Petrilenii îl cinstesc pe Sfântul Ilie la Nedeia din Poiana Muierii

Home Cultură Petrilenii îl cinstesc pe Sfântul Ilie la Nedeia din Poiana Muierii
Petrilenii îl cinstesc pe Sfântul Ilie la Nedeia din Poiana Muierii

Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Parohia Ortodoxă Petrila-Cimpa organizează, în data de 20 iulie 2019, tradiționala ”NEDEIE DIN POIANA MUIERII”, organizată în cinstea praznicului Sfântului Ilie.

Evenimentul va avea loc în Poiana Muierii, la confluența județelor Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj și Vâlcea, pe platoul din fața stânei unde, începând cu ora 9:00, va fi oficiată slujba de utrenie. Pr. Florin Vîlcea va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de Vară din Poiana Muierii, urmată de parastasul pentru cei adormiți și rugăciunea de mulțumire pentru cei vii. Bucătarii de la stână vor pregăti o porție de mâncare tradițională.

Primarul Vasile Jurca spune că, începând cu ora 11:00 în cadrul nedeii va avea loc și un program artistic susținut de ansambluri folclorice din Șugag, Voineasa, Poiana Sibiului, Novaci, Petroșani și Petrila.

”Nedeia din Poiana Muierii este o tradiție care durează din moși-strămoși… Dis-de-dimineață, în funcție de depărtare, locuitorii din satele situate în vecinătatea muntelui luau drumul plaiurilor, pentru a ajunge la timp la nedeia pe care o așteptau an de an, cu toate pregătirile necesare unui asemenea eveniment. Bărbați și femei, chiar copii și vârstnici, pe jos sau călări, urmau aceleași meandre ale potecilor, plaiurilor care duceau în acele zile într-un singur loc, la Poiana Muierii…”, explică primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.