”Fabrica de pian”, școala care produce muzicieni de talent și onorează profesorii remarcabili

Home Cultură ”Fabrica de pian”, școala care produce muzicieni de talent și onorează profesorii remarcabili
”Fabrica de pian”, școala care produce muzicieni de talent și onorează profesorii remarcabili

Patru ”calfe” și 31 de ”ucenici” de la secția de muzică a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din municipul Petroșani au îmbrăcat în sunetul muzicii sala de marmură a Primăriei din Petroșani, într-o nouă producție de succes a ”Fabricii de Pian”, concertul micilor artiști fiind aplaudat la scenă deschisă (pe bună dreptate !) de spectatorii care au avut inspirația de a-și oferi două ore cu adevărat speciale prin participarea la concertul caritabil ”Fabrica de sunete”.

După cum aveam să aflăm de la amfitrionul acestui concert, prof. Aurelian Epuraș (președintele Asociației ”Fabrica de pian”) evenimentul artistic derulat miercuri, 3 aprilie 2019 a marcat încă un pas înainte spre visul elevilor talentați ai Școlii de Muzică din Valea Jiului, dar și al pasionaților lor îndrumători, acela de a avea un pian de concert în cadrul școlii. ”Pentru orice profesor de muzică și pentru orice copil pasionat de acest instrument, dorința de a avea șansa unei pregătiri muzicale la un pian de concert este un vis destul de greu de realizat. Dar nu imposibil ! De altfel, acest vis stă la baza înființării Asociației ”Fabrica de pian”, prin intermedul căreia încercm să strângem fondurile necesare pentru achiziția unui pian de concert în dotarea secției de muzică de la Școala ”IG Duca” dn Petroșani. Acest nou concert caritabil, pe care l-am organizat cu sprijinul unor oameni generoși, face parte din proiectul nostru. Ne dorim să așezăm orașul Petroșani și Valea Jiului pe harta culturală a României, să facem pentru comunitatea în care trăim evenimente artistice deosebite”, a declarat prof. Aurelian Epuraș, președintele Asociației Fabrica de Sunete.

Concertul din 3 aprilie, orgnizat la sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani a avut parte ș de un moment emoționant, prilejuit de derularea ceremoniei prin care distinsei doamne prof. Adina Stan i-a fost conferit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”. Ceremonia a fost oficiată chiar de către primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”În cadrul evenimentului caritabil Fabrica de Pian, pentru întreaga activitate desfășurată în domeniul cultural și pentru promovarea municipiului prin descoperirea și șlefuirea de noi talente în domeniul muzical, i-am înmânat doamnei Adina Stan titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani. Prin mâinile doamnei profesoare Adina Stan au trecut generații întregi de elevi care acum fac cinste municipiului Petroșani și de-a lungul anilor, micii muzicieni au obținut numeroase premii la diferite concursuri naționale sau internaționale. Pentru toate acestea, în mulțumim, îi adresăm cuvenitele felicitări și îi dorim mult succes în continuare”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Sub imperiul emoțiilor generate de un astfel de eveniment, prof. Adina Stan a evidențiat faptul că, pe lângă această distincție primtă din partea comunității locale din Petroșani care onorează munca dascălilor și perfomanțele unor copii de valoare, ca profesor de muzică are în fiecare zi satisfacția de a se bucura de fiecare nouă ”piesă” șlefuită în ”Fabrica de sunete” de la Școala ”IG Duca”. ”Mulțumesc domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi și administrației locale pentru această distincție, le mulțumesc colegilor mei de la Școala de Muzică, acestor copiii minunați în care se reflectă întreaga noastră muncă și le mulțumesc părinților care-i susțin în a-și urma acest frumos vis care este muzica și scena”, a spus prof. Adina Stan.

Concertul ”Fabrica de sunete” a constituit nu doar încă o probă de măiestrie și talent în arta muzicală, demonstrată de tinerii artiști Hoarcă Codrea Teodora, Solovan Rareş, Kiss Tania, Boantă Flavia, Frank Ecaterina, Gorgan Vanessa, Dohotar Raisa, Alexandrescu Rãzvan, Acs Emma, Solovan Eduard, Boko Ligia, Neag Mihai, Iacob Alexandru, Onuk Aylin, Proteasa Elias, Antonescu Adonia, Boantã Naomi, Kiss Levi, Kutasi Zsolt, Stana Delia-Maria, Andrica Daria, Şuvar Riana, Boko Elida, Kiss Flavia, Birtolom Raluca, Chiriac Mario, Roşca Remus, Leonte Timeea, Bâtoancã Carla, Creţu Damaris, Radu Torok, ori într-o nouă probă de evaluare pentru pasionații lor profesori îndrumători Aurelian Epuraș, Adina Stan, Camelia Ilina, Matilde Stoica, ci și într-o veritabilă lecție de cultură muzicală pentru spectatorii prezenți la acest concert.

Grație pasiunii, talentului și muncii acestora, piese muzicale de Bach, Chopin, Czerny, Enescu, Negrea, Haciaturian, Bartok sau Debussy, pentru care iubitorii de muzică din Valea Jiului trebuiau să meargă la concertele ce au loc doar în marile orașe ale României, pot fi acum urmărite, live, și la Petroșani. ”Promovarea muzicii în rândul tinerilor și a comunității în orașe în care accesul către acest segment al culturii este restrâns prin lipsa unei filamornici sau a unei stagiuni permanente de concerte este, de altfel, una din misiunile asociației noastre. Așa cum sunt și descoperirea tinerilor talentați și dornici de a urma o carieră în muzică, oferirea posibilității de a desfășura ulterior o stagiune de concerte pentru dezvoltarea culturii într-un oraș european, așa cum poate deveni și Petroșaniul”, spune prof. Aurelian Epuraș.

Dacă și dumneavoastră doriți să contribuiți la acest deziderat, dacă iubiți muzica de calitate și dacă vrei să-i încurajați și să-i ajutați pe micii pianiști ai Văii Jiului, puteți contribui la susținerea visului lor de a avea, la școala în care-și desăvârșesc pregătirea muzicală, un pian de concert. Poftiți deci în ”Fabrica de pian”. Toate detaliile le găsiți aici: https://fabricadepian.ro