Guvernul a aprobat înlocuirea ROBOR pentru creditele la programele guvernamentale ”Prima Casă”, ”Prima Mașină” și ”Investește în tine”

Home Economie Guvernul a aprobat înlocuirea ROBOR pentru creditele la programele guvernamentale ”Prima Casă”, ”Prima Mașină” și ”Investește în tine”
Guvernul a aprobat înlocuirea ROBOR pentru creditele la programele guvernamentale ”Prima Casă”, ”Prima Mașină” și ”Investește în tine”

Executivul a adoptat, în ședința din 30 mai 2019, o Hotărâre de Guvern care modifică legislația specifică programelor guvernamentale cu garanția statului pentru clarificarea modalității de aplicare a prevederilor OUG nr.19/2019.

”Este vorba despre un proiect de hotărâre prin care se înlocuiește ROBOR cu noul indice IRCC si pentru programele guvernamentale Prima Casa, Investește în tine și Prima mașină. Este o măsură necesară care va duce la reducerea costurilor de finanțare a creditelor acordate prin programele guvernamentale – Prima Casă, Prima Mașină și Investește în tine – programe de succes pe care românii le-au accesat cu mult interes”, informează deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Elena Intotero.

Astfel, potrivit noilor prevederi legislative, pentru dobânda calculată creditelor acordate prin aceste programe guvernamentale, dar și prin altele garantate de stat, se va utiliza indicele de referință care va înlocui ROBOR. Acest indicator de referință a fost introdus pentru a reduce costurile de finanțare a împrumuturilor luate de cetățeni și pentru a crește transparența modului de calcul al dobânzilor.

Pentru programul Prima Casa se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare (IRCC) la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.

Pentru programul Prima Mașină – se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare (IRCC), la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 3% pe an.

Pentru programul Investește în tine – se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare (IRCC), la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, de maximum 2 an.

”Măsurile implementate astăzi vor duce la reducerea costurilor de finanțare și pentru aceste programe guvernamentale aflate în derulare”, a mai precizat deputatul Natalia Intotero.