Uricani, orașul în care fondurile europene au făcut posibilă dezvoltarea localității

Home Administrație Uricani, orașul în care fondurile europene au făcut posibilă dezvoltarea localității
Uricani, orașul în care fondurile europene au făcut posibilă dezvoltarea localității

Pentru țara noastră, aflată încă în plin proces de modernizare a infrastructurii, dincolo de factorul politic, alegerile europarlamentare au ca miză principală opotunitatea accesării de fonduri europene pentru dezvoltare și în anii următori.

Acolo unde aplicanții au reușit să scrie proiecte bune, cu bani europeni s-au realizat și se realizează investiții semnificative. Un astfel de exemplu îl constituie și orașul Uricani, unde în ultimii ani au fost atrase fonduri europene consistente, care au făcut posibilă modernizarea localității chiar și în condițiile în care economia locală a cunoscut un regres semnfiicativ după închiderea minelor de cărbune și a altor activități economice similare ori conexe. Din fericire, la Uricani, autoritățile au înțeles că, în aceste condiții, pentru a continua planurile de modernizare a infrastructurii publice, pentru a reabilita școlile și clădirile publice ori pentru a-și creiona un viitor în valorificarea potențialului turistic al regiunii, instrumentul financiar cel mai potrivit îl reprezintă fondurile europene. Milioane de euro au ajuns în acest fel la Uricani, bani cu care au fost realizate investiții publice importante, utile și vizibile. ”S-au investit bani europeni în modernizarea drumurilor, în modernizarea școlilor, în promovarea turismului ș.a.m.d. În prezent, avem în derulare câteva proiecte europene cu ajutorul cărora dorim să schimbăm radical fața orașului nostru, lucru care ne va ajuta să obținem statutul de oraș-stațiune turistică dar vor conferi, în aceași timp, mai mult confort pentru cetățenii din orașul Uricani”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta arată că, în acest sens, deja se află în execuție, o serie de proiecte europene pentru care Uricaniul a obținut finanțare nerambursabilă din partea organismelor de gestionare a fondurilor UE. Printre cele mai importante proiecte de acest fel, în opinia primarului Dănuț Buhăescu, se înscriu proiectele care vizează reabilitarea unor blocuri de locuințe. Deja se lucrează intens la primul lot de blocuri din Centrul vechi al localității, care cuprinde blocurile 11 și 4 de pe strada 1 Mai, dar și alte 4 blocuri de pe străzile Revoluției și Sterminos. ”Aici vorbim despre lucrări care înseamnă practic modernizare completă a acestor imobile, de la beciuri până la acoperiș, de la tâmplărie și până la aneveloparea termică, de la instalațiile electrice și până la refacerea instalațiilor sanitare”, explică primarul Buhăescu.

Un alt lot de investiții similare, pentru care s-a obținut deja finanțarea și urmează să demareze lucrările, este cel care prevede reabilitarea termică a blocurilor de locuințe situate pe strada 1 Decembrie și strada Aleea Trandafirilor, respectiv blocurile 1, 7, 9 și 11 de pe str. 1 Decembrie și blocurile 2, 3 4 de pe Aleea Trandafirilor. Potrivit reprezentanților administrației locale, numai aici 170 de apartamente vor beneficia de lucrări de intervenție la anvelopa blocului de locuințe care vor avea ca scop creșterea performanței energetice, iar odată cu realizarea lucrărilor va avea loc și o reducere a consumului anual de energie pentru încălzire cu 2.199,65 kwh/an.

”Noi intenționăm să mergem înainte cu acest program și, în măsura în care și cetățenii vor înțelege oportunitatea pe care o au acum pentru a-și moderniza locuințele cu bani europeni, contribuind desigur cu acea cotă legală solicitată de organismele europene, vom aplica pentru toate blocurile din Uricani care sunt eligibile în acest program”, spune primarul Buhăescu.

Un alt important proiect european aflat în derulare în orașul Uricani pe fonduri europene este cel pe regenerare urbană, pentru care autoritățile de la Uricani au la dispoziție 4 milioane de euro. Banii sunt investiți în executarea unor ample lucrări de infrastructură publică, acestea având ca scop reabilitarea terenului situat pe faleza Jiului, acolo unde până acum era o doar o zonă acoperită de claubaj, neutilizată.  ”Toată suprafața de teren pe care se vor executa investiții în cadrul acestui proiect este de aproximativ două hectare, inclusiv partea din fața blocului 13, care în proporție de 90 % trebuie să fie zonă verde, iar pe un maxim de 10 % avem partea de construcții care înseamnă configurarea unei alei de promenadă, pe marginea căreia vom pune banci, stâlpi de iluminat moderni și pergole”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta este convins că, odată cu implementarea acestui proiect de investiții, pentru care administrația locală are obligativitatea unei cofinanță de numai 2%, zona falezei Jiului va deveni una dintre principale puncte de atracție pentru cetățeni și pentru cei care vor veni în viitoarea stațiune turistică Uricani.

Un alt important program de investiții europene a demarat chiar în această lună la Uricani, având ca obiectiv modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare în orașul Uricani și extinderea acestuia în zona Câmpu lui Neag. Chiar dacă nu este aplicant direct în acest proiect, care este derulat de Apa Serv Valea Jiului, administrația locală de la Uricani și-a adus o esențială contribuție la acesta prin intermediul ADI Apa Valea Jiului, din care și Primăria Uricani face parte.

”Pentru noi, cei din Uricani, asta înseamnă de fapt alegerile europene. Ne dorim să avem reprezentanți ai României la Bruxelles care să ne fie un sprijin în diseminarea informațiilor privind oportunitățile de finanțare europeană pentru comunitatea noastră. Suntem pregătiți cu proiecte care vizează atât modernizarea, în continuare, a infrastucturii publice locale, cât și cu proiecte care pot da un impuls major în relansarea economică și socială a orașului Uricani și a întregii Văi a Jiului. Și cu această convingere vom merge la vot, pe 26 mai 2019 pentru că ne dorim să fim europeni și credem în șansa europeană a Uricaniului și a cetățenilor acestuia”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.