”Andrei Straja”, o poveste de Miruna Lavinia, încă o carte frumoasă despre tradițiile Văii Jiului

Home Cultură ”Andrei Straja”, o poveste de Miruna Lavinia, încă o carte frumoasă despre tradițiile Văii Jiului
”Andrei Straja”, o poveste de Miruna Lavinia, încă o carte frumoasă despre tradițiile Văii Jiului
Universul frumoaselor tradiții ale momârlanilor din Valea Jiului este consemnat pentru eternitate într-o nouă carte de suflet, care o are drept autoare pe scriitoarea Miruna Lavinia.
”Andrei Straja. O poveste momârlănească”, volum apărut la Editura Berg, deși este, în opinia autoarei, un roman fantastic, descrie aievea locuri, oameni, fapte din viața comunităților de momârlani ai Văii Jiului, fiind, așa cum tot autoarea precizează, o ”odă a momârlanilor din Lupeni a căror amintire să rămână vie până la sfârșitul timpului”. 

În esență, romanul descrie viața a doi oameni din Valea Jiului. ”Andrei Straja” este un basm contemporan, un studiu despre contopirea fantasticului cu realitatea, despre legendele momârlănești care prind viata, interpretate cu fiecare pagina. Aflați în siguranță sufletească și în liniștea satului de pe malul Jiului de Vest, doi frați își urmează chemarea. Florin, cel mai în vârstă, se află în acea perioadă a vieții în care începe să se obișnuiască cu ideea de maturitate și responsabilitate. Celălalt, Andrei, își pune întrebări despre ce se află dincolo de vatra satului. Cu o dorință aprinsă de a afla mai multe în legătură cu zvonurile bătrânilor, își urmează calea spre tainele munților, alături de fratele său mai mare, în fruntea unei turme de oi. Pe drum, Andrei descoperă un solz care aparținuse cândva unei creaturi neobișnuite, străvechi. Un zmeu. Din acel punct, destinul celor doi frați ia o întorsătură ambiguă, care îi transpune încet-încet intr-o lume cunoscută doar de ciobanii munților Retezat. Lucrurile trăite acolo le vor pune la încercare loialitatea frățească până la înaltul limitelor umane, totul fiind doar la mila munților și a creaturilor sale.
Cartea Mirunei Lavinia, ”Andrei Straja. O poveste momârlănească”, costă 26 de lei și poate fi achiziționată on-line de pe situl de lectură Libris.ro urmând linkul: https://www.libris.ro/andrei-straja-miruna-lavinia-BER978-606-9036-21-1–p11006574.html?fbclid=IwAR3r6MKK8gOL9kCdxZjaunqVvxbtRQVAhVNZ7GwiDZeDMfoHZXH9CsBDJyw
Autoarea, scriitoarea Miruna Lavinia intenționează însă să doneze câte un exemplar tuturor bibliotecilor publice din regiunea Văii Jiului interesate, astfel încât oamenii din regiunea descrisă în acest roman să se poată bucura de această frumoasă lectură.
Am insistat foarte mult pe povestea asta momârlănească, încat mi-am făcut de ceva vreme un tablou pe care-l țin în dormitor, tablou care reprezintă o scenă (ușor modificată) de băăalie din roman. În scenă i-am reprezentat pe zmeu și Dracon într-o luptă, cea dintre bine și rău, care are loc în fata personajului principal: Andrei. Dacă va place puteți afla întreaga poveste a lui Andrei Straja aici: https://www.edituraberg.ro/produs/andrei-straja-o-poveste-momarlaneasca-miruna-lavinia/ , spune Miruna Lavinia.
Scriitoarea Miruna Lavinia este originară din Lupeni, iar în prezent este autor și ilustrator de cărți la Editura Berg din București.