SONDAJ / 84% dintre români se declară mândri de naționalitatea lor

Home Stiri la zi SONDAJ / 84% dintre români se declară mândri de naționalitatea lor
SONDAJ / 84% dintre români se declară mândri de naționalitatea lor

Potrivit sondajului de opinie publică la nivel național, realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, aproximativ 8 din 10 respondenți declară că se simt mândri că sunt români și totodată sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților pe teritorul său. Aproape două treimi din populație susțin Unirea României cu Republica Moldova și puțin peste jumătate dintre respondenți consideră că, în cazul ipotetic al unui asemenea eveniment, țara noastră ar deveni mai puternică.

84% dintre participanții la sondaj declară că se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% afirmă contrariul. 5,6% nu știu sau nu răspund.

Chestionați cu privire la cunoașterea limbii române, 94,8% dintre cei respondenți sunt de părere că acest aspect trebuie să fie o obligație pentru orice cetățean român, 3,7% afirmă contrariul, iar 1,5% nu știu sau nu răspund.

62,2% dintre cei intervievați apreciază că au o bună cunoaștere a istoriei românilor, în timp ce 34% consideră că nu cunosc suficient de bine acest subiect. Procentul non-răspunsurilor  este de 3,8%.

80,3% dintre respondenți sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților naționale de pe teritoriul său, 9,9% au o opinie contrară. 9,8% nu știu sau nu răspund.

65,1% sustin Unirea Romaniei cu Republica Moldova, iar 22% se opun. 12,9% este procentul non-răspunsurilor.

În cazul ipotetic al unirii României cu Republica Moldova, 53,6% dintre cei intervievați consideră că țara noastră ar deveni mai puternică, iar 23,1% că ar deveni mai slabă. 23,2% nu știu sau nu răspund.

Sondajul de opinie publică la nivel național a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.