Veste bună pentru mineri: ”Legea Resmeriță” a devenit aplicabilă

Home Politică Veste bună pentru mineri: ”Legea Resmeriță” a devenit aplicabilă
Veste bună pentru mineri: ”Legea Resmeriță” a devenit aplicabilă

Senatorul PSD Cristian Resmeriță a informat miercuri, 24 iulie 2019, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Petroșani că legea 135/2019 pe care a inițiat-o a intrat în aceste zile oficial în vigoare, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial, iar de prevederile sale se vor putea bucura de acum toți cei îndreptățiți.

”Ceea ce am început în urmă cu 6 luni, cu o muncă grea, complicată, a ajuns astăzi într-un punct în care se poate aplica. Practic, legea pe care am inițiat-o, care scade stagiul de cotizare la 15 ani, pentru angajații din sectorul minier care au minim 45 de ani vârstă și care lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere. Doresc să anunț toți oamenii care îndeplinesc condițiile că, începând din acest moment, pot să își depună dosarele pentru a ieși la pensie”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

De altfel, săptămâna trecută, acesta a organizat și o întâlnire de lucru la sediul CEH din Petroșani cu conducerea celor două companii miniere din județul Hunedoara (CEH și SNIMVJ), cu Sindicatul Muntele și cu reprezentanți ai Casei de Pensii, pentru a se asigura că toți cei implicați sunt pregătiți să aplice corespunzător prevederile Legii 135/2019. Conform acestei legi, angajații de la unitățile extractive care se închid în baza programelor convenite cu UE vor putea ieși la pensie dacă au 45 de ani și un stagiu de cotizare de 15 ani, nu 20 cum s-a prevăzut până acum. Senatorul Cristian Resmeriță spune însă că și minerii de la celelalte exploatări au posibilitatea de a beneficia, la cerere, de noile prevederi, singura condiție suplimentară fiind aceea de a se transfera de la o mină viabilă la o alta, aflată pe program de închidere.

Liderul social-democrat consideră că, pentru minerii afectați de deciziile luate de statul român în negocierile cu Uniunea Europeană privind închiderea unor exploatări miniere, aceasta este o formă eficientă de măsură prin care efectele asupra muncitorilor sunt diminuate.