Pentru evitarea riscului de pestă porcină, primarul Petroșaniului cere crescătorilor de animale atenție sporită

Home Administrație Pentru evitarea riscului de pestă porcină, primarul Petroșaniului cere crescătorilor de animale atenție sporită
Pentru evitarea riscului de pestă porcină, primarul Petroșaniului cere crescătorilor de animale atenție sporită

Chiar dacă la intrarea în Petroșani dinspre Defileul Jiului a fost instalată o barieră sanitară de protecție, iar un focar de pestă porcină a fost semnalat și la Vulcan, primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că Petroșaniul nu se află în zona de protecție în care sunt instituite măsuri speciale privind creșterea animalelor.

Cu toate acestea, primarul municipiului Petroșani invită cetățenii, în mod special crescătorii de animale de pe raza localității, să manifeste atenție sporită, să evite achiziționarea de animale și chiar de furaje din zona de sud a țării, în special din județul Gorj, pentru a evita orice risc de apariție a pestei porcine la nivelul municipiului Petroșani. Acesta a mai informat, totodată, că în prezent nu sunt instituite măsuri severe privind protecția împotriva pestei porcine pe raza municipiului. ”Rugămintea mea către toți cei care au animale în gospodării, în această perioadă, să evite transportul lor sau să evite să cumpere și să aducă din altă parte, în special din zona de sud, din Gorj,  atât porci, cât și furaje pentru animale. Să încercăm să limităm cât mai mult posibilitatea infestării cu această pestă porcină în arealul localității noastre”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Chiar dacă această boală periculoasă pentru suine nu este semnalată la Petroșani, autoritățile locale, împreună cu cei de la DSV iau în calcul orice situație și sunt pregătite să acționeze corespunzător în situația în care vor fi semnalate cazuri de pestă porcină în perioada următoare. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că are îngrijorări mai ales în ceea ce privește migrația porcilor mistreți, care sunt în general purtători ai acestei boli și care s-au înmulțit foarte mult în zona Văii Jiului, fapt semnalat în repetate rânduri de localnici. Acesta a precizat că, în urma reuniunii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc săptămâna trecută la Petroșani, a fost autorizată creșterea numărului de autorizații pentru vânătoarea de porci mistreți.

Tiberiu Iacob Ridzi mai spune că nu există în prezent, la Petroșani, restricții cu privire la sacrificarea și comercializarea cărnii de porc. În același timp, acesta precizează că boala pestei porcine nu este periculoasă pentru oameni.