Minunile celor trei zile ale Centenarului I.D. Sîrbu în Valea Jiului

Home Cultură Minunile celor trei zile ale Centenarului I.D. Sîrbu în Valea Jiului
Minunile celor trei zile ale Centenarului I.D. Sîrbu în Valea Jiului

28 Iunie 2019 este data la care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului, dramaturgului și filosofului Ion Dezideriu Sîrbu.

În Valea Jiului, orașul natal al lui Ion D. Sîrbu cunoaște în ultimii ani, o ”prosperitate culturală” construită cu pasiune și devotament de unul dintre discipolii lui I.D. Sîrbu, nu mai puțin celebrul Ion Barbu, cel care a reușit să-l așeze pe Ion Dezideriu Sîrbu, pe un cuvenit piedestal în orașul Petrila. Tot grație lui Ion Barbu, dar altor oameni de ”suflet, minte și literatură”, în aceste zile la Petrila și Petroșani (unde Teatrul de Stat poartă cu mândrie numele maestrului I.D. Sîrbu) au avut loc o seamă de acțiuni culturale menite să marcheze Centenarul Ion D. Sîrbu. Astfel, la Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” de la Petrila, frânturi din creația scriitorului au fost așezate pe hârtie, dar și pe zidurile unor clădiri din localitate, într-un atelier de caligrafie condus de Ovidiu Hrin și inspirat de Ion Barbu. Tot aici, în memoria monumentalului om de cultură Ion D. Sîrbu, a fost dezvelit un monument, creat special pentru acest eveniment de către artistul Maxim Dumitraș și un altul, realizat de Darius Hulea. O expoziție de porterete ale scriitorului, desfășurată sub genericul ”Sîrbu, de la 1 la 70”, expoziție realizată de Ion Mureșan și lansarea volumului de carte ”Ultimele” sub coordonarea lui Toma Velici, au întregit seria activităților culturale dedicate Centenarului I.D. Sîrbu în orașul Petrila.

Aceste evenimente au fost dublate de cele organizate de către Teatrul din Petroșani, al cărui patron spiritual și personaj identitar este, de asemenea, Ion D. Sîrbu. Și aici, în memoria genialului on de cultură a fost dezvelit un bust al acestuia, lucrarea fiind realizată de artistul Teodosie Cuciuc. Dezvelirea acestui bust a avut loc în foaierul Teatrului, în deschiderea spectacolului de gală ”Ce mai taci, Garry ?”, în regia lui Ion Barbu după texte din creația lui Ion D. Sîrbu, spectacol prezentat de actorii teatrului din Petroșani în cinstea patronului lor spiritual. Tot la Teatrul din Petroșani, în programul dedicat Centenarului Ion D. Sîbu a mai avut loc un concert Ada Milea & Vali Răcilă, dar și alte producții artistice care i-au avut ca protagoniști atât pe actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu”, dar și pe artiștii Aurelian Epuraș, Cătălin Stepa, Nucu Pandrea sau Zoltan Butuc ș.a.

Cu toții și-au luat, la acest fericit moment aniversar, angajamentul de a face în așa fel încât ”minunile Sîrbului” să continue, astfel încât iubitorii de cultură din Valea Jiului să aibă aici o prețioasă alternativă la ”serbările prostiei” care țin deja de un secol și nu dau, din păcate, semne de oboseală.

Centenarul I.D. Sîrbu s-a încheiat, însă la Petroșani, ”Anul I.D. Sîrbu” continuă, pentru că, în toamnă, se împlinesc 30 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului. Momentul va fi marcat, așa cum am aflat de la un alt remarcabil om de cultură din Valea Jiului, scriitorul Valeriu Butulescu, tot la Teatrul din Petroșani, unde va avea loc premiera unei piese a acestuia, scrisă special în memoria marelui Ion Dezideriu Sîrbu.