Cristian Resmeriță: ”Statutul cetăților dacice din Munții Orăștiei trebuie reglementat prin lege”

Home Politică Cristian Resmeriță: ”Statutul cetăților dacice din Munții Orăștiei trebuie reglementat prin lege”

Pentru ca siturile arheologice ale cetăților dacice din Munții Orăștiei să nu-și piardă statutul de ”Patrimoniu Universal al UNESCO”, un grup de parlamentari români, în rândul cărora se numără și senatorul PDS Cristian Resmeriță, au elaborat un act normativ prin care se crează cadrul legal privind administrarea acestora.

Senatorul Cristian Resmeriță explică faptul că, în prezent, cu excepția sitului de la Sarmizegetusa Regia, care este administrat de Consiliul județean Hunedoara, celelalte 5 monumente istorice și arheologice din perioada dacică, aflate pe teritoriul județelor Hunedoara și Alba, sunt din păcate o invitație deschisă pentru căutătorii de comori și, în lipsa unui administrator care să le protejeze și să le pună în valoare, acestea se degradează zi după zi.

În aceste condiții, senatorul Cristian Resmeriță crede că statutul cetăților dacice din Munții Orăștiei trebuie urgent reglementat prin lege. ”Deși siturile arheologice reprezintă o valoare inestimabilă a istoriei noastre, nici acum nu a fost reglementat statutul juridic al terenurilor și cele mai multe nu sunt în realitate administrate, fiind adeseori vandalizate. O altă deficiență este legată și de lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeași suprafață a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei – ceea ce duce a braconajul artefactelor. Toate acestea rămân probleme nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetățile dacice din Munții Orăștiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu o singură excepție, cea de la Sarmizegetusa Regia, unde Consiliul Județean a devenit administratorul sitului, restul cetăților sunt o  invitație deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare și nu se ocupă de ele”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Proiectul de lege aflat în prezent în procedura de dezbatere parlamentară face referire la ansamblul de 6 moumente situate în județele Hunedoara și Alba, respeciv cetățile de la Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte, Costești – Blidaru, Cetățuie, Piatra Roșie, Bănița, respectiv Căpâlna, care datează din vremea Regatului Dac. Adoptarea unei decizii legislative este cu atât mai importantă cu cât, de curând, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atenționare prin care își exprimă îngrijorarea pentru starea cetăților dacice. ”Riscul este acela de a pierde statutul oferit de forul internațional, iar pentru asta se fac vinovați toți cei care nu au reușit să ofere reglementări clare care să ducă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, atrage atenția senatorul Cristian Resmeriță.

Inițiatorii proiectului de lege privind reglementarea statutului și administrării cetăților dacice din Munții Orăștiei consideră că soluția cea mai bună ar fi că încredințarea administrării cetăților dacice către Consiliul Județean Hunedoara având în vedere modelul de bună practică implementat la Sarmizegetusa Regia încă din 2012. În plus, parlamentarii care susțin proiectul arată că suprafețele de teren pe care se află cetățile dacice ar trebui scoase definitiv din fondul forestier național, în vederea realizării studiilor, cercetărilor, proiectelor și execuției lucrărilor de întreținere, conservare, restaurare și punere în valoare a monumentelor.