”Legea Resmeriță” intră la promulgare

Home Politică ”Legea Resmeriță” intră la promulgare
”Legea Resmeriță” intră la promulgare

Legea inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță și adoptată, recent, de Parlamentul României prin care se crează cadrul legislativ necesar pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, în condițiile în care exploatările miniere se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană, a ajuns astăzi pe masa președintelui Klaus Iohannis. Acestuia îi revine misiunea, potrivit legii, de a promulga actul normativ, procedură necesară pentru ca  prevederile legale adoptate de Parlament să fie puse în aplicare.

Senatul Cristian Resmeriță apreciază că Președintele României are obligația de a da un răspuns favorabil acestei legi care vine în sprijinul efectiv al minerilor. ”Mă bucur că am ajuns în acest punct cu proiectul meu legislativ. Mi-am propus prin acest demers să vin în sprijinul minerilor care riscă să-și piardă locurile de muncă odată cu închiderea minelor, ca urmare a aplicării unor decizii ale statului român, luate în urma înțelegerilor cu Comisia Europeană. Eu sunt ferm convins că domnul președinte Klaus Iohannis nu va avea nimic împotriva acestei legi care ajută oamenii. Tocmai de aceea, am convingerea că Președintele va promulga acest act normativ”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

După promulgare, ”Legea Resmeriță” poate fi pusă în aplicare, imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Reprezentanții sindicatelor din minerit au salutat adoptarea în Parlament a Legii 98/2019, privind modificarea Legii 263/2010, considerând că aceasta este reprezintă o formă corectă de sprijin pentru salariații care vor putea să se pensioneze la 45 de ani, dar cu un stagiu de cotizare mai mic decât cel prevăzut în legislația privind pensionarea salariaților din grupele speciale de muncă.