Aniversarea primului deceniu de existență a Episcopiei Devei și Hunedoarei

Episcopia Devei și Hunedoarei a aniversat, vineri, 21 iunie 2016, 10 ani de la înființare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele vicar, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și slujitorii Catedralei chiriarhale.

Toți cei prezenți și-au amintit că în anul 2009, pornind de la afirmația „Iată vin să fac voia Ta, Dumnezeule”, Preasfintițul Părinte Gurie își exprima nădejdea reușitei îmbinări a activității pastorale cu cea plină de generozitate în plan social, cu cea a educării tinerilor, a tuturor credincioșilor, în scopul apropierii de Dumnezeu, în noua Episcopie ortodoxă din România, înființată la Deva.

Slujba a fost urmată de o ședință festivă a Adunării Eparhiale, la care a participat și Înalt preasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice județene și locale, de la președintele CJH – Mircea Bobora și prefectul județului – Tiberiu Fabius Kiszely până la primarul municipiului Deva *- Florin Oancea, alți membri ai Adunării Eparhiale și mai mulți invitați.

Cui acest prilej, părintele prof. univ. Florin Dobrei a prezentat volumul „Slujire și Mărturisire. Episcopia Devei și a Hunedoarei la zece ani de la înființare” și albumul „Un deceniu în imagini”, editate tocmai pentru a marca zece ani de existență a Episcopiei de la Deva.

În continuare, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei a înmânat tuturor celor prezenți câte o diplomă de recunoștință și o medalie aniversară la 10 ani de la întemeierea eparhiei hunedorene, după care au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim și reprezentanții autorităților județene și locale.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru frumoasa colaborare în toți acești ani.