Piesa lui Valeriu Butulescu ”Herghelia albastră”, în fața unei noi premiere internaționale

Home Cultură Piesa lui Valeriu Butulescu ”Herghelia albastră”, în fața unei noi premiere internaționale
Piesa lui Valeriu Butulescu ”Herghelia albastră”, în fața unei noi premiere internaționale

Scrisă în urmă cu un deceniu și montată cu succes în repertoriul artistic al stagiunilor teatrale de la Petroşani, Oradea, Bucureşti, Galaţi, Atena, Salonic, piesa scrisă de Valeriu Butulescu ”Herghelia albastră” se află, în acest an, în fața unei noi premiere, de data aceasta în Bulgaria.

Autorul, dramaturgul petroșenean Valeriu Butulescu recunoaște că această piesa a sa a plăcut de la bun început. Iar la numia un an de a debut, a fost nominalizată la categoria “Cea mai bună piesă românească a anului 2009” de către Ion Caramitru, după prezentarea ei pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în cadrul Galei Premiilor UNITER.

”Scris pentru doar patru personaje, textul piesei ”Herghelia albastră” este și unul destul de dificil de montat. Oamenii de teatru de la Plovdiv au luat un prim contact cu acest text (tradus în bulgară de Nikola Popov şi Krasimira Tuchnio) în toamna anului trecut, prin strădania unui fin cunoscător al teatrului: prof. dr. Sasho Petkov. Textul a convins”, spune maestrul Valeriu Butulescu.

Cum în anul 2019, străvechiul oraş Plovdiv este “Capitală europeană a culturii”, în perioada 8 – 14 aprile va avea loc manifestarea “Bulgaria şi România împreună în teatru”. În cadrul acestui eveniment (pe 13 aprilie) va avea loc și premiera spectacolului “Herghelia albastră”, pe scena teatrului A’PART.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Sasho Petkov, care joacă şi rolul principal, iar regia tehnică este asigurată de Katia Minkova. În această reprezentație vor evolua actorii Konstandina Aleksandru, Aleksandra Slavceva, Vanghel Apostolov şi Andy Raicev.

”Piesa e scrisă în registrul teatrului absurd. Două personaje (creaţii ale fanteziei Autorului) evadează de pe masa de lucru a acestuia şi cer sprijinul autorităţilor de stat, pentru a-şi obţine identitatea şi dreptul la existenţă independentă de Autor. Revolta personajelor împotriva Autorului nu reuşeşte. Chiar dacă Autorul este ucis conceptual de personajele răzvrătite, existenţa acestora se volatilizează în final. Absurdul acţiunii se pliază pe absurdul structurilor de stat, conturând fresca unui absurd existenţial generalizat”, explică Valeriu Butulescu.

Pentru premiera pieei sale ”Herghelia albastră” de la Plovdiv (Bulgaria), autorul va fi prezent în sala de spectacol, ca invitat al teatrului A’PART.