Rangeri juniori pentru Peștera Bolii și Cetatea Băniței

Home Educație Rangeri juniori pentru Peștera Bolii și Cetatea Băniței
Rangeri juniori pentru Peștera Bolii și Cetatea Băniței

Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Valea Jiului, Peștera Bolii, va beneficia de acum înainte de suportul unor tineri voluntari, care vor acționa în perimetrul întregului areal al Parcului Natural Grădiștea Munceluilui-Cioclovina.

În acest scop, Asociația Petro Aqua din Petroșani (care administrează obiectivul turistic de la Peștera Bolii), Salvamont Petroșani și Școala gimnazială nr. 7 din Petroșani au pus la punct detaliile unui parteneriat intitulat ”Ranger Junior”. Prin intermediul acestui parteneriat, zona Peșterii Bolii și a Cetății Bănița va fi monitorizată de tineri voluntari din cadrul unității școlare amintite, care vor avea calitatea de ranger junior. Pentru realizarea acestui proiect, la punctul de informare turistică de la Peștera Bolii a avut loc, zilele trecute, o primă reuniune de lucru a grupului de voluntari de la Școala 7, împreună cu Imre Suchanek – președintele Asociației Petro-Aqua, Dumitru Bârlida – reprezentant al Serviciului Salvamont Petroșani și prof. Vasile Pop – directorul Școlii gimnaziale nr.7 Petroșani.

Cu acest prilej, s-au pus la punct și detaliile parteneriatului „Ranger junior”, prin care, printre altele, organizatorii și-au propus să acționeze pentru: 

  • dezvoltarea interesului copiilor privind cunoașterea și protejarea mediului înconjurător, a istoriei și tradițiilor locale din arealul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina; 
  • promovarea valorilor naturale aflate în arealul parcului; 
  • cunoașterea și respectarea regulilor de conduită ecologică;
  • stimularea, prevenirea și combaterea atitudinilor negative de distrugere și neglijență în mediul înconjurător; 
  • dezvoltarea aptitudinilor literar-artistice, estetice, civice și sportive ale tinerilor; 
  • redactarea periodică a unei publicații care să prezinte activitatea tinerilor rangeri; 
  • promovarea Peșterii Bolii, a Cetății Băniței și a Cheilor Băniței .

Foto: Ionel Șerb (Asociația Petro Aqua)