Petroșaniul sărbătorește 100 de ani de sport sub stindardul clubului fanion al Văii Jiului, Jiul Petroșani

Home Stiri la zi Petroșaniul sărbătorește 100 de ani de sport sub stindardul clubului fanion al Văii Jiului, Jiul Petroșani
Petroșaniul sărbătorește 100 de ani de sport sub stindardul clubului fanion al Văii Jiului, Jiul Petroșani

Aniversarea celor 100 de ani trecuți de la înființarea, în anul 1919 a Clubului Sportiv Jiul Petroșani, care va deveni echipa-fanion a fotbalului din regiunea Văii Jiului, va fi marcată așa cum se cuvine, la Petroșani, sâmbătă, 3 august 2019. Pentru acest eveniment, Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani s-au bucurat de o implicare specială în organizarea acestui eveniment a unora dintre cei mai apreciați oameni de sport din Valea Jiului, dar și a tuturor celor pentru care Jiul Petroșani a rămas (fie și doar la nivel sentimental !) echipa-fanion a fotbalului din Valea Jiului.

Pentru a marca Centenarul CS Jiul Petroșani, organizatorii au pregătit un program amplu de activități care se vor desfășura în cursul zilei de sâmbătă, 3 august 2019 atât la Primărie cât și la stadionul din Lunca Jiului. Potrivit programului anunțat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, festivitățile dedicate aniversării celor 100 de ani de activitate a Clubului Sportiv Jiul Petroșani vor debuta cu o festivitate care v avea loc la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani, începând cu ora 10,00. În cadrul acesteia primarul Tiberiu Iacob Ridzi va înmâna o serie de diplome jubiliare unor  oameni de numele cărora se leagă activitatea echipei de fotbal Jiul Petroșani. Printre invitații de marcă ai acestui eveniment se numără sportivi de excepție, antrenori, conducători și alți oameni de sport de numele cărora se leagă unele dintre cele mai importante performanțe ale echipei Jiul Petroșani. Sunt așteptați să participe la această festivitate foști jucători din diverse generații precum Băluță, Bucurescu, Vali Badea, Casandra, Mircea Gheorghe, Giuchici, Mihart, L. Oltan, Mangalagiu, Militaru, Mulțescu, Negrilă, Matincă, Rozsnay, Ciprian Petre, Gabi Stan, Dan Daniel Szekely, V. Zanfir, Vancea, Leo Toader, I. Augustin, S. Găman, Lasconi, Rico Cristea, Cr. Florescu, Făgaș ”Bombo” Ionescu, M. Voicu, M. Mihai, Timofte, Călugărița, Ghițan, Sedecaru, V. Stancu, I. Radu, Benone Popescu, M. Cristescu, Priseceanu sau V. Popa, dar și antrenori ai Jiului precum Dumitru Marcu, Ioan Sdrobiș, Ghiță Poenaru, Aurel Șunda, Ion ”Jackye” Ionescu, Dorel Maria și Puiu Benea. Invitați de onoare vor fi Mircea Pașcu, președinte al CS Jiul Petroșani în 1974 (anul în care Jiul a realizat cea mai importantă performanță din istoria clubului – câștigarea Cupei României la fotbal) și președintele Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal, Mihai Stoichiță.

Tot în cadrul festivității aniversare de la Primăria municipiului Petroșani, va fi lansată oficial cartea-document ”JIUL PETROȘANI – CENTENAR ÎN ALB-NEGRU (1919-2019)”, o veritabilă monografie în date și imagini, în 250 de pagini color, cuprinzând întreaga evoluție a activității sportive a acestui club. Cartea este realizată de cel mai bun gazetar sportiv al Văii Jiului, Genu Tuțu, fiind însoțită și de un film documentar (pe CD) realizat de același Genu Tuțu, în care sunt prezentate interviuri, declarații și faze inedite din meciurile disputate de Jiul Petroșani de-a lungul celor 100 de ani de fotbal.

Sărbătoarea Centenarului sportiv de la Petroșani va continua sâmbătă, 3 august 2019, de la ora 11,00 la stadionul Jiul din Petroșani, cu o ceremonie în care numele acestui stadion va fi schimbat din Stadionul Jiul în Stradionul Petre Libardi, în urma unei decizii adoptate de Consiliul local în memoria legendarului jucător, antrenor și conducător al clubului Jiul care a fost regretatul Petre Libardi. Tot aici, va fi inaugurat și ”Tunelul Legendelor”, care prezintă, pe pereții tunelului de acces de la vestiare spre terenul de fotbal, imagini cu loturile echipei Jiul din 1919 până în 2000, dar și imagini privind cele mai importante performanțe sportive înregistrate de această echipă, într-un remember realizat cu sprijinul aceluiași apreciat gazetar sportiv Genu Tuțu.

Iubitorii de sport, vor avea ocazia să urmărească și câteva partide de fotbal între grupele de copii care constituie în prezent activitatea principală a secției de fotbal de la CSM Jiul Petroșani. Acestea vor fi urmate de un meci al ”legendelor” (începând cu ora 12,00), în cadrul căruia pe stadionul din Lunca Jiului vor evolua, din nou, în fața fanilor, jucători ai Jiului din anii 70-80-90 și 2000.

Participarea publicului la toate evenimentele prilejuite de aniversarea celor 100 de ani de la înființarea CS Jiul Petroșani este gratuită și binevenită.

La mulți ani, Jiul Petroșani !