”Igiena mâinilor salvează vieți !”, campanie a Organizației Mondiale a Sănătății derulată și în județul Hunedoara

Home Educație ”Igiena mâinilor salvează vieți !”, campanie a Organizației Mondiale a Sănătății derulată și în județul Hunedoara
”Igiena mâinilor salvează vieți !”, campanie a Organizației Mondiale a Sănătății derulată și în județul Hunedoara

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu unitățile sanitare din județ și Şcoala Postliceală Sanitară de la Colegiul Naţional ,,Iancu de Hunedoara” Hunedoara celebrează în data de 5 mai 2019, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Potrivit directorului executiv al DSP Hunedoara, Monica Cînda, iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este: ”Îngrijirea curată pentru toţi este în mâinile voastre.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat următoarele grupuri ţintă şi teme de acţiune aliniate cu sloganul:

  • Profesioniştii din domeniul sănătăţii: “Menţineţi şi promovaţi îngrijirea curată – este în mâinile voastre.”
  • Coordonatorii Programelor de Prevenirea şi Controlul Infecţiilor (PCI): “Monitorizaţi standardele de prevenirea şi controlul infecţiilor – acţionaţi şi îmbunătăţiţi practicile.”
  • Managerii de spitale: “Unitatea pe care o conduceţi respectă standardele OMS de control al IAAM şi de igienă a mâinilor? Participaţi la studiul OMS 2019 şi acţionaţi!”
  • Ministerul Sănătăţii: “În ţara dumneavoastră sunt respectate standardele de prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale? Monitorizaţi si acţionaţi pentru realizarea acoperirii universale cu servicii medicale de calitate.“
  • Grupurile de susţinere pentru pacienţi: “Solicitaţi îngrijirea curată – este dreptul vostru.“

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM. În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi se pune în aplicare de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

În județul Hunedoara, Directia de Sănătate Publică, în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara si Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, vor celebra campania „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor” în data de 5 mai,  după cum urmează:

  • de la ora 10:00, în Amfiteatrul Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, unde va fi organizat un simpozion cu participarea Colegiului Naţional ,,Iancu de Hunedoara” Hunedoara – Şcoala Postliceală Sanitară si a personalului medical din cadrul spitalului, cu prezentare diapozitive si distribuire materiale informativ-educative;
  • toată ziua, la Spitalul Județean de Urgență Deva.