”Legea Resmeriță” scade perioada minimă de subteran necesară pentru ieșirea la pensie a minerilor, de la 20 la 15 ani

Home Economie ”Legea Resmeriță” scade perioada minimă de subteran necesară pentru ieșirea la pensie a minerilor, de la 20 la 15 ani
”Legea Resmeriță” scade perioada minimă de subteran necesară pentru ieșirea la pensie a minerilor, de la 20 la 15 ani

O inițiativă legislativă unică la nivel european, inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță, adoptată de Parlamentul României în aceste zile, crează cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană.

”Legea Resmeriță”, susținută și de alți deputați și senatori social-democrați a fost votată în unanimitate la Camera Deputaților (for decizional) de 255 de parlamentari, neavând nici un vot împotrivă și nici o abținere. Potrivit actului normativ care merge acum la promulgare, prin modificarea art.56 alin (1) litera a) din Legea 155/2016, propusă de senatorul Cristian Resmeriță, salariații din sectorul minier care au vârsta de minim 45 de ani și o vechime în locurile de muncă prevăzute de art.30, aliniat 1, litera a) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani, acest paragraf se completează cu o nouă prevedere, potrivit căreia condiția stagiului minim de activitate în aceste locuri de muncă se reduce la 15 ani, în cazul în care activitatea minieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană.

Senatorul Cristian Resmeriță arată că în momentul de față, angajații exploatărilor miniere se pot pensiona cumulând două condiții, respectiv 45 de ani vârstă minimă și minim 20 de ani activitate în subteran. ”Prin această inițiativă legislativă, pe care am inițiat-o și pentru care m-am bucurat de sprijin din partea altor colegi parlamentari, am reușit să obținem o decizie istorică, unică nu doar la noi, ci în toată Uniunea Europeană, prin care perioada minimă lucrată în subteran SCADE la 15 ani pentru angajații de la exploatările miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Cred că o astfel de lege era absolut necesară și ea va asigura o protecție socială pentru mineri acolo unde, ca urmare a acestor decizii asumate de țara noastră, în înțelegerile de la nivel european, se închid mine”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

De această prevedere vor beneficia, spre exemplu, angajații de la E.M. Lupeni și E.M Lonea, care se află pe un program de închidere, precum și toți toți angajații S.N.I.M., respectiv cei care lucrează la E.M. Uricani și E.M. Paroșeni. De ”Legea Resmeriță” pot beneficia însă și angajații E.M Vulcan și E.M.Livezeni, dacă îndeplinesc noile condiții și se transferă la una din exploatările miniere care se află pe programul de închidere. Din păcate, chiar dacă inițiatorul legii și-a propus ca de aceste prevederi să poată beneficia, retroactiv, și cei care deja au fost disponibilizați ca urmare a restructurărilor din minerit, acest lucru nu a putut fi obținut, deoarece ar fi condus la neconstituționalitate și legea ar fi fost, categoric, respinsă.

”Trebuie să recunosc că nu mi-a fost deloc ușor să susțin un astfel de proiect legislativ care-i vizează în mod direct pe angajații din sectorul minier din Valea Jiului. Inclusiv de la Guvern am avut un punct de vedere negativ pe acest proiect de lege dar, am continuat să susțin, cu argumente, necesitatea adoptării acestei legi, iar colegii parlamentari au înțeles și au dat un vot majoritar pentru această inițiativă legislativă, drept pentru care le mulțumesc. Am explicat că necesitatea acestei legi nu reprezintă un moft, ci ține cont de situația economică-socială din zonele miniere, dar și de faptul că închiderea minelor implică nevoia unei protecții sociale pentru acei salariați care sunt concediați ca urmare a unor decizii luate în baza negocierilor cu Comisia Europeană prin care s-au stabilit termene limită pentru funcționarea industriei carbonifere”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

În opinia acestuia, acest proiect va rezolva problemele sociale pe care le implică decizia de închidere a minelor, iar impactul financiar al acesteia nu este unul foarte mare pentru statul român, având în vedere că de prevederile acestei legi vor beneficia doar un număr limitat de angajați, care îndeplinesc condițiile și care nu vor mai beneficia de alte măsuri complementare de protecție socială, precum ajutorul de șomaj sau venitul minim garantat.

”Personal, sunt mulțumit că am reușit să trec prin Parlament acest proiect de lege care vine în sprijinul oamenilor și prin care nimeni nu este lăsat de izbeliște în situația închiderii minelor care, mai devreme sau mai târziu, este inevitabilă”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

”Legea Resmeriță” urmează să intre în vigoare după promulgarea acesteia de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.