Geoparcul de la Hațeg a primit cartonaș verde din partea UNESCO pentru următorii patru ani

Home Reportaj Geoparcul de la Hațeg a primit cartonaș verde din partea UNESCO pentru următorii patru ani
Geoparcul de la Hațeg a primit cartonaș verde din partea UNESCO pentru următorii patru ani

Structurile de coordonare ale UNESCO și Rețelei Geoparcurilor Internaționale au reconfirmat oficial statutul de sit internațional, pe următorii patru ani, pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, statut administrat de Universitatea din București. Geoparcul a primit ”cartonaș verde” și recunoașterea oficială de membru al rețelelor Globală și Europeană a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi ”cartonaș verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoaștere ca sit UNESCO, ”cartonaș galben”, reprezentând o perioadă de grație de 2 ani pentru remedierea neconcordanțelor privind acest statut, sau ”cartonaș roșu” care înseamnă pierderea statutului UNESCO.

Geoparcurile Internaționale UNESCO explorează, dezvoltă și celebrează legăturile dintre patrimoniul lor geologic și toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural și cultural. Ele reconectează societatea umană cu istoria de peste 4.600 milioane de ani a planetei noastre, timp în care s-au modelat fiecare loc de pe Pământ și toate formele de viață care au trăit vreodată aici”, se arată în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Recunoașterea oficială vine în urma procesului de revalidare desfășurat în vara anului trecut. Conform statutului Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerințele de păstrare a acestei importante recunoașteri internaționale. În acest sens, doi evaluatori acreditați de prestigioasa organizație internațională au venit în Geoparc pentru a vedea, la fața locului, dacă și cum sunt îndeplin condițiile de păstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania și Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare și pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanți ai Universității din București, cu autorități locale și județene, cu partenerii Geoparcului, dar și cu membri ai comunităților locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar și recomandări care să ajute geoparcul să se mențină în elita mondială și pe viitor.

Această reconfirmare oficială a statutului UNESCO ne onorează. Este dovedit astfel faptul că eforturile Universității din București de implicare activă și inovativă în Țara Hațegului au rezultate reale, apreciate la nivel internațional și ele merită continuate. Totodată, România își păstrează astfel reprezentarea la nivel global în elita țărilor implicate real în protejarea patrimoniului geologic, natural și cultural, de importanță pentru întreaga omenire. Obținerea acestui statut nu ar fi fost posibilă fără susținerea și eforturile partenerilor noștri locali, național și internaționali, cărora le mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Acest <<cartonaș verde>> reprezintă pentru noi o motivație în plus de a continua să implementăm în România cel mai dinamic și complex concept internațional dintre programele UNESCO”, apreciază Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituție de învățământ superior, în acest caz Universitatea din București. Totodată, județul Hunedoara rămâne singurul din țară care are pe teritoriul său trei entități parte ale programelor UNESCO și două persoane care dețin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângă Geoparc, în județul Hunedoara mai au recunoaștere UNESCO Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Taragotistul Pera Bulz și profesorul Mircea Lac sunt cei doi deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu. În urmă cu un an, administratorii entităților UNESCO din România au semnat un protocol de colaborare în vederea promovării comune a valorilor naturale și culturale pe care le reprezintă.