani, Eduard Wersanski (în 1998, consilier local la Petroșani, din partea UDMR), care au fost martori ai semnării acestei relații de înfrățire, de către primarul Carol Schreter.

Între timp, pe parcursul celor două decenii, relațiile dintre cele două comunități europene s-au extins, cuprinzând din ce în ce mai multe domenii de activitate, schimburile de experiență, taberele școlare de reciprocitate, competițiile sportive, interacțiunea societății civile, derularea de programe europene și chiar turismul, devenind domenii de interes major. Potrivit primarului Tiberiu Iacob Ridzi, în toți acești ani, între cee două comunități locale s-au derulat peste 150 de activități comune. ”Parteneriatul dintre comunitățile Petroșaniului și Varpalota (Ungaria) continuă, iar cu prilejul acestei întâlniri, am semnat și Programul de activități comune stabilit de administrațiile celor două localități pentru 2019. Se cuvine să le mulțumim încă o dată partenerilor noștri din Ungaria, împreună cu care am reușit în fiecare an să deschidem noi oportunități de apropiere, comunicare și colaborare între cetățenii Petroșaniului și cei din Varpalota”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La rândul său, primarul din Varpalota, Marta Talaber Campanari apreciază că această relație de înfrățire este una prețioasă și pentru comunitatea locală din acest oraș. ”Eu cred că, în această structură a Uniunii Europene, împreună cu partenerii noștri din Petroșani, noi am reușit să fim un exemplu nu doar pentru comunitățile noastre locale, ci pentru întreaga Europă Unită și cred că exemplul nostru de colaborare ar trebui să fie un model și pentru țările noastre”, a declarat primarul Marta Talaber Campanari. Aceasta a arătat că, pentru succesul acestei relații, administrația locală din Varpalota a căutat întotdeauna să găsească acele puncte comune care pot să ne unească și să încurajeze dezvoltarea relațiilor de colaborare la nivelul cât mai multor cetățeni din cele două localități. ”Avem în comun, desigur, comunitatea maghiară, care a constituit liantul acestei relații. Avem în comun tradiția mineritului, respectul pentru valorile europene. Toate acestea au făcut ca această relație de înfrățire să funcționeze perfect timp de 20 de ani și suntem convinși că la fel se va întâmpla și în următorii cel puțin 20 de ani”, a mai spus primarul din Varpalota.

În mod firesc, festivitatea prin care au fost sărbătoriți în România cei 20 de ani de parteneriat între Petroșani și Varpalota, a prilejuit și schimbul unor plachete aniversare, oferite unul-altuia de către cei doi primari dar și prilejul unui excepțional spectacol artistic, susținut pe de o parte de oaspeții din Varpalota, respectiv de Ansamblul folcloric ”Cserego”, iar pe de altă parte de copiii talentați ai Școlii de Muzică ”IG Duca” din Petroșani dar și de artiștii folclorului românesc de la Ansamblul ”Parângul” coordonat de Nicolae Nicoară.

Festivitățile prilejuite de marcarea celor 20 de ani de la semnarea acordului de înfrățire dintre Petroșani și Varpalota vor continua cu un eveniment festivi similar care va avea loc, de data aceasta, în localitatea din Ungaria, în cursul lunii iunie.