”Carmen” de Bizet deschide seria de spectacole de operă din 2019 la Festivalul ”Hunedoara Lirică”

Home Cultură ”Carmen” de Bizet deschide seria de spectacole de operă din 2019 la Festivalul ”Hunedoara Lirică”
”Carmen” de Bizet deschide seria de spectacole de operă din 2019 la Festivalul ”Hunedoara Lirică”

Începând de luni, 1 iulie și până pe 21 iulie 2019, județul Hunedoara devine scena unuia dintre cele mai importante festivaluri de operă și muzică clasică din România. Organizat de Teatrul De Artă din Deva în parteneriat cu Consiliul județean Hunedoara, Festivalul ”Hunedoara lirică”, eveniment aflat la cea de-a doua ediție, aduce în atenția iubitorilor muzicii clasice din județul Hunedoara câteva dintre cele mai îndrăgite arii de operă.

”Muzica este vibrație și inspirație, dar are și forța extraordinară de a uni diverse culturi și popoare.
Ea dărâmă bariere fiind liantul cel mai de preț al umanității. Muzica cultă educă și informează, ne face mai buni și ne unește pe toți în jurul valorilor universale, aducându-ne sentimentul veșniciei.
Festivalul de Operă și Muzică Clasică Hunedoara Lirică face să reînvie un imens spațiu-timp unde
personajele apar din neant dându-ne sentimentul că ne aparțin. Dintr-o dată suntem greci, italieni, japonezi, chilieni sau francezi conectându-ne cu întreaga umanitate. Magia acestor nopți de operă ne va purta oniric pe marile scene ale lumii: Metropolitan Opera House, Wiener Staatsoper, Bolshoi Theater, Arena di Verona, Teatro alla Scala-Milano, locuri unde au performat
invitații noștri”, spune Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva.

Seria spectacolelor debutează luni, de la ora 19:00, pe scena Teatrului de Artă Deva, cu opera „Carmen” de Georges Bizet. Carmen este o operă cu muzica compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera operei a avut loc la „Opéra Comique” din Paris, la 3 martie 1875. Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este celebră pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale dramatice în ansamblu.

La Deva, ”Carmen” de Bizet este pusă în scenă într-o reprezentație specială semnată de regizorul Adelaida Jachimova, cu participarea extraordinară a orchestrei, corului și baletului Operei de Stat Rousse din Bulgaria, sub bagheta dirijorală a lui Sunai Muratov. Din distribuție face parte: Daniela Diakova, Daniel Damiani, Venzeslav Anastassov, Momchil Milanov, Joana Zheleszcheva, Stojan Stojandgiov, Petia Tzoneva, Daniela Karaivanova, Alekxandar Baramov, Dimitar Josifov.

Programul complet al Festivalului ”Hunedoara Lirică” programează și alte spectacole, după cum urmează: