Avram Iancu omagiat de brădeni la 195 de ani de la naștere

Home Cultură Avram Iancu omagiat de brădeni la 195 de ani de la naștere
Avram Iancu omagiat de brădeni la 195 de ani de la naștere

Pentru hunedoreni dar, mai ales, pentru brădeni, cinstirea lui Avram Iancu este mai mult decât o datorie de suflet. Cu aceste sentimente a fost întâmpinat sâmbătă, 15 iunie 2019, evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local al municipiului Brad în parteneriat cu Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Zonală Brad, care i-a adus din nou alături pe românii patrioți din Ținutul Hunedoarei.

În întâmpinarea celor 195 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, în centrul municipiului Brad a fost dezvelită o statuie din bronz a marelui patriot Avram Iancu. Monumentul, amplasat în Parcul Libertății din municipiul Brad a fost sfințit de către un sobor de preoți în cadrul unei ceremonii la care au luat parte numeroși cetățeni ai municipiului Brad, dar și oficialități publice locale și județene, de la primarul Florin Cazacu și până la ministrul Românilor de Pretutindeni, brădeanca Natalia Elena Intotero.

La momentul festiv de dezvelire și slujba de sfințire a bustului din bronz al Eroului Național Avram Iancu au fost prezenți, de asemenea, prefectul județului Hunedoara – Fabius Tiberiu Kiszely, deputatul Laurențiu Nistor, dar și fostul ministru Ioan Ovidiu Munteanu.

”Dezvelirea acestui bust al lui Avram Iancu, în municipiul Brad este un omagiu adus Crăisorului Munților, născut „pe vremea cireșelor” în anul 1824. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi într-un moment în care am marcat împreună memoria lui Avram Iancu-Erou al Națiunii Române”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

La rândul său, deputatul Laurențiu Nistor, președintele Organizației județene a PSD Hunedoara apreciază că acest eveniment constituie o sărbătoare pentru toți românii. ”Noi, hunedorenii, suntem mândri că în ținuturile noastre a trăit și și-a desăvârșit nobila sa misiune patriotică marele erou al națiunii române care este Avram Iancu. Salut decizia autorităților locale de a amplasa acest bust în municipiul Brad, aici unde spiritul Iancului dăinuie și în prezent, spre cinstea celor care au fost și au rămas români adevărați”, a spus deputatul Laurențiu Nistor.

Grație Primăriei municipiului Brad, cu sprijinul ministrului Natalia Elena Intotero, un bust din bronz, similar celui dezvelit sâmbătă, 15 iunie în inima orașului Brad, a fost amplasat, la finalul anului trecut, în sediul Guvernului României.