Biroul de internări al Spitalului de Urgență din Petroșani a fost reconfigurat la standarde europene

Home Administrație Biroul de internări al Spitalului de Urgență din Petroșani a fost reconfigurat la standarde europene
Biroul de internări al Spitalului de Urgență din Petroșani a fost reconfigurat la standarde europene

Vechiul ghișeu de internări/externări în fața căruia bolnavii și aparținătorii acestora așteptau încheierea formelor de internare, respectiv a celor de externare de la Spitalul de Urgență din Petroșani a devenit amintire. O spune chiar directorul unității medicale, dr. Alin Vasilescu, care recunoaște că gemulețul dintr-un colț al spitalului unde erau efectuate aceste servicii, la fel ca acum 30 de ani, nu mai era de actualitate pentru vremurile pe care le trăim.

Pentru a schimba situația, echipa managerială a Spitalului de Urgență din Petroșani, cu sprijinul autorităților locale din municipiul Petroșani au realizat, în această perioadă, o serie de investiții în urma cărora spațiul destinat internărilor și externărilor de la Spitalul de Urgență a fost reconfigurat. Lucrările s-au încheiat și noul biroul de internări și externări a fost dat în folosință în cursul zilei de marți, 11 iunie, iar astăzi a avut loc și o inaugurare oficială, în prezența echipei manageriale a Spitalului de Urgență din Petroșani, dar și a primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi apreciază, pe bună dreptate, că investiția a schimbat total aspectul unității medicale și crește confortul pacienților. ”S-a considerat că este foarte important ca pacienții care vin să se interneze sau care se externează să aibă condiții civilizate. Urmează și alte lucrări de mici investiții pe care vrem să le facem, este vorba despre sălile de mese de pe toate secțiile, s-au schimbat deja ușile la toate secțiile și urmează, încet – încet, să lucrăm și la grupurile sanitare. S-au schimbat lenjeriile  în toate saloanele, noptiere noi, mobilier nou, în general încercăm să avem niște condiții de cazare cât mai bune în această unitate medicală”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a mai precizat că investițiile în modernizarea Biroului de internări și externări s-au făcut cu fonduri proprii ale unității medicale. Noul spațiu pentru aceste servicii este amplasat chiar pe holul principal al Spitalului, în două birouri moderne (unul pentru efectuarea formelor de internare în Spital și un altul pentru efectuarea formelor de externare) în care pacienții sunt invitați să asiste la toate procedurile de întocmire și eliberare a documentelor, iar pentru cei aflați în așteptare au fost amplasate pe hol scaune confortabile, moderne, din inox. Totul arată acum elegant la fel ca într-un spital de ținută, așa cum cei din conducerea spitalului din Petroșani își doresc de altfel să transforme întreaga unitate medicală.

Directorul Spitalului de Urgență din Petroșani, dr. Alin Vasilescu spune că investițiile de aici vor continua, atât pe proiectul mare de reparații capitale și modernizare, cât și prin efectuarea unor lucrări mai mici, de amănunt, dar importante pentru pacienți și medici, deopotrivă. Acesta apreciază și ajutorul pe care administrația locală de la Petroșani îl acordă Spitalului. ”Pe proiectul mare, de reparații capitale, un proiect în valoare totală de circa 130 de milioane de lei, până acum au fost realizate lucrări cifrate la circa 45 de milioane de lei. Anul acesta, de la Guvern au fost repartizați deja 14,5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor”, spune dr. Alin Vasilescu.

Acesta precizează că din fondurile aprobate pentru acest an, spera ca tot ceea ce înseamnă lucrări la acoperiș, pentru cele două corpuri de spital, dar și realizarea pasarelei de legătură între clădirea veche și cea nouă, precum și alte lucrări la noul corp al unității medicale, să fie finalizate. În același timp, cu resurse financiare de la bugetul local sau din fonduri proprii ale unității medicale să mai fie realizate și alte investiții de amănunt sau retușuri care fac totuși diferența între care au fost și care trebuie să fie condițiile de confort într-un spital de urgență de talia celui de la Petroșani.

În toate aceste demersuri, Spitalul de Urgență din Petroșani se bucură de un sprijin total din partea autorităților locale de la Petroșani. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că Spitalul de Urgență reprezintă o prioritate pentru administrația locală, chiar și în condițiile restrângerii veniturilor disponibile ale bugetului local. ”Noi am acordat și acordăm o atenție deosebită pentru tot ceea ce înseamnă sprijinul investițiilor necesare pentru spital. Și în acest an, chiar și în condițiile restrângerii veniturilor, am prevăzut alocarea cotei de 10% care ne revine în finanțarea proiectului de reparații capitale, extindere și modernizare a spitalului. Este un efort bugetar consistent pe care îl facem, dar considerăm că este un obiectiv important sau chiar cel mai important obiectiv de investiții pe care îl avem în acest moment”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Dincolo de aceste investiții, tot pentru creșterea confortului pacienților internați la Spitalul din Petroșani, administrația locală a decis ca întregul spațiu public al acestuia să beneficieze de programul ”WiFi gratuit”, pe care Primăria Petroșani îl va implementa în perioada imediat următoare, în cadrul unui program european prin care mai multe spații publice din localitate vor fi dotate cui acces gratuit la internet.

Pe măsură ce programul de investiții este implementat la Spitalul de Urgență din Petroșani, schimbările sunt apreciate și de pacienți și aparținătorii acestuia, care recunosc că în ultima vreme s-au schimbat vizibil condițiile de spitalizare din această unitate medicală, iar în același timp spitalul devine un reper și pentru medici noi, tineri, care aleg Petroșaniul pentru a profesa în specializările medicale vacante.