Vulcanul este gazda Salonului Național de Artă Fotografică ”Esențe 2018”

Home Cultură Vulcanul este gazda Salonului Național de Artă Fotografică ”Esențe 2018”
Vulcanul este gazda Salonului Național de Artă Fotografică ”Esențe 2018”

La 60 de ani de la primul Salon Național de Artă Fotografică organizat sub egida ”Nedeii Vulcănene”, municipiul Vulcan va găzdui pentru a șaptea oară în istorie o expoziție a celor mai titrați artiști fotografi din țara noastră. Meritul este al aceluiași Francisc Nemeth, remarcabilul artist fotograf vulcănean, de numele căruia se leagă organizarea tuturor saloanelor de artă fotografică din cadrul ”Nedeii Vulcănene”. ”Îmi amintesc cu nostalgie de anul 1979, când împreună cu colegii mei de la Fotoclubul Electron Vulcan, organizam în cadrul Nedeii Vulcănene Primul Salon Naţional de Artă Fotografică intitulat „Fotofolclor”, care era o premieră naţională cu această tematică: „Folclorul în arta fotografică”. Am mai reuşit să organizăm la Vulcan încă şase ediţii ale Salonului Național de Artă Fotografică, până în anul 1985, după care din lipsa sprijinului material nu am putut continua acest demers cultural-artistic”, spune Francisc Nemeth.

Implicarea apreciatului cetățean de onoare al Vulcanului, unul dintre cei mai cunocuți maeștri ai artei fotografice de pe mapamond, face posibil ca, în acest an, Vulcanul să fie din nou gazda unui Salon Național de Artă Fotografică. Nu mai puțin de  de lucrări ale tot atâtor artiști, cu toții membrii ai Asociației Artiştilor Fotografi din România, vor fi prezentate în fața publicului din Vulcan și, desigur, din toată Valea Jiului, la expoziția extrem, de sugestiv intitulată ”Esențe 2018”. Aceasta va fi vernisată la Vulcan, la galeria de artă din holul Cinematografului ”Luceafărul”, joi, 27 iunie 2019, de la ora 10,00.

Expoziția reunește cele mai bune lucrări ale anului 2018 din colecția celor mai titrați artiști fotografi din România, constituindu-se într-o veritabilă pledoarie pentru fotografia artistică de calitate, un demers considerăm necesar în condițiile în care, datorită în principal rețelelor de socializare, fotografia a devenit realmente un mijloc de comunicare. Lucrările artiștilor fotografi din România, care expun  la Vulcan în cadrul acestui Salon Național de Artă Fotografică devin astfel un ”manual de fotografie” pentru toți cei care, cu sau fără prea multă chemare, se declară specialiști în acest domeniu. Iubitorii de fotografie, pasionații acestui gen artistic dar mai ales profesioniștii în domeniu vor avea ocazia să vizioneze, pe simezele expoziției ”Esențe 2018”, o colecție de fotografii artistice alcătuită de Rucsandra Călin, lucrări realizate de: Adela Rusu, Adrian Stoica, Armand Beraru, Arpad Zoltan Barra, Bogdan Lucian, Bogdan Negoiță, Claudiu Nețoiu, Constantin Iftincă, Codruța Georgescu, Cristian Martinaș, Csaba Balasi, Domokos Incze, Doru Fădoraș, Dragoș Georgescu, Dumitru Hristenco, Erno Pakot, Eugen Negrea, Fabian Călin, Flavian Săvescu, Florica Jianu, Francisc Nemeth, Gabriel Stanciu, Gelu Stan, Grigore Roibu, Hatszegi Csaba, Incze Laszlo, Ioan Ciobotaru, Iosif Vajnar, Kinga Botond, Livia Corcoveanu, Mândru Cantemir, Marcel Eremia, Marian Plaino, Mihai Andrieș, Mircea Albu, Mircea Octavian Boran, Nelu Scripciuc, Nicolae Zărnescu, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Ovi.D. Pop, Ovidiu Gabor, Petre Dalea, Roland Voinescu, Romeo Cătălin Călugăru, Rucasandra Călin, Silvana Retter, Simion Octavian, Tarquinius Vădeanu, Teodor Radu Pantea, Valentina Stan, Zsolt Biklafvi și Zsigmond Bathori.

O parte dintre acești artiști vor fi prezenți la vernisajul Salonului Național de Artă Fotografică de la Vulcan, iar organizatorii mizează și pe prezența președintelui Asociației Artiştilor Fotografi din România, Eugen Negrea.

”Ţin să mulţumesc doamnei Rucsandra Călin pentru alcătuirea acestei colecţii de lucrări, mai ales că domnia sa a organizat deja două ediţii ale Salonului Naţional de Artă Fotografică a membrilor Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, la Craiova. Mulţumesc și domnului preşedinte al AAFR Eugen Negrea, care a facilitat prezentarea expoziției ”Esențe 2018” şi la Vulcan. Sunt bucuros că iniţiativa mea a găsit înţelegere şi răspuns pozitiv din partea Primăriei şi Consiliului local al Municipiului Vulcan, deoarece astfel concitadinii mei vor avea posibilitate să vizioneze o colecţie selectă de artă fotografică, Municipiul Vulcan înscriindu-se astfel pe harta centrelor cultural-artistice ale României în care cultura şi arta sunt preţuite la nivel înalt”, a mai spus artistul vulcănean Francisc Nemeth.